Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 3. 2015,
14.10

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rak materničnega vratu

Sreda, 4. 3. 2015, 14.10

5 let, 3 mesece

"Nikoli me ni bilo sram povedati, da sem imela raka"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cvetki Smolič se je pred dobrimi desetimi leti sesul svet: izvedela je, da ima raka. Po uspešnem spopadu z zahrbtno boleznijo danes kot prostovoljka pomaga obolelim na Onkološkem inštitutu.

"Ker sem bila zdrava in me ni nič motilo pri dobrem počutju, sem obisk ginekologa odlašala tri leta. Potem so se začele manjše krvavitve brez bolečin in sledila je diagnoza rak na materničnem vratu," ob letošnjem tednu boja proti raku pripoveduje sogovornica Cvetka Smolič, ki se ji je pred dobrimi desetimi leti, ko je izvedela za diagnozo rak, sesul svet. Spraševala se je, zakaj morala zboleti ravno ona.

Obuditi je treba čustva, ki so v nas zamrla zaradi hitrega tempa življenja V nekaj dneh sta pri Cvetki Smolič sledila operacija in nadaljnje zdravljenje, vključno z obsevanjem, ki je trajalo približno leto dni. Kot pravi, je verjela zdravnikom, ki so ji zagotovili, da se bo pozdravila. "In tudi sama sem imela trdno voljo in nikoli me ni bilo sram povedati, da sem imela raka."

"Nasprotno, bolezen sem in jo razumem kot življenjsko izkušnjo, ki mi je prinesla veliko dobrega. Naučila sem se obuditi čustva, ki so v nas zaradi hitrega tempa življenja, zamrla. Tempo sem precej upočasnila in se naučila uživati v ljudeh in naravi, kar me oboje zelo bogati."

Bolezen te po njenih besedah tudi nauči, da moraš sebe postaviti na prvo mesto, kakor tudi, da temeljito spremeniš slog življenja, od ustrezne prehrane do zadostnega gibanja.

Zlasti pa svetuje, da ljudje sodelujejo v presejalnih programih, saj je zgodnje odkrivanje raka zelo pomembno. "Zelo pomembni pa so tudi redni obiski ginekologa."

Med zdravljenjem si je obljubila, da bo, ko ozdravi, postala prostovoljka Cvetka Smolič si je na začetku zdravljenja obljubila, da bo, potem ko bo zdrava, pomagala drugim, ki se morajo spopasti s to boleznijo. Tako že od leta 2009 deluje v info centru na Onkološkem inštitutu, ki je deluje od ponedeljka do petka med 9. in 13. uro. Tam se z bolniki zlasti pogovarjajo, jim svetujejo in z njimi sočustvujejo. "Veliko zgodb slišiš, od takih, v katerih se bolniki zelo hrabro in z globoko vero v ozdravitev bojujejo z to zahrbtno boleznijo, do takšnih, ko se bolniki o raku doma sploh ne upajo pogovarjati," pove naša sogovornica.

Ne spreglejte