Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
25. 8. 2015,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Usain Bolt Justin Gatlin

Torek, 25. 8. 2015, 12.49

8 let

Bolt dobil prvi polčas, kdo bo junak po koncu prvenstva?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Usain Bolt je na svetovnem prvenstvu s spektakularno zmago v teku na 100 metrov dokazal, da mu ni para. Mu bo uspelo ponoviti dosežek tudi na dvakrat daljši razdalji?

V nedeljo so gledalci v Ptičjem gnezdu bržkone videli vrhunec letošnjega svetovnega prvenstva. Takšnega obračuna za šprintersko krono že dolgo ni bilo. Malokdo je pred štartom verjel, da lahko Usan Bolt po neprepričljivih predstavah v letošnji in lanski sezoni in ne nazadnje tudi v polfinalu nekaj ur pred finalom ubrani naslov in premaga Američana Justina Gatlina.

A Jamajčan največ pokaže takrat, ko je to najbolj potrebno. Po solidnem štartu je že v prvi polovici obdržal stik z Američanom in če je "strela" po 50 metrih v vodstvu, na tekmi običajno ne izgubi. Bolt je tekel svoj najboljši dosežek v zadnjem obdobju, 9,79, medtem ko to ne velja za Gatlina, ki je samo letos že petkrat tekel hitreje.

"Vedel sem, da sem boljši od vseh na stezi, zato sem se samo zbral in tekel na vso moč. Trener mi je rekel, naj ne razmišljam o popolnem teku, temveč le naredim, kar najbolje znam," je po zmagi razlagal Bolt, ki je osvojil deveto zlato medaljo na svetovnih prvenstvih in je najuspešnejši atlet v zgodovini.

Na tiskovni konferenci se je Bolt smejal Gatlinovi izjavi

Ob Boltovi zmagi so mnogi govorili, da je zmagal šport proti prevarantom, saj je Gatlin že dvakrat odsedel kazen zaradi dopinškega prekrška. Že pred tekmo je bilo očitno, da ima Bolt veliko več privržencev, saj Američan v zadnjih letih velja za izjemno nepriljubljenega. Šok je doživel prav letos maja na Kitajskem, ko so mu sporočili, da na mitingu v kitajski prestolnici ni zaželen.

Ko so novinarji na tiskovni konferenci Gatlina vprašali, kaj meni o tem, da je šport premagal doping, je le mirno odgovoril, da je za to hvaležen, in ob vrtanju novinarjev odgovor še trikrat ponovil. Bolt se je ob tem glasno, ironično smejal, kar je ameriškega šprinterja spravilo še v bolj neroden položaj. Potezo svetovnega rekorderja bi težko označili za najbolj športno (video si lahko ogledate spodaj).

Kdo se bo zadnji smejal?

Prvenstva še ni konec, Bolt in Gatlin pa se bosta pomerila še dvakrat. Bolj zanimiv bo seveda obračun na 200 metrov, kjer lahko pričakujemo še en spektakularen dvoboj. Tudi na tej razdalji je bil Američan v zadnjem obdobju precej hitrejši, a je prav zmaga Jamajčana na 100 metrov nekoliko premešala pričakovanja. Zdaj vsi namreč pričakujejo, da bo Bolt suvereno zmagal tudi na daljši razdalji, za katero pravi, da jo ima še raje, a prav tu se skriva priložnost za Gatlina. Zdaj lahko nastopi precej bolj sproščeno, saj ima vlogo favorita Jamajčan, prav nesproščenost ob koncu teka na 100 metrov pa ga je morda stala zlata.

Drugi obračun ju čaka v štafetnem teku 4 x 100 metrov, kjer pa so veliki favoriti predstavniki ZDA, saj imajo štiri odlične šprinterje, ki so tekli v finalu teka na 100 metrov. Morda se približajo celo svetovnemu rekordu, ki ga držijo Bolt in druščina.

Posnetek tiskovne konference (Boltov smeh od 5.38 dalje):

Ne spreglejte