Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2017,
18.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

2

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje UKC Ljubljana

Sreda, 14. 6. 2017, 18.18

6 let, 7 mesecev

Bo Ljubljana ostala brez otroške srčne kirurgije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

2

UKC Ljubljana Bolnica dr. Petra Držaja | Foto UKC Ljubljana

Foto: UKC Ljubljana

Na ministrstvu za zdravje iščejo rešitve, kako bi bilo v prihodnje optimalno poskrbljeno za otroke, ki na pediatrični kliniki potrebujejo kardiološko obravnavo. Neuradno je ena od možnosti ukinitev programa otroške srčne kirurgije. A v UKC Ljubljana poudarjajo, da odkloni, ki so v zadnjih dneh prišli v javnost, niso povezani s tem programom.

Medtem ko so na ministrstvu za zdravje z informacijami o iskanju rešitev skopi, pa so iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sporočili, da "so se odkloni, ki so v zadnjih dneh vznemirili javnost, dogajali v preteklih letih v službi za kardiologijo pediatrične klinike in nikakor niso povezani s programom za obravnavo otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami".

Kot trdijo, v programu dosegajo rezultate, ki so boljši od evropskega povprečja, v maju letos pa so ustanovili center za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami in bodo tako poskušali še izboljšati delovanje programa.

V službi za kardiologijo pediatrične klinike pa so decembra lani uvedli ustrezno vodenje in timsko delo in od tedaj, kot trdijo v sporočilu za javnost, ni bilo odklonov pri obravnavi otrok. V decembru je namreč vodenje službe prevzel Tomaž Podnar.


Alojz Ihan: Bolniki so postali žetoni v pokru vodilnih za položaje v UKC

Rajko Kenda: Dogaja se mi krivica

Smrt 14-letnika v bolnišnici: vodstvu bolj kot bolniki pomembne funkcije? 


"V UKC Ljubljana se zavedamo svojega poslanstva"

Kot navajajo, bolnike z motnjami srčnega ritma obravnavajo v aritmološki ambulanti pediatrične klinike in na aritmološkem konziliju UKC Ljubljana. Na konziliju so prisotni pediatrični kardiologi in specialisti kardiologi za odrasle, ki se ukvarjajo z motnjami srčnega ritma in so vrhunski strokovnjaki na tem področju.

"V UKC Ljubljana se zavedamo svojega poslanstva, odgovornosti in zavez za pregledno delovanje. Tudi v prihodnje si bomo prizadevali za varno obravnavo svojih bolnikov in zaupanje javnosti," so še zapisali. Dodali so, da v UKC zagotavljajo varno in kakovostno obravnavo svojih bolnikov, tudi bolnikov na pediatrični kliniki.

V preteklih dneh je namreč razburila informacija, ki je prišla od različnih odgovornih v UKC, o napakah pri diagnozah oziroma zdravljenju bolnikov na pediatrični kliniki. Strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer je v ponedeljek dejala, da so pri otroškem kardiologu Urošu Maziću ugotovili, da je postavil 22 napačnih diagnoz. Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki, pa navaja, da je zdajšnji vodja službe za kardiologijo Tomaž Podnar po navedbah ene od mladih zdravnic naredil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

Ne spreglejte