Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
13.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

18

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc zdravstvo UKC Ljubljana

Četrtek, 15. 6. 2017, 13.51

6 let, 6 mesecev

Ministrica pričakuje odstop Kopača in Pfeiferjeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

18

Milojka Kolar Celarc | Foto STA

Foto: STA

Zaradi dogajanja na pediatrični kliniki bi bilo primerno, da generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer ponudita odstop, je po današnji seji vlade dejala ministrica za zdravstvo Milojka Kolar Celarc. Strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Rajko Kenda pravi, da bo držal obljubo in odstopil, ko odstopita prej omenjena Kopač in Pfeifer.

Kot je dejala, je zaradi razmer na ljubljanski pediatriji zaskrbljena in je prepričana, da vodstvo ni storilo dovolj, zato Kopača in Pfeiferjevo poziva k odstopu. Ob tem je priznala, da bo porušeno zaupanje težko povrniti.

Obstaja možnost, da bi otroke pošiljali na zdravljenje v tujino

Ministrica je povedala tudi, da s stroko in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) intenzivno pripravljajo rešitev glede kardiologije na pediatrični kliniki.

Rešitve gredo v dve smeri, in sicer da tisti del kardiološkega programa na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je ves čas deloval dobro, obdržijo. Za zdravljenje otrok v programu, kjer so se odnosi popolnoma porušili, pa bodo iskali druge rešitve. Med drugim je možnost, da bi otroke na zdravljenje pošiljali v tujino.

Po njenih besedah je še prenagljeno govoriti, kateri del programa bodo obdržali v Ljubljani in kateri del ne. "S stroko intenzivno pripravljamo rešitve. Pričakujem, da bomo sporazum in rešitve našli roku v desetih dni," je pojasnila in dodala, da bo pred tem o rešitvi obvestila starše otrok. STA


Prebetite še:
Bo Ljubljana ostala brez otroške srčne kirurgije?
Alojz Ihan: Bolniki so postali žetoni v pokru vodilnih za položaje v UKC
Rajko Kenda: Dogaja se mi krivica


Kenda bo držal obljubo, vodstvo UKC Ljubljana brez odziva

Kenda je v izjavi dejal, da je za poziv ministrice Milojke Kolar Celarc k odstopu Kopača in Pfeiferjeve izvedel iz medijev. Dejal je, da ni bil v stiku ne s Kolar Celarčevo ne z vodstvom UKC.

UKC Ljubljana se na poziv ministrice za zdravje Kolar Celarc ne bodo odzvali. Kot so sporočili, je za petek sklicana seja sveta UKC Ljubljana, kjer bo verjetno obravnavana tudi problematika službe za kardiologijo pediatrične klinike, po seji pa nameravajo dati izjavo za medije.

Kaj se dogaja na pediatrični kliniki?

Da se na ljubljanski pediatrični kliniki dogajajo sistemske napake, se je razkrilo potem, ko je lani septembra zaradi nesporazumov in slabih odnosov med zdravniki umrl 14-letni deček. 

Kot je pokazala varnostna analiza, je deček umrl, ker lečeči zdravnik Uroš Mazić njegovega zdravstvenega stanja ni prepoznal kot ogrožajočega in ga zato ni predlagal na hitro kirurško zdravljenje. Dva druga zdravnika sta nato med hospitalizacijo stanje prepoznala kot nevarno, a "zaradi izkušenj s slabimi medsebojnimi odnosi v potek dogajanja po rednem konziliju sistemsko nista aktivno posegla".

V zvezi s tem primerom izredni strokovni nadzor sicer še poteka, kljub temu pa sta Kopač in Pfeiferjeva v začetku tega tedna strokovnemu direktorju pediatrije Rajku Kendi zaradi slabih razmer na pediatrični kliniki izročila predlog za razrešitev.

Ob tem sta tudi razkrila, da je zdravnik Uroš Mazić, ki je dobil opomin pred odpovedjo, več bolnih otrok vodil pod neustrezno diagnozo, ki ni bila dokazana. Zaradi tega sta že bili vloženi dve tožbi staršev. Samo od januarja do danes so pri omenjenem zdravniku odkrili 22 tovrstnih primerov, je v ponedeljek povedala Pfeiferjeva. 

 

Ne spreglejte