Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
15. 12. 2015,
8.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vatikan papež Frančišek

Torek, 15. 12. 2015, 8.50

8 let

Slovenska cvetličarja, ki delata za papeža Frančiška

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Baziliko svetega Petra v Vatikanu bosta že tretji božič zapored krasila slovenska cvetličarja, profesorja z Biotehniškega centra Naklo Sabina Šegula in Peter Ribič.

Vatikansko baziliko svetega Petra, kjer slovesnosti ob katoliških praznikih vodi papež, že nekaj let za največja katoliška praznika, veliko noč in božič, s cvetjem krasita slovenska cvetličarja Sabina Šegula in Peter Ribič, profesorja na Biotehničnem centru Naklo.

Pobudo v Vatikanu sta sprožila sama "Glede na to, da dijake in študente poučujemo take stvari, sva si vedno želela, da bi sama v praksi izkusila, kako potekajo megalomanski projekti. Zato sem pisal na slovensko veleposlaništvo v Rimu, ali lahko kakorkoli posredujejo, in oni so nama pomagali k uresničitvi projekta," o pobudi projekta pravi Peter.

To je bilo leta 2011, ko sta za veliko noč prvič kot cvetličarja imela priložnost vstopiti v vatikansko baziliko. Od takrat sta cerkev za veliko noč okrasila že petkrat, za božič pa bo tokrat tretjič.

Za 80 metrov aranžmajev, cvetja ne štejeta V Vatikan potujeta v nedeljo, delati bosta začela v ponedeljek, vse mora biti nared v četrtek, 24. decembra, popoldan. V štirih dneh morata izdelati 80 metrov cvetličnih aranžmajev, koliko cvetja in drugega materiala bosta za to porabila, ne štejeta.

"Skladišče, veliko približno štiri krat štiri metre, je polno cvetja. Niti nimava občutka, koliko ga je. Midva samo delava, delava in delava. Ko cvetja začne primanjkovati in misliš, da si pri koncu, pripeljejo novo pošiljko. Cvetje in material namreč zagotovi vatikanska vrtnarija," razlaga Sabina.

Odločitev o izbiri vrste cvetja in drugih materialov je v rokah Vatikana, tako da Sabina in Peter pred prihodom ne vesta, s čim bosta delala. Najtežje je bilo prvo leto, ko nista vedela, kaj pričakovati, v vseh teh letih pa sta se naučila, da so za božič običajno na voljo srebrna jelka, bele vrtnice, ileks, pozlata in storži.

"Vse skupaj je vedno improvizacija," pravi Sabina, Peter pa dodaja, da se z izjemo kakšnih detajlov aranžmaji iz leta v leto ne razlikujejo veliko. "Je pa precejšnja razlika med prejšnjim papežem Benediktom in zdajšnjim Frančiškom, ki nekoliko bolj varčuje oziroma moramo z manjšo količino cvetja narediti isto dolžino dekoracije."

To pa po besedah Sabine ni ravno preprosto, a sta se tudi na to zdaj že privadila.

Velike svobode pri kreacijah ni Posebnih razlik v dekoraciji iz leta v leto ni, ker so smernice okraševanja precej stroge – višina, dolžina in širina so vnaprej določene. Ustvarjalnost slovenskih cvetličarjev je omejena na razporejanje cvetja, vendar morata tudi pri tem dobiti potrditev Vatikana.

Aranžmaje izdelujeta sama, pri pripravi in postavljanju na oltarje pa jima pomaga desetčlanska ekipa stalnih vatikanskih cvetličarjev.

Generalnega sponzorja še nimata Sabina in Peter za štiri dni dela po od osem do deset ur dnevno ne prejmeta plačila. Zanju je to službena pot, generalnega sponzorja pa še nista dobila, se pošali Sabina.

Veliko plačilo je že to, da imata možnost sodelovati pri okraševanju bazilike in da so jima odprta vrata bazilike, kjer mašuje papež, pravita.

"Ko končava, se z zadovoljstvom v miru usedeva in opazujeva, kaj sva ustvarila. Zame je to privilegij, da sem lahko v taki cerkvi, ko je tam samo dvajset ljudi, to je čisto drugačen občutek," ponosno razlaga Sabina.

Sabina in Peter se iz Vatikana vedno vračata na praznični dan, na božič oziroma veliko noč, kar nekajkrat pa sta že bila prisotna tudi pri slovesnosti, kar jima veliko pomeni. "Vzdušje je enkratno, posebno, neopisljivo," pravi Peter, Sabina pa dodaja: "To moraš samo doživeti, ta občutek, ko je na enem mestu deset tisoč ljudi, je res drugačen."

Ne spreglejte