Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 7. 2014,
13.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 7. 2014, 13.29

8 let

Od jezikoslovke do terapevtke in rešiteljice različnih težav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Predvsem se vedno osredotočam na vzroke in posledice težav. Človek in svet je narejen tako, da je bistvo velikokrat očem skrito in se povezuje z mnogimi stvarmi," pove Petra Trtnik.

"Vsakič, ko me nekdo poprosi, naj se predstavim in povem kaj več o stvareh, ki jih počnem, mi postane kristalno jasno, zakaj na to temo vodim večdnevne delavnice. In vedno znova mi pomeni ogromen izziv vse te informacije ter brezmejno razsežnost tematike stisniti v kratek in čim bolj preprost ter jasen opis," na osnovno vprašanje, kako bi kaj povedala o sebi, odgovarja Petra Trtnik.

Petra je namreč certificirana terapevtka in učiteljica arvigo tehnik maya abdominalne terapije, gong joge, joge smeha, dorn-breuss terapevtka za hrbtenico in skelet, športna in terapevtska maserka, spiritualna in zvočna zdravilka.

"Moji hobiji so moje delo in obratno, glede tega sem res ujela srečo," pripoveduje Petra, ki sicer dodaja, da ji potem zmanjkuje časa in bi včasih v enem dnevu zelo potrebovala več ur in ne samo 24, saj se nenehno rojevajo novi navdihi in nove ideje.

In kaj vse še počne? "Ogromno študiram in raziskujem, prevajam, pišem različna avtorska dela, ustvarjam glasbo, takšno in drugačno, muziciram, če se le da, kam odpotujem, sledim navdihom in seveda vodim delavnice ter opravljam terapevtsko delo. Pa še kaj bi se našlo."

Ko te pot pripelje do cilja, kjer se vse šele začne Naša sogovornica si je že kot majhna želela biti zdravnica in ta želja se je držala čez celo osnovno šolo. Vendar je potem končala vizijo o medicinskem poklicu in se obrnila h glasbi, igri, pisanju in k jezikom.

Potem pa se je našla v alternativni smeri, kar je skupek življenja samega, raziskovanja, odkrivanja, radovednosti, vedoželjnosti in širokega spektra zanimanj ter želja po povezovanju znanj, raziskovanje in podajanje znanja. Velik vpliv je imela njena mama, ki ji je bila predvsem na začetku vzor, saj je pri svojih dobrih 40 letih iz nič stopila na svojo pot refleksoterapevtke, čeprav jo je življenje pred tem držalo v čisto drugih vodah.

Petra je šla na šolo masaže, nato še na tečaj klasične masaže in takrat ji je postalo jasno, da jo to tisto, kar jo veseli in kar si v življenju želi početi.

Učila in izobraževala se je vsepovsod ... Uradno se je Petra šolala v Sloveniji, Nemčiji, v Belizu ter Severni in Srednji Ameriki. Hkrati pa je prebrala in preštudirala ogromno knjig in tekstov, kar nekaj jih je tudi prevedla. Pridobila si je nazive certificiranega terapevta, učitelja Arvigo tehnik Maya abdominalne terapije, certificirana je tudi za nego v nosečnosti, je dorn-breuss terapevtka za hrbtenico in skelet, je klasična, terapevtska in športna maserka, Maya spiritualna zdravilka, vaditeljica in terapevt Gong Joge in Joge smeha, Gong mojstrica, opravlja tudi masažo s himalajskimi zvočnimi posodami.

Komu lahko pomaga? K Petri prihajajo ženske z menstrualnimi težavami in s težavami maternice, pari s težavami z zanositvijo, hrbteničarji, športniki, ljudje, ki želijo sprostitev, in ljudje z različnimi kronični in akutnimi stanji.

Najprej se Petra pogovori o težavah, skrbeh, ciljih, željah, potem pa začne s terapijami. Po terapiji vedno pove svoje ugotovitve in svetuje, kako bi bilo dobro nadaljevati. Vsaka seansa je svoja in pogosto se zgodi kaj in se terapija obarva malo drugače.

Kaj so gongi za Slovenijo? Petro v zadnjih nekaj letih vedno bolj vodi k zvoku, saj jo vedno znova osupnejo njegovi zdravilni učinki. Zvok tudi vedno bolj vključuje v svoje delo, ki pa hkrati ravno z zvokom dobiva nove in nove razsežnosti.

V družbi gongov in drugih prvinskih inštrumentov v različnih zasedbah je sodelovala že na nekaj festivalih, manjših in večjih odrih in dogodkih. Med njimi na Lentu, Ani Desetnici in Subart festivalu.

Gongi za Slovenijo je bil vseslovenski dogodek, ki je potekal 25. junija, ko so gongi v podporo Sloveniji zadoneli vsepovsod, od najvišjih vrhov do globokih jam Slovenije. Petra je v družbi dveh prijateljic gongistk, Maje Kristan in Nataše Moškrič, gongala na gradu Turjak.

Zakaj gongi? Gong sam po sebi je transformator, motor čiste moči in čistilec, ki skupaj z jasno namero dviga vibracijo, kjer je to potrebno. "In s tem dogodkom smo želeli storiti ravno to. S čim močnejšo skupno namero vseh gongistov in ljudi, ki so se dogodka kjerkoli udeležili, ter z gongi, dvigniti vibracijo Slovenije, dvigniti zavest in prebuditi Slovence," pojasnjuje Petra, ki se zaveda, da gre za kapljico v morje, "ampak pomembno se je stalno premikati in biti aktiven. Pomembno je, da vsak da svoj maksimum. Le tako se lahko dvignemo nad meglo, v kateri se vrtimo zdaj".

Ne spreglejte