Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 14.38

8 let

Ekipa, s Ptujčanoma na čelu, za svoj startup prejela tri milijone evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Databox je slovensko-ameriški startup, v katerega sta ameriška investicijska sklada vložila kar 3,3 milijona dolarjev oz. tri milijone evrov. Za vse pa sta "kriva" Slovenca.

Ustanovitelja Databoxa sta Davorin Gabrovec in Vlada Petrović, ki sta svojo zgodbo o uspehu začela pred dvema letoma, ko sta bila sprejeta v enega najboljših podjetniških inkubatorjev na svetu, TechStars v Bostonu.

Davorin je svoj prvi podjetniški projekt začel že leta 2002, do danes pa je s soustanovitelji in sodelavci uspešno zagnal več podjetniških idej. A kot kaže, bo ravno Databox dosegel največji uspeh. Z aplikacijo so prisotni na ameriškem trgu, kamor je podjetje pred dvema letoma tudi preselilo del ekipe, a podjetje razvoj produkta kljub temu ohranja na Ptuju.

Celo izbirali med partnerji Leto 2014 je bilo še posebej uspešno, saj so med drugim podpisali pogodbi z ameriškima trgovskima verigama Staples in Sears.

"Glede na uspešno lansko leto je bilo letos zanimanje investitorjev izjemno veliko, tako rekoč smo bili v položaju, ko smo dejansko izbirali, kakšnega poslovnega partnerja podjetje potrebuje," je povedal Davorin Gabrovec. Pojasnil je, da so se odločili za ameriška sklada tveganega kapitala Founder Collective in Accomplice (bolj znan kot Atlas Ventures).

Founder Collective je bil eden izmed prvih investitorjev v Uber – startup, ki drastično spreminja taksi industrijo, Accomplice pa upravlja več kot dve milijardi dolarjev premoženja. Oba sta bila, kot je pojasnil Gabrovec, tako nad produktom kot nad ekipo navdušena.

Potrojili ekipo in še zaposlujejo "Databox je v tem segmentu nekaj posebnega, saj iz preobilja poslovnih podatkov, v katerem se utapljajo sodobna podjetja, izlušči najpomembnejše kazalnike poslovanja in o njih sproti obvešča vodilne, ne da bi za to potrebovali veliko tehničnega dela," je navedel Swami Kumaresan, ki se je pred kratkim Databoxu pridružil kot direktor, pred tem pa je bil eden ključnih direktorjev v podjetju Carbonite.

Ekipa Databoxa (tako ptujski kot bostonski del) se je v zadnjih nekaj tednih že potrojila in trenutno šteje 25 sodelavcev. Sredstva 3,3 milijona dolarjev oz. tri milijone evrov vredne investicije bodo v celoti namenjena nadaljnjemu razvoju produkta in tudi zaposlovanju.

Ne spreglejte