Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
9. 1. 2017,
3.49

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,73

5

Natisni članek

Tivoli prodaja stanovanj luksuzne nepremičnine nepremičninski trg cene nepremičnin trg nepremičnin Osebne finance Kolektor nepremičnine stanovanja Belle vie Tivoli Ljubljana Kolektor Koling Gorenje Projekt Stoja nepremičnine Stoja Trade Zoran Đukić

Ponedeljek, 9. 1. 2017, 3.49

2 leti, 2 meseca

Stanovanja Belle vie Tivoli se prodajajo kot vroče žemljice

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,73

5

Belle vie Tivoli | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Se še spomnite zlatih časov slovenskega gradbeništva, ko so investitorji stanovanja prodali, še preden so zasadili prvo lopato? Če sodimo po novi ljubljanski soseski, se ti časi morda vračajo.

Da se nepremičninski trg v Ljubljani ponovno oživlja, dokazuje izjemno povpraševanje po novih stanovanjih v neposredni bližini parka Tivoli. Na lokaciji nekdanjega Slovenijavina v Spodnji Šiški so letos poleti začeli graditi 195 stanovanj, česar se je že pred krizo lotil Energoplan. Ta je zaradi finančnih težav, tudi zaradi gradnje trgovskega dela Stožic, pristal na kolenih.


Morda vas zanima še:

Župan Zoran Janković Ljubljani napoveduje nove čase #foto #video
Kdo je kupec gradbene jame v središču Šiške?


Po načrtih investitorjev, podjetij Kolektor Koling in Gorenje projekt, bo soseska Belle vie Tivoli vseljiva šele konec leta 2018, a stanovanja so praktično že razprodana. Trenutno podpisujejo pogodbe s kupci, ki morajo ob podpisu poravnati deset odstotkov cene stanovanja, preostalo pred vselitvijo. Neprodanih je ostalo okoli deset stanovanj, med njimi dve tripleks stanovanji.

Od garsonjer do penthousov

V neposredni bližini mestnega središča bo tako na voljo celoten spekter stanovanj, od garsonjer do štiri- in petsobnih penthouse stanovanj na strehi objekta. Posebnost bodo tripleks stanovanja, velika približno 200 kvadratnih metrov na vrhu posameznega stolpiča, ki so zasnovana kot samostojne enote. Takšnih stanovanj bo šest in bodo organizirana kot hiše z lastnim vrtom na ozelenelih strešnih terasah.

Na gradbišču nove ljubljanske soseske je bilo kljub nizkim temperaturam v petek zelo živahno. | Foto: Bojan Puhek Na gradbišču nove ljubljanske soseske je bilo kljub nizkim temperaturam v petek zelo živahno. Foto: Bojan Puhek

Povprečna cena kvadratnega metra stanovanj znaša okoli 2.300 evrov z vključenim DDV. Cena je izračunana na podlagi kvadrature, ki z običajnimi faktorji vključuje tudi terase in pomožne prostore. Vključuje DDV, parkirišče, shrambe, lože, terase,…

Cene od sto do 800 tisoč evrov

Prodajne cene stanovanj se gibljejo od sto tisoč evrov za 32 kvadratnih metrov veliko garsonjero z ložo, shrambo in parkiriščem do 780 tisočakov, kolikor je treba odšteti za najdražje petsobno tripleks stanovanje na vrhu objekta. Ta ima 217 kvadratnih metrov stanovanjske površine in okoli 200 kvadratnih metrov zunanjih površin.

Direktor nepremičninskega podjetja Stoja Trade Zoran Đukić pravi, da nad odlično prodajo stanovanj ni presenečen, saj gre za izjemno lokacijo, cene pa so tržno pravilno nastavljene. | Foto: STA , Direktor nepremičninskega podjetja Stoja Trade Zoran Đukić pravi, da nad odlično prodajo stanovanj ni presenečen, saj gre za izjemno lokacijo, cene pa so tržno pravilno nastavljene. Foto: STA ,

Ekskluzivni prodajalec stanovanj je nepremičninsko podjetje Stoja Trade. Njen direktor Zoran Đukić pravi, da nad odlično prodajo ni presenečen, saj gre za izjemno lokacijo v neposredni bližini središča Ljubljane, parka Tivoli in bolnišnic. Prav tako so cene tržno pravilno nastavljene, saj želita investitorja hitro končati prodajo in investirati v nove projekte. Morda bi določena stanovanja lahko prodali tudi dražje, razmišlja Đukić.

Do devet rezervacij za določena stanovanja

Za določena stanovanja so prejeli tudi do devet rezervacij, saj so imeli prednost pri nakupu zaposleni v podjetjih Kolektor Koling in Gorenje projekt. Če se ti niso odločili za nakup, so stanovanje prodali prvemu v čakalni vrsti. Dobro tretjino od 195 stanovanj so tako prodali zaposlenim pri obeh investitorjih.

Đukić investitorjem prihodnjih nepremičninskim projektov, tako novih kot nasedlih, svetuje, naj cen ne napihujejo, temveč prodajajo po zmernih tržnih cenah. V nasprotnem primeru bodo ostali z visokimi cenami neprodanih stanovanj. | Foto: Bojan Puhek Đukić investitorjem prihodnjih nepremičninskim projektov, tako novih kot nasedlih, svetuje, naj cen ne napihujejo, temveč prodajajo po zmernih tržnih cenah. V nasprotnem primeru bodo ostali z visokimi cenami neprodanih stanovanj. Foto: Bojan Puhek

Večinoma gre za zahtevne kupce z nadpovprečnimi prihodki iz vse Slovenije. "Sestava stanovalcev bo vrhunska, saj ni šlo za špekulativne kupce," je prepričan Đukić.

Po njegovih besedah ljudje kupujejo zase in za svoje otroke, nekaj malega tudi za oddajanjem v najem. Zaradi bližine Tivolija jih je veliko kupovalo tudi za jesen svojega življenja in bodo medtem prodali prevelike hiše ali stanovanja, kjer so živeli do zdaj.

"Kupci niso neumni"

Đukić še spomni, da je večina investitorjev v gradnjo stanovanj pred letom 2008 s kupci špekulirala in jim stanovanja prodajala po takrat najvišji mogoči ceni. Do zadnjega niso želeli sprejeti are, saj še niso imeli izdelanih cen.

"Kupci imajo čustva in niso neumni. Če vidijo, da investitor špekulira s končno prodajno ceno, to zanj pomeni samomor," opozarja Đukić.

Če bo šlo vse po načrtih, se bodo prvi kupci v stanovanja vselili čez slabi dve leti. | Foto: Bojan Puhek Če bo šlo vse po načrtih, se bodo prvi kupci v stanovanja vselili čez slabi dve leti. Foto: Bojan Puhek Investitorjem prihodnjih nepremičninskim projektov, tako novih kot nasedlih, svetuje, naj cen ne napihujejo, temveč prodajajo po zmernih tržnih cenah. S tem si bodo zagotovili kupce tudi za naslednji projekt. V nasprotnem primeru bodo ostali z visokimi cenami neprodanih stanovanj.

"Požrešnost investitorjev je v veliki meri pripomogla k njihovemu propadu v preteklosti, česar se vsi še dobro spomnimo," še sklene Đukić.

Ne spreglejte