Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
21.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ljubezenska pisma

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 21.44

7 let, 12 mesecev

To je dekle, ki piše najlepša ljubezenska pisma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Šestnajstletna Anastasia Carai je zmagovalka natečaja za najlepše ljubezensko pismo med srednješolci, devetošolci Osnovne šole Josipa Vandota iz Kranjske Gore pa so zmagali med osnovnošolci.

Marsikdo bi si mislil, da so ljubezenska pisma le še nekaj, kar so si pisali naši dedki in babice, a izkupiček natečaja za najlepše ljubezensko pismo v Sloveniji dokazuje nasprotno.

Natečaj z naslovom "Po sledeh Josipine Turnograjske – Natečaj za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v republiki Sloveniji za leto 2015", ki ga organizira Kulturno društvo Josipine Urbančič Turnograjske (prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice, ki si je z zaročencem izmenjala več kot tisoč ljubezenskih pisem) pod vodstvom neutrudne dr. Mire Delavec Touhami, ki smo jo pred časom predstavili v rubriki Junaki za jutri, je v svoji četrti izvedbi podrl vse prejšnje rekorde.

Številčni rekord in skoraj enakovredna udeležba po spolu

Na natečaj je prispelo 365 (tudi dišečih) pisem (lani 206). 277so jih napisali osnovnošolci, 77 pa jih je nastalo po zaslugi srednješolcev. Zanimivo je, da je med pisci ljubezenskih pisem vedno več fantov, da so v kategoriji osnovnih šol številčno že izenačeni z dekleti, da za njimi prav nič ne zaostajajo v izrazoslovju in da je največ pisem na natečaj s sedežem v Preddvoru, pripotovalo iz Štajerske in Dolenjske.

Nekateri so pisma brali sami, drugi so to prepustili voditeljici

Na petkovi prireditvi v kulturnem domu v Preddvoru so podelili priznanja piscem desetih najboljših pisem v obeh kategorijah. Nekateri so jih pogumno prebrali sami, drugi so branje prepustili Miri, ki je s prefinjenim občutkom prebirala njihove misli.

Natečaj za najlepše ljubezensko pismo je potekal od 25. 8. do 16. 9. 2015, njegov namen pa je spodbujati mlade k pisanju. Teme pisem so bile zelo različne: od opisovanja klasične ljubezni med obema spoloma, istospolne ljubezni, begunske problematike, veliko pisem se je dotaknilo tudi problematike nasilja, deklet, ki iščejo popolnost, precej jih je bilo povezanih s smrtjo.

Najboljši ljubezenski pismi izpod tipkovnice Anastasie Carai …

Eno takih je bilo tudi pismo (samo v pismu pokojni) materi, ki je 16-letni Anastasii Carai, dekletu, ki se je pri sedmih letih z družino preselilo iz Moldavije, danes pa živi v Celju, kjer obiskuje 3. letnik 1. gimnazije, prineslo prvo mesto v kategoriji ljubezenskih pisem med srednješolci.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali radijska voditeljica na celovškem radiu Agora in raziskovalka življenja Alme KarlinJerneja Jezernik, Saša Avsec Pivk iz medijske hiše iz Preddvora in že omenjena Mira Delavec Touhami, domačinka, doktorica prava, literarna zgodovinarka, učiteljica slovenistike, ki trenutno živi v Berlinu, kjer poučuje otroke slovenskih izseljencev, je prav njeno (izredno čustveno) pismo prepoznala kot najbolj izvirno, bogato v besedišču in najbolje zaokroženo celoto.

… in izpod peresa devetošolcev iz Kranjske Gore

V kategoriji osnovnošolci so zmagali devetošolci iz Osnovne šole Josipa Vandota v Kranjski Gori, ki so med poukom slovenskega jezika ustvarili skupno pismo, in sicer tako, kot bi ga leta 1675 lahko svoji ženi Rozini napisal tudi zgodovinar in pisatelj Janez Vajkard Valvasor.

Pismo je bilo umetelno izdelano, spisano v kaligrafiji in ilustrirano, občinstvu pa sta ga predstavila predstavnika razreda, oblečena v srednjeveški oblačili.

Mentorica zmagovalne ekipe Katarina Kejžar je bila na svoje varovance seveda sila ponosna. Kot je povedala, se jim je ideja za nastanek ljubezenskega pisma porodila med obiskom gradu Bogenšperk, kjer je živel Valvasor. "Valvasor je imel tako mlado ženo, kot so naše devetošolke, in ideja za temo ljubezenskega pisma se nam je zdela zanimiva. Rasla je in rasla," je bila zadovoljna učiteljica. "Najprej je vsak učenec napisal svoje pismo, potem pa smo ga spravili v zaključeno celoto oziroma kolaž."

Ne spreglejte