Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 12. 2015,
19.55

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Italija

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 12. 2015, 19.55

8 let, 3 mesece

Slovenski novinar Jurij Paljk postal vitez Republike Italije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Italijanski predsednik je neutrudnega kulturnega delavca med Slovenci v Italiji Jurija Paljka imenoval za viteza republike.

Pesnik, novinar in urednik Jurij Paljk je danes iz rok goriške prefektinje Isabelle Alberti prejel državno odlikovanje reda za zasluge. Predsednik Italije Sergio Mattarella je Paljku junija letos namreč podelil naziv viteza republike.

Odlikovanje podeljujejo zaslužnim osebam, ki so se izkazali na področjih znanosti, literature, umetnosti, gospodarstva, v družbenih in človekoljubnih dejavnostih ali po dolgi vojaški karieri.

Nagrada za vsakdanje tkanje vezi med ljudmi Paljk je odlikovanje prejel za delovanje na področju kulture, za vsakdanja prizadevanja za povezovanje slovenske in italijanske narodne skupnosti. "Za vsakdanje tkanje vezi med ljudmi," pravi Paljk. "Tega odlikovanja se ne daje za delovne navade, ampak za vse tisto nekaj več, kar narediš poleg dela. Da se zavzemaš tudi za socialno polnejše in bogatejše življenje." Kot urednik slovenskega tednika Novi glas to razume tudi kot nagrado za vztrajanje v nelahkih časih za časopis.

Izraz drugačnih odnosov Italije do Slovencev "Ko sem prejel sporočilo videmskega prefekta, da sem imenovan, sva z ženo kar dolgo globoko dihala. Tega gotovo nisem pričakoval. Zlasti zato, ker je Italija v zadnjem času zelo oklestila tovrstna priznanja Slovencem," pripoveduje Paljk.

"Priznanje kaže na neke drugačne odnose, saj se zame ve, da sem marsikdaj napisal kakšno žolčno na račun odnosa Italije do slovenske manjšine," meni nagrajenec. "Hkrati pa nisem nikoli obupal in sem vedno nagovarjal ljudi, da se moramo boriti, ker smo polnopravni državljani Italije."

Pravica in dolžnost nadaljevati tradicijo Paljk pravi, da mu nagrada pomeni predvsem obvezo za nadaljnje delo. "Tudi sodelavcem sem povedal, da jo z veseljem sprejemam – tudi zaradi Novega glasu. Kaže, da smo nekaj dobrega le naredili. Pravico in dolžnost imamo nadaljevati tradicijo slovenskega katoliškega tiska v Italiji."

Ne spreglejte