Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
10. 11. 2015,
8.54

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

osebne finance JSS MOL dražba

Torek, 10. 11. 2015, 8.54

7 mesecev, 3 tedne

Se bo našel kupec za sobo v središču Ljubljane, ki se prodaja za 14 tisočakov?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V stari meščanski hiši v središču Ljubljane je na prodaj soba, ki jo bo skušal ljubljanski stanovanjski sklad prodati po izklicni ceni 13.900 evrov. Bodo v četrtem poskusu vendarle našli kupca?

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) do 19. novembra zbira ponudbe za prodajo 14,1 kvadratnega metra velike sobe v strogem središču Ljubljane. Izhodiščna cena za lokacijo na Borštnikovem trgu 1 znaša 13.900 evrov.

A ne gre za prvo javno zbiranje ponudb, saj ljubljanski stanovanjski sklad sobo prodaja že četrtič. Prvo zbiranje ponudb z izhodiščno ceno 27 tisoč evrov je sklad neuspešno izvedel maja letos, drugič junija z izhodiščno ceno 23 tisoč evrov in tretjič septembra z izhodiščno ceno 19.550 evrov. Tokrat je soba, v kateri že devet let ne živi nihče, na prodaj za dobrih pet tisočakov ceneje.

Lastništvo skupnih sanitarij še neurejeno Soba predstavlja posamezni del stavbe, zgrajene leta 1860, tako kot preostala stanovanja in poslovni prostori v stavbi. Vsem posameznim delom pripada tudi solastniški delež na splošnih skupnih delih stavbe, kot sta na primer stopnišče in podstreha. Desno pred vhodom v stavbo so sanitarije, vendar glede tega prostora po besedah direktorja JSS MOL Saša Rinka vlada spor med etažnimi lastniki, ali gre za skupni del stavbe ali za lastniški.

Kot so nam pojasnili na skladu, so morali pred prodajo urediti zemljiškoknjižno stanje. Etažno lastnino so poskušali vzpostaviti na podlagi sporazuma. A do tega vse do danes ni prišlo, saj med etažnimi lastniki obstaja več sporov glede skupnih delov. V postopku je bil narejen le katastrski vpis stavbe in njenih delov v kataster stavb, etažna lastnina pa še ni urejena.

Soba brez vodovoda in kanalizacije Soba je po besedah Rinka potrebna temeljite obnove. Nujna je zamenjava okna, tlakov, prenove stenskih ometov in električne napeljave. V sobi tudi ni vodovodne in kanalizacijske inštalacije. Ker je stanovanjski sklad ni nameraval preurediti v bivalni prostor, tudi ni pridobil strokovnega mnenja o možnosti napeljave vode in kanalizacije.

"Vsekakor pa menimo, da je mogoče ob soglasju etažnih lastnikov v sobi mogoče urediti kopalnico," ocenjuje direktor sklada.

Videno - kupljeno Nepremičnina je naprodaj po načelu "videno – kupljeno". To pomeni, da vsakršne napake kupec krije sam. Ogled nepremičnine bo mogoč v četrtek dopoldne.

Zainteresirani kupci morajo do izteka roka za oddajo ponudb vplačati varščino v višini desetih odstotkov izhodiščne cene (1.390 evrov) in jo do 19. novembra nakazati na račun JSS MOL.

V primeru več ponudb sledijo pogajanja Izbrani kupec, ki bo ponudil najvišjo ceno – ta ne sme biti nižja od objavljene izhodiščne cene –, bo moral prodajno pogodbo podpisati v 15 dneh po opravljenem izboru. Plačilo celotne kupnine bo moral poravnati v 30 dneh po sklenitvi pogodbe, h končnemu znesku pa bo moral prišteti še dvoodstotni davek na promet z nepremičninami, stroške notarske overovitve pogodbe in stroške vknjižbe lastninske pravice na svoje ime.

Javno odpiranje ponudb bo potekalo 19. novembra ob 9.30 na sedežu ljubljanskega stanovanjskega sklada. Če bo stanovanjski sklad prejel več ponudb, bodo takoj po končanem postopku odpiranja ponudb z zainteresiranimi ponudniki opravljena še pogajanja o ceni po pravilih javne dražbe. Ponudniki bodo o izbiri obveščeni v 15 dneh po pogajanjih.

Ne spreglejte