Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2015,
14.40

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 3. 2. 2015, 14.40

8 let, 2 meseca

Drobcena bitja, ki so vzor in dokaz, da je življenje vredno živeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pomanjkanje optimizma lahko rešimo tako, da pomislimo na drobcena bitja, ki so vzor in dokaz, da sreča ne pride sama od sebe. Junaki so oni in junaki so tisti, ki jim pomagajo.

Nedonošenčki so zagotovo veliki junaki, saj se morajo že majhni in nebogljeni boriti za življenje.

Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom se je zato skupaj z Rotary klubom Ljubljana – 25 lotilo dobrodelnega projekta ZATO! Pomagam nedonošenčkom, v katerem zbirajo sredstva za prenovo še ene sobe in nakup dodatnih petih stativov za intenzivno zdravljenje novorojenčkov.

"V teh kriznih časih, ko marsikdaj ob mnogo manj grozečih pogojih ne znamo biti več optimistični, so prav ta drobcena bitja vzor in dokaz, da sreča ne pride sama od sebe, a z odločenostjo za pot navzgor, vztrajnostjo in prepričanjem, da je življenje vredno živeti, lahko dosežemo tudi tisto skoraj nemogoče," je dejala zdravnica in predsednica društva za pomoč nedonošenčkom Lilijana Kornhauser Cerar.

Ko novorojenček tehta manj kot pol kilograma V ljubljanski porodnišnici se vsako leto rodi več kot šest tisoč novorojenčkov, kar je tretjina vseh v Sloveniji rojenih otrok. V porodnišnici deluje tudi Enota za intenzivno terapijo in nego novorojencev, namenjena zdravljenju in negi prezgodaj rojenih otrok iz vse Slovenije.

V tej enoti vsako leto sprejmejo več kot 500 novorojenčkov, od katerih je večina nedonošenčkov. V Sloveniji je na leto skoraj sto nedonošenčkov, ki ob rojstvu tehtajo manj kot pol kilograma, navajajo pri Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Ni dovolj sredstev Pri društvu pojasnjujejo tudi, da zdravljenje in nega tako majhnih otrok ne zahtevata le izkušenega osebja, temveč tudi kakovostno in varno opremljene prostore ter številne dodatne aparate.

Čeprav je Enota za intenzivno terapijo in nego novorojencev po uspešnosti primerljiva z velikimi centri tako v ZDA kot v Evropski uniji, pa za njimi zaostaja predvsem v opremljenosti oddelka, saj klinični center Ljubljana ne more zagotoviti dovolj sredstev niti za nadomeščanje starih, za odpis predvidenih aparatur.

Cilj projekta bo zato prenova prostora za intenzivno zdravljenje novorojenčkov. S prenovo sobe in z nakupom nujno potrebnih naprav bodo "za dlan velikim malčkom" omogočili bolj varno in kakovostnejše zdravljenje. Projekt je ocenjen na 160 tisoč evrov, zato vse, ki so pripravljeni pomagati, vabijo, da darujejo, kolikor morejo.

Ne spreglejte