Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
2. 11. 2016,
3.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Sreda, 2. 11. 2016, 3.15

6 let, 7 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

To je najbolj znani častni meščan Ljubljane

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Josef Radetzky | Foto commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan leta 1766 se je rodil slavni avstrijski vojskovodja Joseph Wenzel Radetzky (poslovenjeno tudi Jožef Vencelj Radetzky).

Radetzky je bil zmagovalec nad italijansko Kraljevino Sardinijo v bitkah pri Custozi (1848) in Novari (1949). Bil je zelo povezan s Kranjsko, saj je od tu prihajala njegova žena, tržiška grofica Frančiška Strassoldo, ki je bila po materini strani članica rodbine grofov Auerspergov s Turjaka. Od leta 1807 do 1819 je bil Radetzky lastnik gradu Neuhaus pri Tržiču, kjer je zgradil tovarno srpov, kos in pil. 

Častni meščan Ljubljane

Leta 1851 je od cesarja Franca Jožefa zaradi njegovih vojaških zaslug dobil v lastništvo ljubljanski Tivolski grad, leta 1852 pa je bil imenovan za častnega občana mesta Ljubljana. 

Koračnica Radetzkega

Skladatelj Johann Strauss je njemu v čast leta 1848 napisal Radetzky marš.

Ko krščanski socialisti postanejo krščanski demokrati

Na današnji dan leta 1989 se je Slovensko krščansko-socialno gibanje (SKSG) preimenovalo v Slovenske krščanske demokrate (SKD).

SKSG je nastalo 10. marca 1989, njegov predsednik je bil Peter Kovačič Peršin, tajnik pa Lojze Peterle. Ta je novembra prevzel vodenje SKD. Sedež stranke SKD je bil nekaj časa celo v Peterletovem stanovanju na Vodovodni ulici.

SKD leta 1990 najmočnejša na desnici, nato sledi zaton stranke

SKD je spomladi 1990 na prvih demokratičnih volitvah dobila največ glasov med strankami koalicije Demos, zato je Peterle postal predsednik vlade. 

Lojze Peterle se je skoraj takoj po začetku svoje kariere kot nov obraz leta 1990 že zavihtel na mesto predsednika slovenske vlade oziroma slovenskega izvršnega sveta. Leta 2007 je kandidiral za predsednika države, a mu je spodletelo. Trenutno je evropski poslanec. | Foto: Matej Leskovšek Lojze Peterle se je skoraj takoj po začetku svoje kariere kot nov obraz leta 1990 že zavihtel na mesto predsednika slovenske vlade oziroma slovenskega izvršnega sveta. Leta 2007 je kandidiral za predsednika države, a mu je spodletelo. Trenutno je evropski poslanec. Foto: Matej Leskovšek

Maja 1992 – po razpadu koalicije Demos - je Peterleta na čelu vlade zamenjal Janez Drnovšek (LDS). Navzdol je šlo tudi SKD. Na volitvah leta 1996 je najmočnejša desnosredinska stranka postala SLS. Leta 2000 sta se SLS in SKD združila, a je kmalu del nekdanjih članov SKD z Andrejem Bajukom na čelu ustanovilo Novo Slovenijo (NSi).

Pahorjev "hat-trick"

Na današnji dan leta 1963 se je rodil slovenski politik Borut Pahor. Ta je do zdaj edini slovenski politik, ki mu je v samostojni Sloveniji uspelo opravljati vse tri najpomembnejše državne funkcije. 

Poleg predsednikovanja vladi, državi in parlamentu je bil Pahor med letoma 2004 in 2008 tudi poslanec Evropskega parlamenta. Med letoma 1996 in 2012 je bil predsednik Združene liste socialnih demokratov oziroma Socialnih demokratov. | Foto: Marko Vombergar Poleg predsednikovanja vladi, državi in parlamentu je bil Pahor med letoma 2004 in 2008 tudi poslanec Evropskega parlamenta. Med letoma 1996 in 2012 je bil predsednik Združene liste socialnih demokratov oziroma Socialnih demokratov. Foto: Marko Vombergar

Med letoma 2000 in 2004 je bil predsednik državnega zbora, med novembrom 2008 in februarjem 2012 predsednik vlade, od decembra 2012 pa je predsednik države. 

Islamistični umor sredi belega dneva

Na današnji dan leta 2004 je islamski skrajnež v Amsterdamu sredi belega dneva kruto umoril nizozemskega režiserja Thea van Gogha. Razlog za umor je bil van Goghov dokumentarec, ki je grajal odnos do žensk v islamu. 

Truplo umorjenega van Gogha | Foto: Reuters Truplo umorjenega van Gogha Foto: Reuters

Kljub temu umoru, ki ga je izpeljal na Nizozemskem živeči Maročan, se Evropa ni zganila in pravočasno prepoznala velike nevarnosti islamskega radikalizma, kar je pripeljalo do še odmevnejših terorističnih napadov v poznejših letih.

Umorjeni Theo van Gogh je bil pravnuk Thea van Gogha, ki je bil brat slavnega slikarja Vincenta van Gogha

Ameriški zvezdnik 50. in 60. let

Na današnji dan leta 1913 se je rodil ameriški igralec rodil Burt Lancaster.

Napovednik za film Od tod do večnosti:

Eden od prijateljev

Na današnji dan leta 1966 se je rodil ameriški igralec David Schwimmer.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Jimmy Carter | Foto: Getty Images Jimmy Carter Foto: Getty Images Leta 1755 se je rodila francoska kraljica Marija Antoinetta, hčerka avstrijske cesarice Marije Terezije

Leta 1789 so v Franciji revolucionarji zaplenili vse cerkveno premoženje. 

Leta 1917 je britanski zunanji minister Arthur Balfour poslal lordu Rothschildu pismo (tako imenovana Balfourjeva izjava), s katero je Judom zagotovil narodni dom v Palestini. 

Leta 1931 je podjetje DuPont naznanilo izum sintetične gume. 

Leta 1938 se je rodil ameriški politik in novinar Pat Buchanan

Leta 1942 so Britanci v bitki pri El Alameinu premagali nemškega puščavskega lisjaka Erwina Rommla in zaustavili njegov pohod na Kairo. 

Leta 1948 je demokrat Harry Truman zmagal na ameriških predsedniških volitvah. 

Leta 1949 se Indonezija osamosvojila od Nizozemske. 

Leta 1975 so umorili italijanskega režiserja Piera Paola Pasolinija

Leta 1976 je postal predsednik ZDA demokrat Jimmy Carter.  

Leta 2004 je George W. Bush drugič postal ameriški predsednik. 

Leta 2012 se je pred mariborsko občino zbralo 50 protestnikov. To je bila napoved tako imenovanih mariborskih vstaj. 

Ne spreglejte