Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 9. 2015,
16.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hiša

Sobota, 26. 9. 2015, 16.33

8 let

Največji 3D-tiskalnik na svetu bo gradil hiše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italijansko tehnološko podjetje WASP je 3D-tiskanje popeljalo v nove višave. Dobesedno. Zgradili so namreč najvišji 3D-tiskalnik na svetu, s katerim nameravajo reševati svetovne stanovanjske probleme.

Podjetje WASP (World's Advanced Saving Project), ki se ukvarja z izdelovanjem 3D-tiskalnikov, je zgradilo dobrih 12 metrov visok in 6 metrov širok 3D-tiskalnik in s tem postavilo nove mejnike v industriji. Tiskalnik je v prvi vrsti namenjen gradnji nizkocenovnih stanovanjskih poslopij, pri tem pa bo uporabljal okolju prijazna in lokalno pridobljena sredstva, kot sta ilovica in zemlja.

V nebo segajoča naprava je zgrajena iz železnega ogrodja, na sredini katerega rotirajoča se šoba skrbi za nanos novih plasti gradbenih materialov ter oblikovanje nove konstrukcije. Izum je tudi izjemno varčen, saj za svoje obratovanje porablja vsega 100 vatov moči.

Rešitev za tiste, ki so ostali brez strehe nad glavo Projekta, imenovanega Big Delta, so se pri WASP-u lotili s ciljem hitrega in učinkovitega reševanja stanovanjskega problema tistih, ki se znajdejo v neljubi situaciji in ostanejo brez strehe nad glavo. V prvi vrsti so imeli tukaj v mislih države v razvoju ter prebivalce območij, ki so jih prizadele naravne katastrofe in jim uničile domove.

Neustrezna nastanitev je sicer globalna problematika, ki pesti milijone ljudi, situacija pa naj bi se zaradi naraščajoče urbanizacije in slabega urbanističnega načrtovanja v prihodnjih letih še močno poslabšala. Po podatkih Združenih narodov naj bi se namreč do leta 2030 v stanovanjski problematiki znašlo kar tri milijarde ljudi.

Pionirji so bili Kitajci in Nizozemci WASP pa ni prvi, ki se je lotil takšnega projekta. Pionirja sta bila neko kitajsko gradbeno podjetje, ki je podobno tehnologijo že uporabilo za gradnjo montažnih domov, ter nizozemski oblikovalski studio, ki s pomočjo robotov "tiska" most prek enega od amsterdamskih kanalov.

Ne spreglejte