Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2013,
11.07

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jernej Slivnik Anže Kopitar Anže Kopitar

Petek, 8. 11. 2013, 11.07

6 let, 1 mesec

Junaki za jutri: Jernej Slivnik

13-letni paraplegik, ki sanja o nastopu na olimpijskih igrah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jernej Slivnik | Foto Alenka Teran Košir

Foto: Alenka Teran Košir

Jernej Slivnik si je že pri devetih letih zadal jasen cilj: udeležbo na zimskih paraolimpijskih igrah v Južni Koreji leta 2018. Disciplina: alpsko smučanje z monoskijem.

13-letni Jernej Slivnik, ki ga je prometna nesreča pri petih letih prikovala na invalidski voziček, ne dovoli, da bi mu usoda krojila življenje. Dejaven je na mnogih področjih, med drugim tudi kot član prostovoljnega gasilskega društva. In če na hitro postrežemo še s podatkom, da fant prihaja iz Hrušice, je skorajda logično, da je velik oboževalec, še več, prijatelj najbolj znanega Hrušičana, hokejista Anžeta Kopitarja.

Smučanje bi zamenjal edino za hokej

Jernej se po besedah mame Tanje vsega loti sila zavzeto. In uspešno. Preizkusil se je v plavanju, kjer so trenerji izpostavili njegovo plovnost, streljanju, kjer je že na prvem treningu dosegel 86-odstotni izkupiček, namiznem tenisu in košarki.

A vendar je v trenutku, ko je pred štirimi leti na predstavitvenem taboru za invalide v Kranjski Gori, ki ga je organiziral slovenski paraolimpijec Gal Jakič, prvič preizkusil prilagojeno smučko, t. i. monoski, je vedel, da je to tisto, kar si želi početi in v tem uspeti.

Pravzaprav je novinarki komercialne televizije že prvi dan, ki ga je preživel na smučarskem taboru, zatrdil, da je njegov cilj udeležba na zimskih olimpijskih igrah. "Smučanje je super. Morda bi ga zamenjal edino s hokejem, če bi se pojavila ta možnost," je mladi zvedavi športnik iz bližine hokejsko obarvanih Jesenic izstrelil kot iz topa.

Jernej slivnik | Foto: Navdušen nad hitrostjo

Kot najbrž večina fantov je tudi Jernej navdušen nad hitrostjo. Tudi to je eden od magnetov, ki ga vabi k smučanju.

"Pri smučanju je najboljše dirkanje! Da delaš nekaj novega, da si upaš!" Če bi moral izbirati med slalomom, veleslalomom, super G in smukom, bi zaradi adrenalina seveda izbral smuk.

Prijateljevanje z "medicinko", dokler ne zapade sneg

Jernej za zdaj trenira trikrat tedensko. Dokler ne zapade sneg, se mora pobliže spoznavati z vsem dobro znanim in najbrž tudi osovraženim športnim rekvizitom, medicinko, za kondicijo pa večkrat tudi teče, kar v praksi pomeni, da z invalidskim vozičkom odvozi večkilometrski "tek" v višji "prestavi".

Bodoči olimpijec ima tudi odločbo ministrstva za šolstvo, na podlagi katere mu pripadajo tri dodatne ure športne vzgoje tedensko in status športnika, ki pa ga razen predčasnih odhodov na trening ne izkorišča. Za Jernejev napredek skrbita Uroš Pogačnik, Jernejev učitelj športne vzgoje in specialni športni pedagog, ter Bojan Kavčič, vodja trenerjev pri smučarskem klubu Radovljica in prvi trener že prej omenjenega Gala Jakiča, športnika invalida, ki bo februarja 2014 z monoskijem nastopil na zimskih paraolimpijskih igrah v Sočiju. Tako Gal kot tudi Jernej sta varovanca Zveze za šport invalidov Slovenije.

Zmagovalec natečaja Vse = mogoče – uresniči svoje sanje

Eden od korakov, s katerimi mladi Hrušičan pogumno stopa do zastavljenega cilja, je bilo tudi sodelovanje pri projektu Vse = mogoče – uresniči svoje sanje.

Jernej se je najprej prebil med pet finalistov, nato pa so ga bralci s svojimi glasovi – k zmagi je verjetno pripomogel tudi poziv Anžeta Kopitarja, ki je prek profila na Facebooku pozival h glasovanju za Jerneja – postavili na vrh glasovalne lestvice. KD skladi so mu za nagrado podelili deset tisočakov, ki jih bo namenil treningom in tekmam v tujini, saj jih v Sloveniji preprosto ni.

Mini različico nagradnega bona – tega so organizatorji dostavili kar v šolo – naš tokratni junak hrani na častnem mestu v svoji sobi, ki je v večjem delu posvečena Anžetu Kopitarju, posebno mesto pa zaseda tudi smučka nekdanjega japonskega skakalnega šampiona Kazuyoshija Funakija, ki jo je Jerneju pred odhodom v ZDA podaril prav Kopitar. Večji bon medtem ponosno čaka na hodniku.

Čakanje na prvi letošnji sneg

13-letnik, ki za svoja leta deluje izredno odraslo in razmišljujoče, te dni že odkrito hrepeni po prvem snegu. Medtem ko so njegovi vrstniki, ki trenirajo smučanje – in so Jerneju edina primerjava njegovega napredka –, na sosednjih ledenikih že opravili nekaj ducatov treningov, mora sam počakati, da se pobelijo bližnji hribi, kot so Mojstrana, Kranjska Gora in Rogla, precej upanja pa polaga tudi v projekt izgradnje zimskega središča v Bohinju, ki bi mu omogočil bolj kakovostne, predvsem pa bolj pogoste treninge.

Mladega športnega junaka že čez teden dni čaka nova športna zgodba. Jernej se namreč v okviru projekta, ki združuje pet evropskih držav, IPC (International Paraolimpic Comittee) – v Sloveniji poteka v organizaciji zavoda Vidim Cilj pod okriljem Alena Kobilice –, podaja na petdnevni športni tabor na Nizozemskem.

… in odštevanje dni do zimskih paraolimpijskih iger v Južni Koreji 2018 se lahko začne. Jernej bo takrat dopolnil 18 let.

Ne spreglejte