Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
10. 3. 2014,
6.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 3. 2014, 6.27

7 let, 12 mesecev

Izdelal tiskalnik, ki ni samo eden najhitrejših, temveč tudi estetsko dovršen

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Arhitekta Denisa Bolića je navdušenje nad modelarstvom in revolucionarnimi 3D-tiskalniki vodilo v razvoj novega koncepta tiskalnikov. Ustvaril je hitrejši in natančnejši tiskalnik, kot jih ponuja trg.

Tridimenzionalni tiskalniki se vse bolj uveljavljajo med visokotehnološkimi izdelki, izumiteljska žilica pa je Velenjčana Denisa Bolića gnala, da je naredil korak naprej.

41-letni arhitekt, ljubiteljsko pa navdušen modelar, je skonstruiral enega prvih komercialnih delta 3D-tiskalnikov, ki ga odlikuje izjemna hitrost in natančnost. Hkrati mu arhitekturna znanja niso dopuščala, da ne bi v svoj izdelek vnesel tudi estetskega videza. "Lahko ga postavimo v dnevno sobo namesto okrasne vaze," se pošali Bolić.

Odlikujeta ga hitrost in natančnost Njegov 3D-tiskalnik Biohazard Deltabot se od večine preostalih razlikuje v tem, da je osnovan na delta sistemu in je izredno robusten. Vozički se premikajo le v navpični osi, površina, na katero tiskamo, pa je fiksna. A glava kljub temu doseže vse koordinate, s tem pa večje hitrosti. Takšna zasnova tiskalnika v največji meri zmanjša vibracije, kar posledično vpliva na večjo hitrost, natančnost in kakovost izdelave. Delta roboti so predvsem uporabni v industriji, ki zahteva hitre premike.

Tiskalnik je narejen iz najkakovostnejših materialov, kot so aluminij, akrilno steklo in ogljikova vlakna, in najboljših komponent, ki jih ponuja trg. Odlikuje ga natančna izdelava s strojem CNC in laserjem, zaradi svoje robustnosti pa je zelo zanesljiv.

Z njim je mogoče oblikovati raznovrstne izdelke iz biološko razgradljivega materiala PLA, ABS-plastike, najlona, PET, mešanice kamna in plastike in drugih materialov. V velenjskem podjetju Plastika Skaza ga s pridom uporabljajo za izdelavo prototipov njihovih izdelkov, v kratkem pa ga bo mogoče preizkusiti tudi v ljubljanskem kreativnem centru Poligon.

Idealen za oblikovalce, ki želijo skico takoj prenesti v realnost V izum je investiral več deset tisoč evrov svojih prihrankov. Zanimivo je, da je sprva skonstruiral svoj stroj CNC za obdelavo aluminija in plastike in nato z njegovo pomočjo ustvaril 3D-tiskalnik. Lastnoročno je izdelal že več tiskalnikov, za enega porabi več dni, trgu pa jih ponuja za 2.500 evrov.

Največ zanimanja prihaja od industrijskih oblikovalcev in podjetij, ki potrebujejo hitro narejene prototipe lastnih izdelkov. Tako lahko svoje izdelke s papirja takoj prenesejo v tridimenzionalno obliko.

"Večina je slovenskih kupcev, vse večje zanimanje pa prihaja tudi iz tujine, predvsem iz sosednjih držav," pove Bolić. Domiselni Velenjčan se pravkar trudi z vzpostavitvijo serijske proizvodnje tiskalnika in aktivno razmišlja o novih principih 3D-tiskanja. Tiskalnik si lahko podrobneje ogledate na www.3dtiskanje.si.

Ne spreglejte