Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
17. 4. 2015,
9.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Križaj košarka NCAA

Petek, 17. 4. 2015, 9.53

6 let, 6 mesecev

Trenerski trio, ki ustvarja vrhunske košarkarje (video)

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Uroš Ninič, Jan Mesić in Luka Križaj, nekdanji odlični športniki, ki z znanjem o košarki in telesni pripravljenosti pomagajo ustvarjati bodoče vrhunske košarkarje.

Začelo se je pred štirimi leti, ko je Uroš Ninič, nekdanji košarkar ljubljanskega Slovana, Bežigrada, pozneje pa Škofje Loke in Postojne, sprejel izziv in prevzel skrb za treniranje mladega košarkarja. Rezultati piljenja košarkarskih prvin so se pri varovancu pokazali zelo kmalu in ni trajalo dolgo, ko se je Uroš pod košem znašel z novim mladeničem in tudi z njim ponovil trenerski uspeh.

Sočasno je pri njem prišel razmislek, da je morda prav trening ena-na-ena tista stvar, ki ga najbolj veseli. Ni trajalo dolgo, da sta se ob takrat 24-letnem Urošu znašla prijatelja Jan Mesić in Luka Križaj, prvi košarkar, drugi atlet, in rodila se je ideja o športnem središču pod znamko New Era Basketball. Zamislili so si ga kot center za učenje in izboljševanje košarkarskih veščin, za katere v času običajnih treningov v klubu preprosto zmanjka časa.

"Cilj smo hitro našli. Mladim želimo z individualnim delom, z izkušnjami, ki jih imamo, pomagali izboljševati košarkarske osnove in posredovati sporočilo, da se vložen trud gotovo obrestuje," se začetkov in iskanja poslanstva za takrat porajajoče se športno središče spominja Ninič.

Vsak je specialist za nekaj, vsi trije so recept za zmago Središče New Era danes mladim, perspektivnim pa tudi uveljavljenim košarkarjem pomaga, da izboljšajo košarkarske prvine, s tem pa naredijo tudi skok navzgor v svoji igri. Za vodenje žoge in preigravanje (dribling) je specialist Uroš, ki zase pravi, da je v mladosti s ciljem biti najboljši in nepremagan treniral tudi po šest ur dnevno. Jan je po Uroševih besedah nekakšen doktor meta, saj je to prvino "naštudiral" do zadnje podrobnosti. Luka, nekdanji vrhunski atlet in večkratni državni prvak v šprintu, pa skrbi za to, da so košarkarji dobro telesno pripravljeni.

A trije mladi trenerji, tudi Jan in Luka jih štejeta manj kot 30, imajo še eno posebnost. Dela z igralci se ne lotevajo s položaja trenerske avtoritete, ampak jim s svojimi znanjem zbudijo željo, da bi radi postali boljši. "Ko igralec vidi, kako hitro, kako spretno vodim žogo in kakšne trike lahko izvedem, si želi, da bi bil tudi sam tako dober. S tem lahko posredujemo sporočilo, da do rezultata vodita trdo delo in predanost cilju," opisuje Uroš.

Dodatna posebnost je, da vsi trije igralcem vaje ne le pokažejo, ampak jih skupaj z njimi tudi izvajajo. "Z njimi delamo enakovredno, 'ena na ena'," v košarkarskem žargonu pripoveduje Uroš Ninič.

Košarkarje potiskajo vedno višje Prostora za 'zabušavanje' na New Era treningih ni. "Trajajo eno uro in so zelo intenzivni, v visokem ritmu, z visoko motivacijo. Posvečamo se izključno kakovosti izvedbe, ne pa kvantiteti, zato treningi tudi niso dolgi. Premore pa skušamo izkoristiti tako, da so koristni, a da se vsi skupaj, z igralcem vred, v tem času tudi zabavamo," o načinu delu v centru pripoveduje Ninič.

Uroš, Jan in Luka igralce na treningih vselej potiskajo zunaj območja udobja, prek roba, saj je to recept za uspeh in napredek.

"Ko začne igralec košarkarske prvine izvajati zelo hitro, se pojavijo napake. Prav z napakami pa košarkar postaja boljši. Košarka je danes tako kompleksna stvar, da je treba osnove izpiliti do potankosti," pripoveduje Ninič, za katerega v slabi uri pogovora ni težko ugotoviti, da si z besedo perfekcionizem nista prav tuja.

Trenirajo bodočega NCAA igralca Skozi roke Uroša Niniča in sotrenerjev so šli v štirih letih številni košarkarji. Najmlajši so šteli 11, 12 let, pri njem sta dodatne kilometre treningov nabirala tudi reprezentanta Zoran Dragić in Dino Murić, prvi danes soigralec brata Gorana pri NBA moštvu Miami Heat. Omeni tudi mlade gruzijske košarkarje, ki so bili pripravljeni priti vse do Slovenije.

Telovadnico v ljubljanski Šiški, kjer domuje New Era, obiskujejo talenti, za katerimi oprezajo tudi nekateri največji evropski klubi, eden od njih pa bo v kratkem oblekel dres moštva, ki igra v prvi diviziji ameriske univerzitetne lige NCAA. Kadar sta v Sloveniji, v telovadnico zanese tudi najbolj slavna slovenska športna brata Dragić.

Delavnost, spoštljivost, ponižnost In prav lastnosti, kot so delavnost, spoštljivost, tudi ponižnost, so tiste, ki naredijo športnike velike in jih Ninić s sotrenerjema poskuša prek treningov prenesti na svoje varovance.

"Pravi športnik ni za zgled le z delom in rezultati, ampak je tudi po človeški plati občudovanja vreden. Poglejte samo Gorana Dragića, kljub svetovni slavi je ostal skromen, človeški, dostopen. Ali pa Dejana Zavca, ki je še en primer človeka z veličino izven športnega terena. Prav to je tisto, kar mladim košarkarjem skušamo sporočiti pri nas," pravi Ninič in dodaja, da se tudi on in njegova športna sodelavca pri svojem delu držijo smernic: bodi ponižen, vztrajaj in nagrajen boš z uspehom.

Ne spreglejte