Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
12. 7. 2017,
12.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

kopje Thomas Röhler Johannes Vetter

Sreda, 12. 7. 2017, 12.09

6 let, 7 mesecev

Mednarodni atletski miting, Luzern (Švi)

Izjemna serija Nemca, ki zdaj ''v hrbet gleda'' le še legendarnemu rekorderju

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Johannes Vetter | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemški metalec kopja Johannes Vetter je na atletskem mitingu v Luzernu v metu kopja dosegel drugi najdaljši met vseh časov v zgodovini atletike, potem ko je orodje zalučal 94,44 metra.

Nemški tekmovalci imajo letos prevlado v metu kopja in ne bi bilo presenečenje, če bi na svetovnem prvenstvu pobrali vse tri medalje, saj so tudi na letošnji lestvici kar trije na prvih treh mestih.

Na mitingu diamantne lige v Dohi je maja navdušil olimpijski prvak Thomas Röhler, ki je kopje vrgel 93,90 metra in se zavihtel na drugo mesto večne lestvice, a je tam ostal le dva meseca.

Kar štirje meti čez 90 metrov

V torek ga je s tega mesta zrinil njegov rojak Johannes Vetter, ki je v Luzernu, kamor je prišel z osebnim rekordom 89,68 metra, kar štirikrat presegel mejo 90 metrov. Najdlje je njegovo kopje poletelo v četrti seriji (94,44 m).

Dlje je kopje metal le legendarni Jan Železny, ki še vedno drži svetovni rekord (98,48 m), ki ga je postavil leta 1996 v Jeni. Čeh ima še vedno v lasti štiri najdaljše mete v zgodovini (še 95,66 m, 95,54 m in 94,64 m).

V Luzernu je tekmoval tudi Röhler, ki je z 89,45 metra osvojil drugo mesto, tretji pa je bil Estonec Tanel Laanmäe (82,58 m).

Cilj sezone je izpolnil

''Prvi met čez 90 metrov me je podžgal. Po drugi seriji sem bil poln adrenalina. Dosegel sem cilj, ki sem si ga zadal pred sezono, da postavim nemški rekord. Sem brez besed. Neverjetno je, da sem dva dneva po osvojenem nemškem naslovu kar štirikrat presegel mejo 90 metrov,'' je dejal Vetter in pojasnil tudi, zakaj so Nemci letos tako močni v tej disciplini: ''Razlog je, da smo odlična ekipa. Smo dobri prijatelji in imamo dobre trenerje. Mislim, da bo moški met kopja eden vrhuncev na letošnjem svetovnem prvenstvu.''

Jan Železny (za zdaj še) ostaja svetovni rekorder. | Foto: Reuters Jan Železny (za zdaj še) ostaja svetovni rekorder. Foto: Reuters

Med dekleti je v metu kopja slavila Nemka Christin Hussong z izidom 64,18 metra. Amel Tuka je s časom 1:46,74 zmagal v teku na 800 metrov. Olimpijski prvak v teku na 1500 metrov Matt Centrowitz je bil šele sedmi s časom 1:49,12.

Ne spreglejte