Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2017,
11.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

8

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje Milojka Kolar Celarc UKC Ljubljana Janez Remškar

Petek, 16. 6. 2017, 11.23

6 let, 7 mesecev

Odprto pismo ministrici za zdravje

Ministrica Kolar Celarčeva, ali veste, kaj je treba storiti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

8

Janez Remškar. | Foto STA

Foto: STA

Gospa ministrica, kaj boste storili ob zadnjih zapletih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana? Ali veste, kaj je treba storiti? Ali ste resno mislili s svojo izjavo, da vas vaš izbranec za direktorja UKC Ljubljana, gospod Kopač, ni ustrezno informiral o spremembah in sedanjem stanju na kliničnem oddelku?

Pismo je odziv na poziv zdravstvene ministrice Milojka Kolar Celarc, da naj zaradi dogajanja na pediatriji generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer ponudita odstop. 

Ali pričakujete, da vas bo nekdo, ki ne ve nič o tem, kako in kaj se dogaja pri strokovnih zapletih in kako se pri nas ti zapleti rešujejo, nekdo, ki je pred kratkim prišel iz povsem druge dejavnosti, nekdo, ki nima izkušenj z vodenjem tako velikega sistema, sposoben objektivno in z lastnim premislekom o problemih informirati o vsem, kar kot odgovorna oseba morate vedeti?

Ko ste se odločala za "ministrovanje", ste morali poznati probleme v zdravstvu in vsaj v mislih imeti izdelane tudi rešitve. Če ni tako, ste ravnali neodgovorno ob prevzemanju ministrstva.

"Več kot očitno je, gospa ministrica, da boste tudi zdaj reagirali na napačen način z odstranitvijo 'gnilega jabolka', brez ureditve sistema. "

Pri nas je odgovornost stranskega pomena

Problem kakovosti v zdravstvu, evidentiranje napak, analiziranje in izboljševanje sistema dela je na mizi ministrov že vsaj 15. let. Dosegli nismo skoraj nič. Za to je odgovorna politika in tudi stroka. Žal je pri nas odgovornost povsem stranskega pomena. Prav zato se nam povsod, tudi v zdravstvu, dogajajo nesprejemljive stvari.

Ali ste se zdaj vprašali, ali je vaš izbranec za direktorja UKC Ljubljana sposoben presoditi in presojati informacije, ki jih dobi iz ust strokovnjakov, in vas pravilno informirati? Informiral naj bi vas namreč, tako ste rekli, o izboljšavah na pediatriji.

Strokovnjaki so vpleteni v dogajanje. Živijo v okolju, kjer prav tako ni odgovornosti, profesionalnosti, ter delujejo izključno v lastnem interesu in interesu svoje kariere, njihova poročila pa niso nujno poštena. Zato je še toliko pomembneje, da je generalni direktor sposoben oceniti stanje oziroma predlagane rešitve.

"Vaše nepoznavanje tega področja se kaže tudi v vaših predlogih novega zakona o zdravstveni dejavnosti, kjer predlagate celo vrsto nadzorov, skupno kar pet. Ali verjamete, da boste z nadzori uredili sistem zdravstva?" ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc sprašuje nekdanji prvi mož onkološkega inštituta, danes upokojenec Janez Remškar. | Foto: STA , "Vaše nepoznavanje tega področja se kaže tudi v vaših predlogih novega zakona o zdravstveni dejavnosti, kjer predlagate celo vrsto nadzorov, skupno kar pet. Ali verjamete, da boste z nadzori uredili sistem zdravstva?" ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc sprašuje nekdanji prvi mož onkološkega inštituta, danes upokojenec Janez Remškar. Foto: STA ,

Nadzor nima smisla, če ne prinese sistemskih sprememb

Morda se kljub svoji dolgoletni praksi na vodstvenih delovnih mestih še vedno ne zavedate, da pri nas povsod (tudi na ministrstvu za zdravje, mimogrede) odločajo lobiji in politični interesi. Stroka je postranskega pomena. Ali ste prepričani, da boste razmere uredili z zamenjavami oziroma odstranjevanjem posameznikov?

V svetu so že zdavnaj ugotovili, da posamezniki niso in ne smejo biti problem. Odgovoren je neurejen sistem, kar več kot očitno velja tudi pri nas. Politika tega noče in ni sposobna priznati, kajti ob tem bi morala priznati tudi svojo odgovornost. Motite se, če ocenjujete, da je vzrok vsega le slaba komunikacija med zdravniki.

Posredi je žal veliko več, in sicer neprofesionalnost: odsotnost poštenosti, integritete, usposobljenosti, odgovornosti, zanesljivosti, sočutja, altruizma zdravnikov. Na tem področju nismo naredili ničesar. Vaše nepoznavanje tega področja se kaže tudi v vaših predlogih novega zakona o zdravstveni dejavnosti, kjer predlagate celo vrsto nadzorov (skupno kar pet). Ali verjamete, da boste z nadzori uredili sistem zdravstva? Kaj boste storili po nadzoru, če se bo pokazalo, da sistem ni urejen? Kaj se je že zgodilo pred dvema letoma s sklepi nadzora na isti kliniki? Kako ste ukrepali?  


Preberite še:

Ministrica pričakuje odstop Kopača in Pfeiferjeve

Rajko Kenda: Dogaja se mi krivica


Tudi drugje zapleti, a se jih ne prijavlja

Strinjam se z vami, da je vodstvo UKC Ljubljana odgovorno za stanje, odgovorno pa je tudi ministrstvo. Žal se vaše razmišljanje konča pred vašo odgovornostjo. Vaša odgovornost nenadoma izgine in najlažja rešitev je "identifikacija gnilih jabolk", posameznikov, z odstranitvijo katerih boste rešili vse. Žal to ne bo šlo.

Ali ste prepričani, da je v drugih zdravstvenih institucijah vse v redu? Ne, ni. Je le tišina in razmere oziroma zapleti (le redki, ker se jih ne prijavlja) se rešujejo, kot se rešujejo, daleč od oči ljudi, velikokrat na neustrezen način, z že omenjenim odmetavanjem "gnilih jabolk",ne s spremembami sistema.

Bolnišnice si ne želijo primerjav

Nepravilnosti v javnost pridejo le ob nesoglasjih v kolektivih. Najbolj odgovorno za tako stanje v zdravstvu je ministrstvo, ki že leta ne sprejme ustreznih ukrepov, potrebnih za ureditev varnosti in kakovosti. Pri tem je del odgovornosti tudi na strokovno najvišjih institucijah (obeh kliničnih centrih).

Ti dve instituciji težko sprejemata morebitno primerljivost z drugimi bolnišnicami, do katere bi prišlo ob poznavanju in analizi vsega narejenega v zdravstvu. To bi se namreč v urejenem sistemu nadzora kliničnih in preostalih bolnišničnih oddelkov moralo zgoditi (ob enakih merilih). Zdaj zdravstvo marsikje deluje z obravnavo premajhnega števila primerov, zdravniki delajo istočasno na več deloviščih, zelo slabo komunicirajo zaradi slabe organizacije in pomanjkanja časa, vsi smo v kolektivni pogodbi enako "odlični zdravniki".

Če imamo v sistemu zdravnika, ki ni dovolj usposobljen, ki je preobremenjen oziroma je celo malomaren, je za to odgovoren sistem. Več kot očitno je, gospa ministrica, da boste tudi zdaj reagirali na napačen način z odstranitvijo "gnilega jabolka", brez ureditve sistema.

"Zgodba se bo ponovila  drugje in v javnost bo prišla le ob nesoglasjih med zdravniki. Nesprejemljivo in nevarno." | Foto: UKC Ljubljana "Zgodba se bo ponovila  drugje in v javnost bo prišla le ob nesoglasjih med zdravniki. Nesprejemljivo in nevarno." Foto: UKC Ljubljana

Drugje suspenz, pri nas...

Zgodba se bo ponovila drugje in v javnost bo prišla le ob nesoglasjih med zdravniki. Nesprejemljivo in nevarno. Sprašujem vas, ali se zavedate problema in vzrokov za razlike med številom prijavljenih nepredvidenih nevarnih dogodkov v zdravstvu pri nas in v Evropi. Za konec si vas dovolim opozoriti, da imajo v svetu že zdavnaj postavljena pravila obnašanja kadra, standarde profesionalizma.

Če nekdo ne ravna skladno s temi pravili, je suspendiran za čas analize, lahko pa se mu zgodi še kaj hujšega. In kako je s tem pri nas? Za tako stanje pa ni odgovorna le stroka.

Janez Remškar je bil včasih generalni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana, pred tem pa direktor Splošne bolnišnice Jesenice. Bil je tudi direktor direktorata za zdravstvo in zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje in na tem položaju "preživel" štiri ministre (Andreja Bručana, Zofijo Mazej Kukovič, Boruta Miklavčiča in Dorijana Marušiča). Danes je upokojen.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.

 

Ne spreglejte