SiolNET. Siol Plus Na današnji dan
2,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger
NA DANAŠNJI DAN

Ženska, ki je razložila, kaj je seksapil

2,63

termometer

Sophia Loren
Foto: Getty Images

Na današnji dan leta 1934 se je rodila slavna italijanska igralka Sophia Loren.

Igralka, katere pravo ime je Sofia Villani Scicolone, je postala ena največjih filmskih zvezdnic povojne Evrope, prodor pa ji je uspel tudi v Hollywood. Leta 1962 je dobila oskarja za glavno žensko vlogo, leta 1991 pa tudi častnega oskarja.

Seksapil

Italijanka je poleg globokih dekoltejev zanimanje javnosti žela tudi s svojimi pikrimi mislimi. Takole je razložila, kaj je seksapil: "Seksapil je sestavljen iz polovice tega, kar imaš, in polovice tega, kar ljudje mislijo, da imaš."

Sophia Loren je v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja postala filmski seks simbol. "Vse, kar vidite, sem dolžna špagetom," je nekoč dejala glede svojega telesa. Sophia Loren je v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja postala filmski seks simbol. "Vse, kar vidite, sem dolžna špagetom," je nekoč dejala glede svojega telesa. Foto: Getty Images

Ženska obleka

In njeno mnenje o ženski obleki: "Ženska obleka mora biti kot žičnata ograja. Opravlja svojo nalogo, a ne zastira pogleda."

Boj pisateljev in pesnikov proti skupnim programskim jedrom

Na današnji dan leta 1983 je Društvo slovenskih pisateljev poslalo pismo Centralnemu komiteju slovenske partije, v katerem je odločno nasprotovalo skupnim programskim jedrom v jugoslovanskem šolstvu. 

Zlasti sta bila v boju proti zmanjševanju vloge slovenske zgodovine in kulture v ospredju pesnika Janez Menart in Ciril Zlobec.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Peter Prevc Peter Prevc Foto: Vid Ponikvar Leta 480 pred našim štetjem je združena grška vojska pod poveljstvom vojskovodje Temistokla v bitki pri Salamini v Egejskem morju odločilno premagala perzijsko vojsko.

Leta 1519 se je portugalski pomorščak Ferdinand Magellan s približno 270 ljudmi in petimi ladjami odpravil na plovbo okoli sveta. 

Leta 1870 je italijanska vojska vkorakala v Rim. Ta je postal prestolnica združene Italije, papež pa se je umaknil v Vatikan.

Leta 1892 se je rodil slovenski skladatelj Marij Kogoj.

Leta 1901 se je v Idriji v začasni učilnici v stavbi občinskega odbora Idrija začel redni pouk nižje realke, prve srednje šole s slovenskim učnim jezikom.

Leta 1941 so nemški okupatorji požgali prvo slovensko vas Rašico. Njene prebivalce so izselili na Hrvaško in v Bosno.

Leta 1945 so katoliški škofi v Jugoslaviji pred volitvami objavili pastirsko pismo, v katerem so kritizirali komunistično oblast.  

Leta 1948 se je rodil ameriški pisatelj George R. R. Martin, avtor Igre prestolov.

Leta 1959 so v novozgrajenem Velenju slovesno odprli mestno središče.

Leta 1992 se je rodil slovenski smučarski skakalec Peter Prevc.

Leta 2001 je ameriški predsednik George W. Bush po terorističnih napadih na newyorška dvojčka razglasil vojno proti terorizmu. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin