Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
10. 10. 2014,
17.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

maraton Chicago Kenenisa Bekele svetovni rekord

Petek, 10. 10. 2014, 17.06

8 let

Bo maratonski svetovni rekord ogrožen že po 14 dneh?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nedeljo bo potekal maraton v Chicagu, ki se lahko pohvali s tretjo najhitrejšo progo na svetu. Zasedba na štartu bo odlična, nekateri znova govorijo celo o svetovnem rekordu.

Kenijec Dennis Kimetto je na maratonu v Berlinu konec septembra s časom 2;02:57 postavil novi svetovni rekord. Je tudi rekorder proge v Chicagu, saj je lani zmagal s časom 2;03:45. Čeprav ni zelo verjetno, pa obstaja možnost, da Kimetto v nedeljo ostane brez obeh rekordov …

V glavni vlogi bosta Kenenisa Bekele in Eluid Kipchoge

Kot vsako leto bo tudi letos nastopilo nekaj zvenečih imen svetovne atletike. Največ pozornosti bosta deležna Kenenisa Bekele in Eluid Kipchoge, ena izmed najbolj izkušenih aktivnih tekačev na svetu. Bekele si poleg številnih medalj lasti tudi svetovna rekorda na 5.000 in 10.000 metrov, Kipchoge je nekdanji svetovni prvak v teku na 5.000 metrov, ima pa tudi dve medalji z olimpijskih iger. Čeprav sta šele pred kratkim presedlala v maratonske vode, pa se oba že spogledujeta z rekordi.

Legendarni Etiopijec je letos v Parizu nastopil na svojem prvem maratonu in zmagal s časom 2;05:04. Kipchoge je prvega pretekel lani v Hamburgu in prav tako zmagal, s časom 2;05:30 pa je postavil tudi rekord proge. Jeseni je nastopil še na maratonu v Berlinu in postavil osebni rekord 2;04:05, kar ga uvršča na šesto mesto večne lestvice. "Veselim se tekme v Chicagu, kjer se bom tokrat z Bekelejem pomeril na cesti. Chicaško progo sem izbral, ker je hitra in ravna, izboljšati pa želim osebni rekord. Vem, da gre za enega najboljših maratonov na svetu," je že pred časom dejal izkušeni Kenijec, ki je ob osvojitvi naslova svetovnega prvaka v teku na 5.000 metrov leta 2003 v ciljnem šprintu ugnal etiopskega rivala v enem od najbolj spektakularnih obračunov v atletiki.

Presenetijo lahko tudi drugi

Omenjena tekača nista edina, ki se bosta merila za prestižno zmago. Svoja nastopa sta nedavno potrdila tudi Bekelejeva rojaka Tadese Tola in Feyisa Lilesa, ki se lahko pohvalita z osebnima rekordoma pod 2;05. Tudi Kenija ima dodatna orožja. Bernard Koech je Kipchogejev trening partner, lani pa ga je na polmaratonu v San Diegu že premagal. Tudi on ima osebni rekord pod 2;05.

Tudi pri dekletih bo zanimivo, prav tako pa lahko pričakujemo kenijsko-etiopski obračun. Lansko zmago bo branila Kenijka Rita Jeptoo, ki je letos v Bostonu s časom 2;18:57 postavila rekord proge. Zmago ji bo poskušala preprečiti rojakinja Florence Kiplagat, ki je letos postala svetovna rekorderka v polmaratonu. Najboljša Etiopijka na štartu bo Mare Dibaba. Letos je s časom 2;21:36 zmagala na maratonu v Xiamenu, kjer je sama tekla od štarta do cilja. Njen osebni rekord znaša 2;19:52 iz leta 2012.

Ne spreglejte