Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 9. 2015,
20.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

diamantna liga

Četrtek, 3. 9. 2015, 20.04

8 let

Ayana še enkrat šokirala Dibabo, številni prvaki poraženi, Srbkinja z rekordom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Zürichu je potekal prvi finalni miting letošnje diamantne lige, dobili pa smo prvih 16 skupnih zmagovalcev. Preostalih 16 bo znanih prihodnji petek po mitingu v Bruslju.

Eden vrhuncev predzadnjega mitinga diamantne lige v Zürichu je bil moški tek na 400 metrov, kjer so se še enkrat srečali najboljši trije s svetovnega prvenstva. Prvak Wayde van Niekerk je precej rezervirano začel, na koncu pridobival proti tekmecem, a je uspel priteči le do tretjega mesta. Najhitrejši je bil Američan Lashawn Merritt (44,18), drugo mesto pa je osvojil Kirani James z Grenade. Na prvih treh mestih torej ista trojica, le da so nekoliko zamenjali mesta.

Karte so se prav tako nekoliko premešale v moškem teku na 3000 metrov z zaprekami, saj se dobitniki medalj s svetovnega prvenstva niso prebili med prve tri. Svetovni prvak Ezekiel Kemboi je bil četrti, Conseslus Kipruto in Brimin Kipruto pa sta bila šesti in sedmi. A to ne pomeni, da na vrhu ni bilo Kenijca, saj je zmagal izkušeni Paul Kipsiele Koech (8:10,24), ki ga v Pekingu ni bilo, drugi pa je bil Jairus Birech, četrti iz kitajske prestolnice, ki je že drugo leto zapored zmagal v skupnem seštevku diamantne lige.

Rudisha brez moči v ciljnem šprintu

Poraz je doživel še en svetovni prvak. David Rudisha je namreč klonil v teku na 800 metrov, bil je četrti, v ciljnem šprintu pa je bil povsem neprepoznaven. Zmagal je svetovni podprvak Adam Kszczot. Poljak je dva štadionska kroga pretekel v času 1:45,55.

Prepričljivo pa je svojo krono iz Pekinga potrdil Sergej Šubenkov. Rus je suvereno zmagal v teku na 110 metrov z ovirami in s časom 13,14 kar za 16 stotink sekunde prehitel konkurenco.

Od svetovnih prvakov je v relativno počasnem teku na 1500 metrov zmagal tudi Kenijec Asbel Kiprop (3:35,79), v skoku v daljino pa Britanec Greg Rutherford (832 cm). V skoku v višino je zmagal osmoljenec svetovnega prvenstva, Katarec Mutaz Essa Barshim (232 cm).

Ayana s hudim tempom še enkrat strla Dibabo

Pri dekletih je bil vrhunec tek na 3000 metrov, kjer so se pomerile tri svetovne prvakinje. Kmalu se je izkazalo, da bo šlo le za obračun dveh Etiopijk, saj sta se prvakinja na 1500 metrov Genzebe Dibaba in prvakinja na 5000 metrov Almaz Ayana hitro odlepile od ostalih tekmovalk. Ves čas je tempo narekovala Ayana, Dibaba pa je v zasedi čakala na napad v zaključku. Poskusila je 250 metrov pred ciljem, a je rojakinja napad odbila, močno pospešila in se otresla svetovne rekorderke na 1500 metrov. Ciljno linijo je prečkala v času novega rekorda mitinga 8:22,34, Dibaba pa je zaostala dobre štiri sekunde.

V teku na 800 metrov je bila s časom 1:59,14 najhitrejša Kenijka Eunice Sum, ki je z zmago še potrdila prvo mesto v skupnem seštevku diamantne lige. To je uspelo tudi najhitrejši šprinterki na svetu, Jamajčanki Shelly-Ann Fraser-Pryce. V teku na 100 metrov je zmagala s časom 10,93.

Srbkinja z rekordom do zmage

Srbska skakalka v daljino Ivana Španović nadaljuje z odličnimi predstavami v letošnji sezoni. Po osvojenem bronu v Pekingu, kjer je srbski rekord postavila na 701 centimeter, je tokrat v Zürichu poletela še centimeter dlje, tako da nov srbski rekord zdaj znaša že 702 centimetra. Zmagala je pred svetovno prvakinjo Američanko Tianno Bartoletto in podprvakinjo Britanko Sharo Proctor.

"Počutila sem se odlično, predvsem pa sem bila precej bolj sproščena kot v Pekingu. Tam sem čutila velik pritisk, saj so ljudje od mene pričakovali zlato. Zdaj se počutim odlično, a zmage ne vidim kot maščevanje. Menim, da imam še nekaj rezerve, zavedam se svojih napak in na tem bo treba delati," je dejala zmagovalka.

Naziv najboljše na svetu je v suvanju krogle potrdila Nemka Christina Schwanitz, ki je tokrat slavila z 19,91. V metu kopja je bila najdaljša Barbora Špotakova. Svetovna rekorderka, ki je na svetovnem prvenstvu pogorela, je slavila z rezultatom 64,31 metra.

Ne spreglejte