Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 2. 2015,
15.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 25. 2. 2015, 15.04

6 let, 7 mesecev

"Vse se je začelo z željo in zastavljenim ciljem, da bom nekoč imela svoje podjetje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"To ni služba do upokojitve, te pa zasvoji, saj ti daje občutek svobode in neomejenih možnosti," o podjetniški poti, ki si jo je začrtala tričlanska ekipa, pravi Nina Draksler.

"Vse se je začelo z željo in zastavljenim ciljem, da bom nekoč imela svoje podjetje. Neskončno me zanima, kakšen je občutek," pravi Nina. Že čez eno leto je nato nastala spletna trgovina Etuizamobi.si, ki sama po sebi morda ni nič posebnega, je pa zato toliko bolj posebna zgodba o treh pogumnih podjetnikih, ki so kljub prenekaterim oviram upali in verjeli v svojo idejo. Uspelo jim je.

Pri vstopu na neznano področje so jih, kot pravi Nina, gnali predvsem ambicioznost, želja po uspehu in odkrivanju neznanega, spodbuda z vseh strani in radovednost.

Ekipo sestavljata sestri Nina Draksler, ki končuje podiplomski študij na ekonomski fakulteti smer trženje, in Tina Šušteršič, ki je tik pred diplomo na fakulteti za organizacijske vede Kranj, ter Ninin mož Aleks Draksler, ki je diplomirani inženir logistike.

Od brezposelnosti do podjetništva Ko je Aleks ostal brez službe, Nina pa je bila kot študentka še na porodniškem dopustu, sta imela dve možnosti. Ali oba iščeta zaposlitev ali pa se podata na podjetniško pot. Izbrala sta zadnje, se povezala še z Ninino sestro in skupaj so vzeli posojilo, ki je zadostovalo za začetno investicijo.

"V projekt smo bili dovolj prepričani, da smo si upali tvegati, in ni nam žal. Lahko bi se vse končalo slabše, projekt ne bi bil uspešen, mi pa bi si poiskali službo ali drugo rešitev. Bistvo je, da se ne obremenjuješ vnaprej, kaj bo, če bo. Tveganje moraš poznati, ampak ga tudi sprejeti in težavo reševati šele, ko se pojavi," pravi Nina.

Družinsko podjetje in glavni vir dohodka Tako so ustvarili družinsko podjetje, ki jim predstavlja tudi glavni vir dohodka.

Zakaj ravno etuiji za mobitele? "Pred dvema letoma je bila ponudba etuijev zelo slaba, v tujini pa že pravi modni hit. Aleksa je kar nekaj prijateljev prosilo, naj jim naroči etui iz tujine, saj kreditne in debetne kartice očitno še niso bile tako popularne. In padla je ideja, ki se na začetku ni zdela nič posebnega. Potem pa smo razvili celoten koncept, se pogovorili o možnostih in konkurenčnih prednostih. Vse skupaj je bilo treba samo še uresničiti. Včasih je etui predstavljal le zaščito za mobitel, danes pa je poleg tega tudi modni dodatek," je pojasnila Nina.

"Nihče se ni odločil, da bomo to počeli za vedno" Sprva so sicer pomislili, da v tem ni prihodnosti in uspeha, vendar, kot je izpostavila Nina, se niso podali v vseživljenjski projekt. "Nihče se ni odločil, da bomo to počeli za vedno, to niti približno ni služba do upokojitve, je samo podjetništvo," je dejala.

Tudi zato so se sčasoma lotili novih projektov. Aprila 2014 so odprli še spletno trgovino z USB-ključi norih oblik, nekaj mesecev pozneje pa so v sodelovanju s podjetjem, ki izdeluje iz pleksistekla, razvili unikatne USB-ključe iz pleksistekla z imeni za posameznike in logotipi za podjetja, tematskimi napisi za fotografe itd. Pred le nekaj meseci so še en projekt postavili na spletno stran, kjer lahko naročite naravna ležišča za domače ljubljenčke, polnjene z ajdovim luščinami. Ležišča so unikatna, šiva pa jih Aleksova mami Bernarda. Do zdaj so dobili veliko pozitivnih odzivov, zato kaj kmalu načrtujejo tudi vstop na tuje trge.

Na tuje trge so se lani podali tudi z etuiji, in sicer sta aktivni spletni trgovini v Italiji in na Hrvaškem, načrtujejo pa še širitev na Češko, Slovaško in Dansko.

Naj vas nič ne ovira Vsem tistim, ki oklevajo in si ne upajo stopiti na podjetniško pot, Nina, Aleks in Tina svetujejo: če si želite lastnega podjetja in imate dobro idejo, vas nič ne sme ovirati. "Vse, kar potrebujete, sta volja in motivacija. Naša vrata so odprta za vse, ki potrebujejo nasvet ali pomoč, za vse, ki dvomijo in ne vejo, kako naprej. Z veseljem vam pomagamo, tudi nam so pomagali," je povedala Nina.

"Velikokrat slišimo izgovore, da ni najboljši čas za podjetništvo, ampak veste kaj … Nikoli ni najboljši čas, če si ga ne naredite. Vi odločate o tem, kaj boste naredili s svojim življenjem, in nihče drug. Velikokrat se stvari potem kar same od sebe odpirajo," je dodala.

Velja pa si zapomniti tudi prikupno misel, ki jo je navedla Nina: "Mi ne delamo, ne hodimo v službo, ampak produktivno preživljamo prosti čas. Dokler bo tako, ni dvoma za uspeh."

Ne spreglejte