Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
22. 4. 2017,
14.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

maraton 2017 Kenenisa Bekele Feyisa Lilesa London maraton

Sobota, 22. 4. 2017, 14.44

6 let, 6 mesecev

Pred londonskim maratonom (moški)

Londonski maraton: Bekele je pripravljen tudi za napad na svetovni rekord

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Le šest dni po bostonskem maratonu je na sporedu še eden izmed šesterice največjih (World Marathon Majors). Tekači se bodo pomerili v Londonu, konkurenca pa bo (kot vedno) vrhunska.

To so najboljši maratonci, ki bodo letos nastopili v Londonu. | Foto: Reuters To so najboljši maratonci, ki bodo letos nastopili v Londonu. Foto: Reuters

Najhitrejša tekača lanske izvedbe londonskega maratona Eliud Kipchoge, ki je pripravlja za majski poskus maratonskega teka pod dvema urama, ki ga Nike organizira v Monzi, in njegov rojak Stanley Biwott se sicer ne vračata v britansko prestolnico, bo pa na štartu kopica vrhunskih maratoncev z drugim najhitrejšim vseh časov, Etiopijcem Keneniso Bekelejem. Ni potrebno posebej poudarjati, da je Bekele tudi svetovni rekorder v teku na 5000 in 10.000 metrov.

Bekele: Verjamem, da lahko popravim osebni rekord

"Sem v približno tako dobri formi kot lani v Berlinu. Verjamem, da lahko izboljšam svoj osebni rekord, kar bi bilo super. Seveda se v maratonu lahko marsikaj zgodi, a sem optimist," je pred veliko tekmo dejal 34-letni Bekele. Če bo popravil osebni rekord, je velika verjetnost, da bo tudi svetovnega, saj je med njima le šest sekund. Rekorder je še vedno Kenijec Dennis Kimetto, ki je leta 2014 v Berlinu tekel 2;02:57. Londonska proga ob berlinski velja za eno najhitrejših na svetu.

Najboljši maratonci vseh časov (rezultati pod 2;04):
2;02:57 - Dennis Kimetto (Ken), Berlin 2014
2;03:03 – Kenenisa Bekele (Eti), Berlin 2016
2;03:05 – Eliud Kipchoge (Ken), London 2016
2;03:13 – Emmanuel Mutai (Ken), Berlin 2014
2;03:13 – Wilson Kipsang (Ken), Berlin 2016
2;03:38 – Patrick Makau (Ken), Berlin 2011
2;03:51 – Stanley Biwott (Ken), London 2016
2;03:59 – Haile Gebrselassie (Eti) Berlin 2008

Ob Bekeleju še številni odlični tekači

Etiopijec, ki ga imajo mnogi za najboljšega tekača vseh časov, je nedvomno prvi favorit, a daleč od tega, da bo imel lahko delo.

Prvi favorit Kenenisa Bekele in njegov rojak Feyisa Lilesa. | Foto: Reuters Prvi favorit Kenenisa Bekele in njegov rojak Feyisa Lilesa. Foto: Reuters

Na štartu bo olimpijski podprvak, njegov rojak Feyisa Lilesa, ki je ob prihodu skozi cilj v Riu prekrižal roki nad glavo v znak političnega protesta proti oblastem v domovini. Svoj protest je opisal kot potezo proti odnosu vlade do pripadnikov njegovega ljudstva Oromo, ene od dveh etničnih skupin v Etiopiji. Ker razmere tam še zdaleč niso urejene, v znak solidarnosti do rojakov, ki protestirajo v Etiopiji, ob vsaki priložnosti z znakom X nad glavo pokaže, da misli na protestnike v domovini. Podobno je bilo na predstavitvi londonskega maratona.

Od Kenijcev bo na štartu izkušeni Abel Kirui, svetovni prvak iz leta 2011 in zmagovalec lanskega maratona v Chicagu.  

Debi še enega odličnega Kenijca

Prvi se bo na štart maratonske razdalje postavil Bedan Karoki. Kenijec se je večkrat izkazal na stezi, krosih in krajših razdaljah na stezi, maraton pa bo tekel prvič. "Verjamem, da lahko postavim dober rezultat. Ni me strah, pripravljen sem dobro," pravi pred štartom. V začetku leta je nastopil na maratonu in navdušil s časom 59:10: "Pričakujem rezultat nekje med 2;04 in 2;07."

Odlična Kenijca Abel Kirui in Bedan Karoki sta glavni orožji te tekaške velesile. | Foto: Reuters Odlična Kenijca Abel Kirui in Bedan Karoki sta glavni orožji te tekaške velesile. Foto: Reuters

Nastopil bo tudi aktualni svetovni prvak in zmagovalec lanskega maratona v New Yorku, Eritrejec Ghirmay Ghebreslassie. Tudi on bi lahko pomešal štrene na vrhu.

Obeta se še en maratonski spektakel in ni nemogoče, da v ugodnih vremenskih razmerah pade celo najboljša znamka na svetu.

Peter Thomson, ki od 1. aprila vsak dan preteče en maraton, ustavil pa se je tudi v Ljubljani, in bo do sredine maja skupaj pretekel 44 maratonov v 44 dneh v 44 različnih evropskih državah, se bo v nedeljo prvič pridružil uradnemu tekmovanju. Anglež bo nastopil v sklopu domačega londonskega maratona.
Ne spreglejte