Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 4. 2014,
8.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

maraton Kenenisa Bekele

Nedelja, 6. 4. 2014, 8.47

6 let, 7 mesecev

Bekele dobil svoj prvi maraton z odličnim časom 2;05:03

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Etiopijec Kenenisa Bekele, večkratni olimpijski prvak in svetovni rekorder v tekih na 5000 in 10.000 metrov, je zmagovalec letošnjega maratona v Parizu. S časom 2;05:03 je postavil rekord proge.

Dolgo smo čakali na prvi maratonski nastop legendarnega Kenenise Bekeleja, Etiopijec pa je vse prej kot razočaral. Prvo polovico je pametno sledil narekovalcem tempa, ki so odlično opravili svoje delo, kmalu po polovici pa je začutil, da bo za dober končni čas potrebno nekoliko pospešiti.

Nekaj časa ga je lahko sledil le še rojak Tamirat Tola, ki pa je kmalu zaostal in se izgubil v ozadju. Bekele je zadnjih 10 kilometrov moral preteči brez pomoči sotekačev, nekaj težav pa je imel tudi s krči v levi nogi, ki pa niso bili tako močni, da bi ga prisili k odstopu. V cilj je pritekel v času 2;05:03 in postavil enega najhitrejših časov med debitanti na maratonski razdalji. Najboljšega si lasti Kenijec David Kimetto, ki je v Berlinu svoj premierni maraton pretekel v izjemenm času 2;04:16.

Bekele je slavil s precejšnjo prednostjo, saj je drugouvrščeni Limenih Getachew za njim zaostal skoraj dve minuti (2;06:48), tretji pa je bil Kenijec Luka Kanda, ki je tekel 2;07:59.

"To je bil moj prvi maraton, nimam še podobnih izkušenj. Bilo je težko, a sem dosegel pričakovan čas. Od 25. kilometra sem tekel sam, kar je precej zahtevno. Imel sem tudi nekaj težav z levo nogo, saj so me grabili krči, kar me je malo zaskrbelo, a sem vseeno lahko končal tekmo," je v cilju vidno utrujen povedal 31-letni Bekele.

Med dekleti je bila najhitrejša Kenijka Flomena Cheyech, ki je v cilj pritekla v času 2;22:42. "Proga mi je bila zelo všeč. Začela nisem prav hitro, na polovici pa sem postala bolj samozavestna. Zelo sem vesela zmage," je v cilju povedala zmagovalka.

Kenenisa Bekele na štartu ...

... v cilju ... :

... in na zmagovalnih stopničkah:

Ne spreglejte