Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 4. 2015,
18.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 4. 2015, 18.42

8 let

Zborovodja in otroški pevski zbor, ki z izvedbo Metallice dobivata stoječe ovacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zborovodja Emir Jušič je učitelj, ki navdušuje otroke in njihove starše nad glasbenim udejstvovanjem ter glavni pobudnik dobrodelnega koncerta Za velike nasmehe.

"V današnjem času si ne moremo zatiskati oči pred stisko, ki jo doživljajo ne samo posamezniki, temveč celotne družine. To niso več osamljeni primeri, to je postal problem družbe. Pomanjkanje delovnih mest, zadolženost s krediti, nezmožnost dostojno preživeti tekoči mesec, ki v družinah najbolj udari po najšibkejših, otrocih. Zato sem sredi oktobra 2014 poklical gospo Anito Ogulin, predsednico ZPM Ljubljana Moste Polje, in ji predlagal, da z otroki našega pevskega zbora naredimo nekaj za te vrstnike. Aniti je bila ideja všeč in priprave na koncert so stekle," je idejo za izvedbo dobrodelnega koncerta Za velike nasmehe razložil pobudnik Emir Jušič, učitelj in zborovodja na OŠ Nove Jarše.

Vaje za koncert so se začele in na podlagi pesmi, ki jih prepevajo v zboru, je Emir Juršič določil seznam izvajalcev, ki so si jih otroci želeli videti in slišati na njihovem koncertu. Z vsakim od njih je stopil v stik, mu predstavil projekt in otroški pevski zbor. "Moram poudariti, da nas nihče ni zavrnil."

Velika imena slovenske glasbene estrade Tako so na odru kulturnega doma Španski borci pretekli teden poleg Otroškega pevskega zbora OŠ Nove Jarše stala tudi velika imena glasbene estrade, kot so skupina Pepel in kri, Lado Leskovar, Tanja Ribič, Hamo, Tokac, lanskoletna udeleženka Otroške evrovizije Ula Ložar. "Na klavirju sta pevce spremljala Urban Grabenšek in Mirko Medved, vse skupaj pa so s svojimi plesno-akrobatskimi vložki začinili večkratni evropski prvaki v Cheerleadingu Žabice/Frogs," razloži Jušič.

Z njihovo pomočjo jim je uspelo zbrati 1.600 evrov, "ki jih bomo na Zvezi prijateljev mladine uporabili za vključevanje socialno ogroženih otrok na letovanje," je dodala predsednica ZPM Moste Polje Anita Ogulin.

Krasna pobuda nadobudne zborovodje, ki se lahko pohvalili, da je v nekaj letih okužil precej otrok in njihovih staršev za glasbeno udejstvovanje. "Ko sem pred nekaj leti prevzel delo v otroškem pevskem zboru, je ta štel manj kot deset otrok. Danes jih je v zboru 81. Nihče ni zavrnjen. A brez podpore staršev in šole ne bi šlo. Zato me veseli, da jo ta zbor ima in da so nam starši pripravljeni pomagati. Naši koncerti so vedno dobro obiskani in otroci so vedno deležni stoječih ovacij."

Biti drugačen je okej Otroški pevski zbor OŠ Nove Jarše je malce drugačen od drugih otroških zborov ali pa se vsaj trudi biti. Drugačen predvsem po programski plati. "Skušamo biti v toku s časom in z glasbo, ki je otrokom blizu, ob tem pa ne pozabljamo na izročilo glasbene preteklosti. Zato v našem repertoarju najdete največje uspešnice slovenske glasbe preteklega časa, prav tako pa prepevamo pesmi, ki so uspešnice današnjega časa."

Lotevajo se pesmi, ki imajo za njih posebno sporočilno vrednost. Posebno stoječo ovacijo je tako na prejšnjem koncertu dobila njihova izvedba pesmi Nothing else matters skupine Metallica. "Na koncertu nismo peli Metallice zgolj zaradi Metallice, pač pa, ker ima pesem Nothing else matters za nas neko sporočilo in se nam je zdelo prav, da to povemo vsem okoli nas. Če je ta pesem znana in priljubljena, še toliko bolje. Izvedli smo jo na svoj način in občinstvo je to z navdušenjem sprejelo."

Na vprašanje, ali je Metallica primerna za sedemletnike, ki ne poznajo jezika in mogoče še ne čutijo sporočila pesmi, je imel Jušič krasen ameriški primer, kako je vse mogoče, če se hoče: "Se spomnite, kako nas je pred kratkim Tina Maze navduševala na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju in kako smo ob njenih zmagah z neizmernim ponosom poslušali Zdravljico, ki jo je prepeval otroški pevski zbor iz Kolorada? Pa niso prepevali samo v slovenščini, peli so tudi v drugih jezikih in nekatere himne niso najlažje za zapeti. V omenjenem pevskem zboru pojejo otroci od 7. leta dalje." Še dvomite?

Program pesmi navdušil nove otroške pevce Kar bode v oči, je tudi to, da otroški zbor šteje 81 članov, kar je precej več od povprečja na podobnih šolah. Kaj je bilo tisto, kar je otroke pripeljalo v zbor? "Glavna sprememba se je zgodila, ko smo spremenili program pesmi. To so si želeli otroci, prisluhnil sem njihovim željam, rezultat tega pa je bil, da so se množično odzvali. Začeli so me cukati za rokav, če lahko še oni pojejo."

A kot pri vseh uspehih, tudi tukaj ni bližnjic. Treba je delati, trdo in vsi. Ni zvezd in ni privilegijev. "Včasih se dogovorimo za kak odpustek, saj so vendarle samo otroci. Ne bi rad, da nekdo neha peti, ker bi v nekem trenutku rad počel kaj drugega. Pomembno je, da vztrajajo in se zavedajo, da stvari ne pridejo same po sebi, čez noč. Najtežje je, ko zunaj sije sonce, ko sneži, mi pa smo v razredu. Takrat se je treba spomniti, zakaj vse to počnemo. Nagrada sledi v obliki zvočne slike in ob navdušeni množici poslušalcev, ki strmijo ob tem, kakšne pesmi pojemo."

Petje kot statusni simbol Prepričevanje novih pevcev je vendarle vsako leto lažje. Najstarejši učenci zbora, deset- in enajstletniki vedo, zakaj so zraven, zakaj želijo biti del zbora in so tisti, ki gredo po mlajše in jih pripeljejo na vajo, oni so tisti, ki pripravijo prostor, da lahko vadijo. "Gradi se neke vrste statusni simbol, občutek pripadnosti. Samo so prišli do tega in samo to šteje. "

Mame učencev s svojim zborom Poseben občutek navdušenja pa se je zgodil v preteklem šolskem letu, ko se je oblikoval pevski zbor, ki ga tvorijo mame učenk in učencev naše šole. Občasno zapojejo skupaj z njimi, in to je neverjeten občutek za vse: "Mamice so že nekaj let po naših nastopih navdušeno razmišljale, kako bi bilo fino, če bi lahko še one pele zraven. V lanskem šolskem letu smo se po nekajletnih pregovarjanjih odločili, da poizkusimo. Vse skupaj je bila velika skrivnost. Mame so morale hoditi na vaje, ne da bi otroci vedeli, kam gredo. Lahko si predstavljate, kako je bilo, ko so otroci začeli peti Dan ljubezni, potem pa za njihove hrbte pristopi osem mamic in začne peti skupaj z nami. Otroci so bili navdušeni, občinstvo nas je nagradilo s huronskim aplavzom, mame pa so žarele od sreče. Nadele so si celo ime zbora: New Jerseys mams."

Ne spreglejte