Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
23. 11. 2016,
18.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Natisni članek

služba Jack Shafer prva dama Melania Trump

Sreda, 23. 11. 2016, 18.14

6 let, 7 mesecev

"Odpravite službo prve dame, osvobodite Melanio Trump!"

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vsa udejstvovanja, projekti, modne odločitve in druge aktivnosti ameriške prve dame naj bi ZDA na leto stali 1,5 milijona dolarjev (približno 1,4 milijona evrov), zato mnogi pozdravljajo odločitev Melanie Trump, da se ne bo preselila v Belo hišo.

Pravzaprav jo spodbujajo, naj v Trump Towerju v New Yorku ostane kar vsa štiri leta in živi kot navadna ameriška državljanka. Jack Shafer, pisec za časnik Politico, je ob tem zapisal, da nima prav nič proti Melanii. Nasprotno, všeč mu je, da se bo posvetila vzgoji svojega sina Barrona in da bo še naprej živela življenje, kakršno je poznala do zdaj.

"S tem, ko prvi dami ponudimo proračun in stalno medijsko pozornost, podpiramo pogubno vrsto nepotizma. Pozornost posvečamo osebi, ki si te sploh ni zaslužila sama, ampak je je deležna zaradi tistega, s katerim je poročena."

Omenil je tudi, da pričeske, modne odločitve, počitnice in projekti hišnih ljubljenčkov niso vredni omenjanja v medijih. Opozoril je, da v drugih državah tega ni zaznati.

Barron in Melania bosta do poletja ostala v New Yorku. | Foto: Reuters Barron in Melania bosta do poletja ostala v New Yorku. Foto: Reuters

Vloga prve dame ni več enaka

V preteklosti so imele prve dame drugačne zadolžitve in prioritete. Predsednikom, svojim možem, so dajale nasvete pri vodenju države, pomagale so pisati govore in organizirati kampanje. Nekatere so se celo same podale v politiko, na primer Hillary Clinton.

"Vendar ali to delo zahteva osebje 15 ljudi?" se sprašuje Shafer. Tudi žene senatorjev in guvernerjev sodelujejo pri pisanju govorov, pa nimajo tako številčnega osebja in proračuna, je zapisal. Gospe Roosevelt je menda uspevalo z dvema zaposlenima.

Za Michelle dela kar 25 ljudi. | Foto: Getty Images Za Michelle dela kar 25 ljudi. Foto: Getty Images

Za Michelle Obama skrbi kar 25 ljudi

Za potrebe trenutne prve dame naj bi vsak dan skrbelo kar 25 ljudi. Njena predhodnica Laura Bush jih je imela prav toliko. Hillary Clinton med 13 in 19, Nancy Reagan okoli 15. "Prava težava pisarne prve dame ni, da je tako velika, temveč to, da sploh obstaja. Nihče ni izvolil prve dame. Volivci ji ne dolgujejo nič več kot otrokom, sorojencem in stricem predsednika," je še zapisal Shafer.

Naj najde svoje lastno poslanstvo

Za vsako prvo damo ima zato kar nekaj predlogov: naj piše knjige ali kolumne, lahko je prostovoljka v dobrodelnih organizacijah, spodbuja zbiranje dobrodelnih sredstev ... "Lahko posnema Jill Biden (ženo trenutnega ameriškega podpredsednika, op. a.), ki si je našla službo."

Ob tem je spomnil še na predsedniškega kandidata na volitvah 2004 Howarda Deana, čigar žena, ki je zdravnica, ni pokazala nikakršnega veselja ali zanimanja za to, da bi postala prva dama. Menda mu je dala vedeti, da bo ostala, kjer je, in nadaljevala svoje delo.

Pred Trump Towerjem že od začetka novembra vlada kaos. | Foto: Getty Images Pred Trump Towerjem že od začetka novembra vlada kaos. Foto: Getty Images

Trump New York stane milijon dolarjev na dan

A če je težava denar, bi bilo morda bolje, da se Melania čim prej preseli v Washington in prevzame dolžnosti prve dame. Varovanje Donalda Trumpa in njegove družine namreč mesto New York stane milijon dolarjev (940 tisoč evrov) na dan, večinoma zaradi policijskih nadur. Območje okrog Trumpove stolpnice na Peti aveniji in 56. ulici je močno zastraženo, zaradi česar imajo težave bližnje trgovine in restavracije. Težave so v prometu in bodo še hujše, saj je to območje postalo redno prizorišče protestov. Stroški se bodo nadaljevali, ker se je Trumpova žena Melania Trump odločila, da s sinom Barronom ostane v mestu do prihodnjega poletja.

"Melania bi nam naredila veliko uslugo ..."

Za konec je Shafer dejal, da bi "Melania Trump vsem Američanom naredila veliko uslugo, če bi možu dejala, da ima boljše načrte za prihodnja štiri leta. Raje to, kot da nas ustrahuje z namero, da se bo borila proti spletnemu nasilju, kot je napovedala. Odpravite službo prve dame, osvobodite Melanio Trump!"

Save

Ne spreglejte