Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Sobota,
27. 2. 2016,
20.21

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

partnerstvo

Sobota, 27. 2. 2016, 20.21

8 let, 1 mesec

Prihaja čas za dolgotrajne partnerske odnose

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Juhuhu, sem se razveselila nove, do zdaj najdalj trajajoče raziskave (75 let) o resnični sreči in zadovoljstvu, narejene v okviru Harvarda.

Pa še to, zajemala je 724 moških! Kot kakšen mali otroček sem skakala sem ter tja in na glas ponavljala pridobljene podatke. Ste slišali, ste slišali vsi vi, ki ne verjamete oziroma verjamete, da boste doživeli srečo samo, če boste slavni in nesramno bogati. V trenutku bi gospoda Valdingerja, poetično rečeno, od sreče poljubila na čelo kot Zvezdica Zaspanka Ceferina, ki je mislil, da ima kamen namesto srca, vse dokler ni izpisal besedice ljuba!

Izkazovanje ljubezni mora potekati vsak dan Vesela sem bila letošnjega praznika Valentina, pa ne toliko zaradi enodnevnega praznika ljubezni, ker v to ne verjamem. Izkazovanje ljubezni in predanosti mora namreč potekati vsak dan, kljub hudim uricam, ki včasih pridejo. Če pa je praznik uporabljen kot zgolj še en lep dan izmed mnogih, pa je ideja čisto super. Če si zato v življenju enkrat več povemo, koliko si pomenimo, si kaj podarimo, kam skupaj gremo, zakaj pa ne.

Ampak meni je bilo tokrat všeč predvsem to, da so s strani medijev prihajala zelo dobra sporočila. Različni mediji so začeli prikazovati in vrednotiti pare, ki so skupaj več let, namesto da bi primarno prikazovali vse, kar temelji zgolj na individualnih in hitro doseženih in kratkotrajnih užitkih v smislu samo imejmo se lepo, različna druženja in sprevržene zabave. Kar človeka dejansko na dolgi rok siromaši, ga podaja v občutek osamljenosti in depresije.

Ni lepšega občutka kot ta, da se lahko na nekoga zaneseš Kakšen je namreč občutek obdariti nekoga, za katerega veš, da bo obdarjen še iz ne vem koliko različnih strani, oziroma kakšen je občutek, ko te obdaruje nekdo, ki bo obdaril še ne vem koga in kako!? Ni lepšega občutka, kot to, da se lahko na nekoga zares zaneseš, da nekomu pripadaš in nekdo pripada tebi, v dobrem in slabem. Prav to pa je pokazala tudi omenjena raziskava. Ljudje, ki imajo ljubeč partnerski odnos, so veliko bolj srečni, bolj zdravi in dlje časa živijo. Vse to pa vpliva tudi na možgane, ki ostajajo veliko bolj vitalni in veliko bolj pomnijo.

Pa tukaj ni govora o parih, ki so skupaj, a to v bistvu sploh niso. Tu ni govora o parih, ki so skupaj po 30 ali 40 let, ker si niso dovolili razveze, saj je to nekaj sramotnega, kot je to veljajo včasih. Na žalost smo bili priča temu še ne dolgo nazaj, zdi pa se kot, da govorimo o kameni dobi. Tudi na tem področju je raziskava podala sklep, da je biti v slabem odnosu celo bolj strupeno kot biti zares sam.

Govori se predvsem o parih, kjer sta dva skupaj, ker si želita biti skupaj Ker se dva ljubita in si ogromno pomenita, si drugih partnerjev zato niti v sanjah ne želita. To so pari, ki jih minevanja časa le še bolj povezuje in dela eno.

Menim, da bodo dolgotrajni odnosi z leti, ki prihajajo, pridobivali na veljavi. Na veliko večji veljavi kot kdajkoli prej. Zakaj? Zato, ker vsi vemo, da nam ni treba biti skupaj, če oba na odnosu ne delata, vanj ne vlagata. Dolgotrajni odnosi nam bodo zato kazali modrost dveh posameznikov! Formula za dosego tega pa je delovanje v dobro drug drugega. Formula je, da se na nekoga lahko zares zaneseš! Poanta ni o tem, koliko odnosov imate, ampak kako kvaliteten je ta posamezni odnos.

Ko se prebudiš, je lahko prepozno Pa saj vem, da ljudje, ki govorijo, da so odnosi brezzvezni, da prava ljubezen ne obstaja, nekje v sebi vedo, da temu ni tako. Verjamejo, le vero so nekje na poti izgubili. Po navadi zaradi močne prizadetosti in bolečine iz preteklosti. Zato si je bolje reči, da to ne obstaja, ker potem ni treba iskati. Ker si ne želiš, da bi te ponovno bolelo.

A vseeno, če nisi odprtega srca, ne moreš do lepega odnosa niti priti. Potem padeš v začaran krog gonje za denarjem in misliš, kaj vse si boš lahko z njim privoščil in kako boš potem srečen in zadovoljen. Potem pa se končno zbudiš, star okoli 50 let. Ob tem pa se marsikdo zave, da je prvih 50 let dajal zdravje za denar, zdaj pa bo naslednjih nekaj let, kolikor jih je posamezniku še ostalo, dajal denar za zdravje.

Kaj pa denar? Denar sicer je pomemben, saj nam poleg preživetja omogoči, da si lahko privoščimo še kaj več. Verjetno pa ga je pogostokrat veliko lažje zaslužiti in ga pridobiti, kot pa imeti lep, predan, ljubezni poln odnos, ki prinaša s seboj še tisto, kar človeka dejansko najbolj izpopolnjuje – ljubezen, srečo, zadovoljstvo in zdravje! Vse to kar zastonj!

Želim vam, da bi le imeli komu reči ljuba moja ali ljubi moj in da bi vam v prsih bilo srce! Pravljica? Pa saj jih pišemo ljudje.

Ne spreglejte