Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Nedelja,
4. 10. 2015,
18.22

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jan Šubelj

Nedelja, 4. 10. 2015, 18.22

4 leta, 10 mesecev

Jan Šubelj osvojil bronasto medaljo na evropskem mladinskem šahovskem prvenstvu

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V kategoriji do 12 let je odlično tretje mesto zasedel mladi slovenski šahist iz Šahovskega kluba Komenda.

V Poreču na Hrvaškem se je te dni končalo 25. evropsko mladinsko šahovsko prvenstvo. Med prejemniki medalj je bila tudi Slovenija, in sicer po zaslugi Jana Šublja iz Križa pri Komendi, ki je v kategoriji do 12 let osvojil tretje mesto. Pred njim sta bila samo Rus Kiril Šubin in Romun Ognean Mihnea-Ionut. Jan je v devetih kolih zbral sedem točk, kar je bilo le pol točke manj kot prvo in drugouvrščeni. Kategorija dečki do 12 let je bila tudi najbolj množično zastopana, saj je v njej nastopalo kar 110 tekmovalcev.

Dodaten trening mu je koristil Poleg obiskovanja Srednje šahovske šole Jan trenira še z Martinom Kodričem, ki je lani do lepega uspeha pomagal tudi Vesni Mihelič, ko je na svetovnem mladinskem prvenstvu deklic do osem let osvojila osmo mesto. Tega svetovnega prvenstva se spomnimo tudi po uspehu Laure Unuk, ki je postala svetovna prvakinja do 16 let.

"To je velik uspeh. Jan je nadarjen in v ta uspeh vložil je veliko truda. Je pravi šahist, igra pogumno in zato je prišel tudi rezultat," nam je povedal Janov trener Martin Kodrič.

"Na evropsko prvenstvo sem odšel z velikim pričakovanjem. Vedel sem, da sem v dobri formi, saj sem letos veliko treniral s trenerjem Martinom Kodričem in uspešno nastopal na močnih turnirjih. Razočaran sem bil nad svojim porazom v prvem kolu. Vedel sem, da ne smem več izgubiti, če želim priti na vrh," svoje nastope samozavestno opisuje Jan.

Za Jana je bilo ključno srečanje s prvim nosilcem turnirja: "V četrtem kolu je bil moj nasprotnik prvi nosilec, ki je imel več kot 300 ratinških točk več kot jaz. Uspelo mi je remizirati in takrat sem vedel, da so na turnirju vsi premagljivi."

Bližnjic ni Jan je sodeloval že na evropskih prvenstvih na Češkem, v Gruziji in Črni gori. Tekmoval je tudi na svetovnem mladinskem prvenstvu v Mariboru leta 2012. Zmeraj je bil uspešen, a mu je za preboj na vrh vedno zmanjkala malenkost ali dve. Letos mu je uspelo.

Kaj se je spremenilo v primerjavi z lanskim letom, nam je razložil Kodrič: "Nekaj časa že trenirava skupaj in to se pozna. Malo je tudi odrasel. Letos poleti je imel več resnih turnirjev. Bližnjic ni, treba je delati in igrati."

Medalja presenečenje, proslava še sledi Svoje prve medalje na velikih prvenstvih še ni proslavil, saj je takoj odšel na turnir na Otočcu. "Medalja je bila za nas čisto presenečenje. Verjeli smo v dober rezultat, saj je Jan letos igral na nekaj dobrih turnirjih v Puli, Splitu in na Prirčevem memorialu v Mariboru. O medalji pa nismo razmišljali," nam je povedala mama Janja Šubelj. Jan se že pripravlja na svetovno mladinsko prvenstvo, ki bo konec oktobra v Grčiji, od koder prav tako pričakujemo lepe vesti.

Tudi Jan se že veseli svetovnega prvenstva: "Vem, da bo še težje, ker pridejo tudi Američani, Indijci in Kitajci. Vem pa tudi, da so vsi premagljivi, zato upam na novo lepo uvrstitev."

Kodrič pravi, da je Jan tudi v Grčiji sposoben dobrega rezultata: "Šahisti nimajo meja. Meje je treba prebijati, to je za mlade šahiste ključno. V tem trenutku je pri Janu še veliko prostora za napredek."

Ljubezen na prvi pogled Jan je šah začel igrati v prvem razredu, ko se je vpisal v šahovski krožek. Na svojem prvem državnem prvenstvu je bil osmi, potem pa razen enkrat, ko je bil drugi, vedno prvi. Jan kot večina dečkov rad igra tudi nogomet, vpisal se je tudi v nogometni klub, vendar je bila ljubezen do šaha večja. Lahko rečemo, da je bila to ljubezen na prvi pogled, saj je Jan že v prvem razredu, ko so drugi otroci v podaljšano bivanje nosili razne igrače, s sabo nosil šahovske knjige.

838 šahistov iz 41 držav 838 mladih šahistov iz 41 držav je v Poreču v desetih dneh odigralo devet kol. Daleč največ medalj je kot ponavadi osvojila Rusija, in sicer šest zlatih, tri srebrne in štiri bronaste. Druga po osvojenih odličjih je bila Turčija z eno zlato in dvema bronastima. Vsaj eno kolajno so domov odnesli še Ukrajinci, Nizozemci, Belorusi, Gruzijci, Nemci, Azerbajdžanci, Poljaki, Armenci, Ciprčani, Madžari, Izraelci, Litovci in Črnogorci.

Ne spreglejte