Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
7. 6. 2016,
13.17

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

2

Natisni članek

DUTB stanovanja nepremičnine Stojan Petrič Kolektor

Torek, 7. 6. 2016, 13.17

2 leti, 2 meseca

Kdo je kupec gradbene jame v središču Šiške?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

2

Stanovanjska soseska Belle vie Tivoli | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Po prevzemu Dela in gradbenega podjetja CPG idrijski Kolektor nadaljuje nakupe. Od DUTB je odkupil terjatve do Energoplana in s tem gradbeno jamo propadlega stanovanjskega projekta Belle vie Tivoli v Ljubljani. Projekt je vreden 40 milijonov evrov, končan pa naj bi bil v dveh letih.

 

Nekaj sto metrov od propadajočega hotela Bellevue v ljubljanskem Tivoliju si je podjetje Energoplan že leta 2008 zadalo načrt zgraditi stanovanjsko-poslovni kompleks Belle vie Tivoli. A se je gradnja 195 stanovanj in več poslovnih prostorov, ko je družba leta 2011 zašla v finančne težave, ustavila. Tako zdaj na območju nekdanjega Slovenijavina ob Frankopanski ulici že več let sameva gradbena jama, večinoma zalita z vodo.

A kmalu ne bo več tako. Opazili smo na novo prepleskano gradbeno ograjo, ki ščiti gradbišče, na njem pa občasno tudi nekaj delavcev. Preverili smo, kaj se dogaja.

Kot je znano, je ljubljanski gradbinec Energoplan, ki je skupaj z Gradisom skupino G solastnik družbe Grep, zaradi težav pri gradnji Stožic in težav glavne financerke Abanke leta 2013 začel prisilno poravnavo. Banke so terjatve, največ jih je odpadlo na Abanko, prenesle na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Medtem je bila prisilna poravnava Energoplana uspešno končana.

DUTB kupnino že prejela

DUTB je konec lanskega leta objavila javni razpis za zbiranje zavezujočih ponudb v vrednosti 16 milijonov evrov za odkup dela terjatev do družbe Energoplan, ki so bile zavarovane s projektom Belle vie Tivoli. Kot so nam sporočili iz DUTB, je prodajni postopek že končan.

"Kupnino je DUTB že prejela, same terjatve pa bodo na kupca prenesene v kratkem, in sicer po izpolnitvi določenih drugih pogodbenih obveznosti," so nam sporočili iz DUTB. Kdo je kupec in koliko so zanje iztržili, nam zaradi pogodbenih določil niso želeli razkriti.

Gradbena jama povzroča velike preglavice tamkajšnjim sosedom. V jami se zadržuje voda, v kateri so žabe in mrčes, ki motijo stanovalce. Leta 2010 se je del Gubčeve ulice vdrl v gradbeno jamo, ker se je porušil del zidu gradbene jame. | Foto: Matej Leskovšek Gradbena jama povzroča velike preglavice tamkajšnjim sosedom. V jami se zadržuje voda, v kateri so žabe in mrčes, ki motijo stanovalce. Leta 2010 se je del Gubčeve ulice vdrl v gradbeno jamo, ker se je porušil del zidu gradbene jame. Foto: Matej Leskovšek

A kot smo uspeli neuradno izvedeti, je terjatve odkupila družba Kolektor Koling, ki je del idrijskega koncerna Kolektor, s tem pa dobila pravico do nakupa projekta Belle vie Tivoli. Solastnik Kolektorja Stojan Petrič bo tako po nakupu novogoriškega gradbinca CPG, s čimer je nastal največji gradbinec v Sloveniji, dokončal tudi stanovanjsko-poslovni kompleks Belle vie Tivoli.

Investitor izgradnje kompleksa je podjetje K. Tivoli, ki je v 50-odstotni lasti podjetja Kolektor Koling in 50-odstotni lasti podjetja Gorenje Projekt. Stanovanja bosta skupaj gradila Kolektor Koling in Gorenje Projekt, ki je v polovični lasti Gorenja. Temeljni kamen bodo položili v četrtek. Na slovesnosti bodo sodelovali ljubljanski župan Zoran Janković, solastnik Kolektorja Stojan Petrič, direktor Kolektor Kolinga Tine Vadnal in direktor Gorenja Projekta Uroš Razdevšek, so pravkar sporočili iz Kolektorja.

Solastnik Kolektorja Stojan Petrič bo tako po nakupu novogoriškega gradbinca CPG, s čimer je nastal največji gradbinec v Sloveniji, dokončal tudi stanovanjsko-poslovni kompleks Belle vie Tivoli. | Foto: Solastnik Kolektorja Stojan Petrič bo tako po nakupu novogoriškega gradbinca CPG, s čimer je nastal največji gradbinec v Sloveniji, dokončal tudi stanovanjsko-poslovni kompleks Belle vie Tivoli.

Podpisana tudi prodajna pogodba za Belle vie Tivoli

Družba Energoplan danes večino prihodkov ustvari z oddajanjem premoženja v najem, uspela pa je prodati tudi dve naložbi v Republiki srbski. Kot je v zadnjem majskem poročilu o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja Energoplana zapisal njen izvršni direktor Oktavijan Aram, nadaljujejo aktivnosti za odprodajo projekta Belle vie Tivoli.

Da je prodaja projekta tik pred podpisom pogodbe, nam je Aram pretekli teden potrdil tudi po telefonu, včeraj pa zatrdil, da je pogodba že podpisana. A tudi Aram nam zaradi poslovno-etičnih razlogov ni želel razkriti kupca. Ali bo Energoplan morda še sodeloval v projektu, še ni mogel napovedati.

Energoplan se z gradbeništvom ne ukvarja več, čeprav ima še vedno registrirano gradbeno dejavnost. Aram sicer ne izključuje možnosti, da se po sanaciji podjetja znova ne lotijo gradbenih projektov.

Kako bo videti soseska Belle vie Tivoli?

V pritličju soseske s 195 stanovanji naj bi po prvotnih načrtih uredili gostinske lokale. Predvidene so tri kletne etaže, pritličje, tri etaže in dve terasni etaži. Na strehi naj bi bile ozelenjene terase in izhodi na streho, na stanovanje pa je treba zagotoviti vsaj 15 kvadratnih metrov ozelenjenih površin, ki so lahko urejene deloma na ravni atrija, deloma v okviru ozelenjenih streh.

Belle vie Tivoli | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

V skupnem notranjem atriju, ki naj bi bil hortikulturno urejen, so predvidene urejene igralne površine za otroke. Po predpisih bi morali v kletnih etažah zagotoviti skupaj 500 parkirnih mest, od tega 390 za stanovalce, 38 za gostinske lokale in 75 za okoliške prebivalce. Ob Frankopanski ulici naj bi bilo deset parkirnih mest, s te ulice pa naj bi bil tudi uvoz v kletno etažo.

Okoliški prebivalci: To, kar je bilo za župana nemogoče, je nato naredil na lastne stroške

V Društvu za urbano okolje (DUO), ki deluje pri Odboru za lepšo Staro Šiško, so nad premiki presenečeni.

"Prvi signal, da se s projektom nekaj dogaja, je bila izgradnja priključka na Celovško cesto lani poleti, ki jo je financirala Mestna občina Ljubljana (MOL). To smo županu predlagali že ob samem začetku gradnje, a je naše zahteve zavračal kot nemogoče," pove članica društva Julijana Dolenc. Tudi njih je Aram pred dvema tednoma obvestil, da bodo skoraj začeli graditi, več pa ni želel izdati.

Gradbena ograja, na kateri so bili do pred kratkim napisi Energoplan, je prepleskana. Delavci so očistili tudi močno zaraščeno gradbišče. | Foto: Matej Leskovšek Gradbena ograja, na kateri so bili do pred kratkim napisi Energoplan, je prepleskana. Delavci so očistili tudi močno zaraščeno gradbišče. Foto: Matej Leskovšek

V gradbenem dovoljenju, ki je bilo Energoplanu izdano leta 2010, je bilo sicer zapisano, da je pogoj za izdajo uporabnega dovoljenja za sosesko uporabno dovoljenje za javno prometno in komunalno infrastrukturo. To med drugim vključuje tudi ureditev križišča med Celovško cesto in Frankopansko ulico ter semaforizacijo križišča na tem mestu. A tega Energoplan ni naredil.

Namesto tega je MOL lani poleti na lastne stroške preuredila odsek slepe Frankopanske ulice v enosmerno ulico z izhodom na Celovško cesto pri gostilni Keršič, kar bi bil po gradbenem dovoljenju dolžan storiti investitor. V društvu Duo pa opozarjajo, da izvoz ni narejen tako, kot je bilo predvideno v elaboratu za gradbeno dovoljenje.

Stanovanjska soseska Belle vie Tivoli | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Stanovanjska soseska Belle vie Tivoli | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Stanovanjska soseska Belle vie Tivoli | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Stanovanjska soseska Belle vie Tivoli | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Stanovanjska soseska Belle vie Tivoli | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Ne spreglejte