Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
22.18

Osveženo pred

42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Armand Duplantis Karsten Warholm diamantna liga Lia Apostolovski

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 22.18

42 minut

Diamantna liga, Zürich

Lia Apostolovski v Zürichu do vstopnice za finale, Warholm po porazu proti Duplantisu poškodovan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Lia Apostolovski | Lia Apostolovski se je s šestim mestom uvrstila v finale diamantne lige, ki bo sredi meseca v Bruslju. | Foto Reuters

Lia Apostolovski se je s šestim mestom uvrstila v finale diamantne lige, ki bo sredi meseca v Bruslju.

Foto: Reuters

Ljubljančanka Lia Apostolovski je v skoku v višino na predzadnjem mitingu sezone diamantne lige v Zürichu zasedla šesto mesto z 1,89 metra. S tem si je zagotovila finale te prestižne serije atletskih tekmovanj sredi meseca v Bruslju. Nastop v evropski prestolnici si je že prej priboril evropski prvak Kristjan Čeh, četrti v seštevku meta diska.

Armand Duplanti
Sportal Armand Duplantis je blestel v teku na 100 metrov #video

Z nekaj težavami je v skoku v višino na koncu zmagala svetovna rekorderka, olimpijska, svetovna in evropska prvakinja Jaroslava Mahučik; Ukrajinka je zmagala z 1,96 m, na 2,01 m pa je bila trikrat neuspešna. Druga je bila Avstralka Nicola Olyslagersna, srebrna na olimpijskih igrah v Parizu je skočila 1,93 m, tako kot tudi tretjeuvrščena Ukrajinka Irina Geraščenko. Bronasta letos na OI in evropskem prvenstvu v Rimu je imela več neuspešnih poskusov.

Apostolovski, ki je tekmo začela na šestem mestu, ki kot zadnje vodi v finale, je v prvih skokih preskočila 1,80 in 1,85 m. Na 1,89 m je letvico dvakrat podrla in bila na petem mestu, potem pa je bila na tej višini uspešna tretjič.

"Najtežji pogoji v moj karieri"

"Zahtevni pogoji so bili, najtežji v moj karieri. Nimam veliko izkušenj s tekmovanji v dežju. Tedaj si lahko hvaležen tistim, ki jih imaš, da se znaš zbrati in da te vreme ne ustavi. Na trenutke je bilo res težko, saj je bilo hladno, pa še močni nalivi so bili. Ko sem šla v zalet, sem se morala zbrati, nato pa je bilo, ko sem pristala na blazini, kot da bi skočila v bazen," je razmere opisala Apostolovski.

A je izpolnila cilj, uvrstitev v finale. "Vesela sem, kako sem izpeljala celotno tekmo. Šla sem suvereno v zalet in si izborila mesto v finalu. To je bil tudi moj cilj. Zanj sem garala vso sezono in je neka nagrada za celotno delo letos. Težko je bilo, le šesterica bo nastopila v finalu, sploh v primerjavi z drugimi disciplinami, kjer je precej več mest. Lahko se sedaj sproščeno pripravim na finale in zaključek sezone," je dodala Apostolovski.

"Zahtevni pogoji so bili, najtežji v moj karieri. Nimam veliko izkušenj s tekmovanji v dežju." | Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Zahtevni pogoji so bili, najtežji v moj karieri. Nimam veliko izkušenj s tekmovanji v dežju." Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovenski predstavnici je bila v boju za finale pred tekmo na sedmem mestu z dvema točkama zaostanka najbližje Nemka Christina Honsel. A je četrta na letošnjem dvoranskem prvenstvu v Glasgowu, kjer je bila Apostolovski bronasta, ter šesta na OI končala tekmovanje na 1,89 m s tremi neuspešnimi skoki ter bila sedma. Tedaj je bilo že jasno, da bo članica kluba iz Kranja nastopila v diamantnem finalu. V skoku v višino je zmagala olimpijska prvakinja Jaroslava Mahučik. | Foto: Reuters V skoku v višino je zmagala olimpijska prvakinja Jaroslava Mahučik. Foto: Reuters

Nadaljevali so na 1,93 m, varovanka trenerja Rožleta Prezlja, še vedno lastnika slovenskega rekorda v tej disciplini, je letvico trikrat podrla in končala tekmovanje na šestem mestu. Mesto pred njo je bila z istim dosežkom, a z drugim uspešnim skokom na prejšnji višini Avstralka Eleanor Patterson, svetovna prvakinja leta 2022.

Osma pred tekmo v seštevku z devetimi točkami in s tem petimi točkami zaostanka za Apostolovski je bila Uzbekistanka Safina Sadulajeva. Sedma z letošnjih OI je letvico na 1,93 m tudi trikrat podrla za končno četrto mesto.

Dvakrat pa je bila že na 1,93 m nepričakovano neuspešna Mahučik, ki je zadnji skok pustila na naslednjo na 1,96 m. Edina jo je zmogla v prvem skoku in prevzela vodstvo. V igri sta bili le še Geraščenko in Olyslagers, slednja je pred tem edina med vsemi vse višine pravila prvič.

Na predzadnjem mitingu, kjer je Žan Rudolf, slovenski rekorder na 800 m, skrbel za ritem v teku na 1500 m, je presenetljivo zmagal Yared Nuguse iz ZDA (3:29,21). Tretjič v sezoni je bil poražen Norvežan Jakob Ingebrigtsen, bil je bil drugi s 3:29,52.

Jacob Ingebrigtsen je bil poražen. | Foto: Reuters Jacob Ingebrigtsen je bil poražen. Foto: Reuters

Tretji je bil ameriški olimpijski zmagovalec Cole Hocker (3:30,46). Svetovni rekord (3:26,00) iz leta 1998 legendarnega Maročana Hichama El Guerrouja je bil takrat zelo oddaljen.

Tekmo na slovitem Letzigrundu je krojilo deževno vreme in za ta čas nizka temperatura (18 stopinj Celzija). Ameriška sprinterka Sha'Carri Richardson je na 100 m premagala olimpijsko prvakinjo Julieno Alfred iz Svete Lucije in se ji oddolžila za poraz na Stade de Franceu pred mesecem dni.

Sha'Carri Richardson, Mary Moraa | Foto: Reuters Foto: Reuters Alfred je bila v vodstvu skoraj po vsej ravnini, a se je odlično vrnila Richardson in v zadnjih korakih z 10 sekunde in 84 stotink ugnala tekmico (10,88) v njunem prvem dvoboju po OI.

Na še enkrat daljši razdalji je prvi iz OI, Letsile Tebogo iz Bocvane, znova ugnal vse tekmece z 19,55. A je bilo videti, da bo na koncu celo izgubil tekmo, saj je srebrni z OI Kenny Bednarek iz ZDA zaostal le za dve stotinki. Jamajčan Wayne Pinnock je z 8,18 m v skoku v daljino ugnal Grka Miltiadisa Tentogluja (8,02 m), olimpijskega (dvakrat zapored), svetovnega in evropskega prvaka (trikrat zapored).

Na 400 m ovire je Norvežan Karstena Warholma zaradi poškodbe odpovedal nastop, nato pa se je pojavil na stadionu v švedskem državnem dresu. V sredo zvečer je namreč izgubil revialno tekmo na 100 m proti svetovnemu rekorderju v skoku s palico Armandu Duplantisu.

Karsten Warholm v švedskem dresu. | Foto: Reuters Karsten Warholm v švedskem dresu. Foto: Reuters Po tem dogodku je Warholm v več intervjujih povedal, da je začutil nekaj v zadnjem delu stegna. "Mogoče je bila to moja zadnja tekma v tej sezoni," je dejal 28-letni dobitnik srebrne olimpijske medalje v Parizu, a je izrekel tudi z željo po finalu v Bruslju.

Kljub temu, da ni nastopil, pa je svoj stavni dolg opravil, saj se je na stadionu pojavil v rumenem švedskem dresu, potem pa se je ovil v norveško zastavo. Warholm je večer prej v teku na 100 metrov dosegel osebni rekord 10,47 sekunde, vendar ni imel možnosti proti Duplantisu, ki je zmagal v 10,37 sekunde.

Šved je nocoj tudi tekmoval, čeprav njegova disciplina tokrat ni štela za diamantno točkovanje, ter je prvič v sezoni na tekmi skočil manj kot šest metrov, zmagal je s 5,82 m.

Kristjan Čeh diamantna liga Rim
Sportal Kristjan Čeh slavil v večnem mestu, Winfred Yavi blizu svetovnemu rekordu
Nina Kennedy
Sportal Ob odsotnosti Tine Šutej gladka zmaga Avstralke
Ne spreglejte