SiolNET. Sportal Atletika
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo tudi Kenija ostala brez olimpijskih iger?

0

termometer

 | Foto:
Kenija do roka, ki ji ga je postavila Svetovna protidopinška agencija, ni izpolnila zahtevanih nalog v boju proti zlorabi prepovedanih sredstev v atletskih krogih. Kakšna bo kazen?

Pod drobnogledom Svetovne protidopinške agencije (Wada) se je po Rusiji znašla še Kenija. Na nepravilnosti v obeh državah je v svojih dokumentarnih filmih opozorila nemška televizija ARD. V prvem filmu je bil na tapeti sistematični doping v Rusiji, ki je že nekaj časa suspendirana z vseh mednarodnih tekmovanj, v drugem pa je avtor opozoril tudi na doping v afriški državi najboljših tekačev na dolge proge, Keniji.

Wada je zadnji naložila, da ustanovi protidopinško agencijo in predstavi njeno delovanje, zakonodajo in financiranje na tem področju, Kenija pa do roka tega ni storila. Vsaj ne v taki meri, ki bi zadovoljila pričakovanja Wade. Afriška država je zdaj uvrščena na seznam "opazovanih" držav, kjer so še Brazilija, Francija, Grčija, Mehika in Španija. Vse morajo izpolniti stroge pogoje, sicer jim grozi podobna usoda, kot je doletela Rusijo, kar lahko pomeni tudi izključitev z olimpijskih iger.

Trenutno je suspendiranih 18 atletov

Trenutno je suspendiranih 18 kenijskih atletov, ki skupaj prestajajo 55 let prepovedi nastopanja. Najbolj znana je maratonka Rita Jeptoo, ki je slavila v Bostonu in Chicagu, najhujša kazen, osem let prepovedi, pa je doletela Lilian Mariito zaradi jemanja steroidov.

Kenijska vlada je sicer dejala, da zadevo jemlje skrajno resno in da bo novoustanovljena protidopinška agencija Nado kmalu začela delovati. Wada je Keniji rok podaljšala za nadaljnja dva meseca, nato pa ji grozi status "neskladne" države s kodeksom. Športnike iz držav, ki so neskladne s kodeksom, pa organizatorji večjih tekmovanj, tudi Mednarodni olimpijski komite, ob prijavi zavrnejo in jim s tem onemogočijo nastop.

"Spremembe so vidne. Vlada je odločena delati. Videli smo, kaj se je zgodilo v Rusiji, in tega si ne želimo," je dejal predsednik kenijskega olimpijskega komiteja Kip Keino.

V Keniji zelo malo testov

Ker Kenija (še) nima svoje protidopinške agencije, testiranja v imenu Wade vodi regionalna protidopinška organizacija, ki pa ima zelo omejena sredstva. V Keniji je bilo tako leta 2015 izvedenih zgolj 40 dopinških testov. V Keniji ni akreditiranega laboratorija, zato vzorce urina testirajo v Južni Afriki, krvne vzorce, ki jih je v državi vzela Mednarodna atletska zveza (Iaaf), pa na analize pošiljajo v Evropo. Cilj Wade je, da bi laboratorij ustanovili v Nairobiju, glavnem mestu Kenije.

Kenijski tekači že leta in leta dokazujejo, da so zelo hitri na tekmovanjih, hitrost pa šepa pri njihovih uradnikih in boju z dopingom. Časa, da dokažejo, da je kenijska atletika čista, je vse manj, Wada pa pri sankcijah ne bo popustljiva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin