Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
16. 12. 2014,
15.41

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Rusija rubelj

Torek, 16. 12. 2014, 15.41

1 leto, 10 mesecev

Praznični december na borzah ni posebno vesel

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Trgovanje na borznih parketih v najbolj razigranem mesecu leta, zgodovinsko gledano, ne osrečuje vlagateljev. Letos je k turobnemu vzdušju med vlagatelji pripomogel še zlom ruske borze.

Vrtoglav upad ruskega delniškega indeksa RTS v tem tednu med vlagatelje vnaša preplah. Samo v ponedeljek je potonil za desetino, včeraj za 12 odstotkov. "Dokler večina velikih proizvajalk nafte ne bo zmanjšala načrpanih količin in bo cena nafte še naprej drsela navzdol, bo pritisk na ruski borzni trg ostal. Tudi ponedeljkov rekordni upad vrednosti rublja je znak, da je Rusija zelo občutljiva na ceno nafte. Srednjeročno ne pričakujem konkretnih sprememb na bolje," pravi direktor podjetja Finančni trgi Klemen Furlan.

Ukrep Kremlja zadostoval za dve uri Ponedeljkov poskus ruske centralne banke, ko je ključno obrestno mero zvišala z 10,5 odstotka na 17 odstotkov, s čimer je želela zajeziti upadanje vrednosti rublja in zmanjšati inflacijska tveganja, je imel izjemno kratek učinek. Krajša rast rublja je bila namreč izničena v pičlih dveh urah.

Potem ko je rubelj v ponedeljek izgubil 9,5 odstotka, je včeraj zgrmel še za okoli 20 odstotkov. Nekaj pred drugo uro popoldne po srednjeevropskem času je bilo treba na moskovski borzi za dolar odšteti 80 rubljev, za evro pa 100 rubljev. Od začetka leta, ko je en dolar stal 45 rubljev, je ruska valuta izgubila že skoraj 60 odstotkov svoje vrednosti.

"Ruska vlada je pri ukrepih zelo omejena in bo imela pri stabilizaciji valute zelo težko delo. Ustvarjanje dodatne likvidnosti ustvarja le še dodatno razvrednotenje rublja," pojasnjuje finančni analitik Furlan.

Po informacijah nekaterih analitikov se v Kremlju ogrevajo za dva ukrepa, ki naj bi zajezila nadaljnje upadanje rublja. Prvi je omejitev gibanja kapitala, saj naj bi največjo državo na svetu samo letos zapustilo za okoli 120 milijard dolarjev (96 milijard evrov) kapitala. Druga možnost pa predvideva, da bi morala podjetja, ki izvažajo v tujino in s tem prihodke ustvarjajo v tujih valutah, polovico ustvarjenih prihodkov zamenjati v rublje.

Sod nafte bi lahko pristal tudi pod 40 dolarji Vlagatelji na ruskem delniškem trgu imajo v tem trenutku dve možnosti. "Ali naj takoj zapustijo položaje ali pa vztrajajo daljši časovni okvir, vsaj tri leta. Naftna cenovna vojna lahko traja še kakšno leto, borzni trgi pa lahko upadajo še bistveno dlje, kot pričakujejo največji pesimisti," svetuje Furlan, ki v teh razmerah vidi tudi dobro nakupno priložnost. Čeprav pričakuje možnost, da se sod nafte spusti celo pod 40 ameriških dolarjev (32 evrov), pa svet brez tega energenta še nekaj časa bo mogel delovati, je prepričan.

Borzni posredniki so po besedah finančnega analitika Furlana v predbožičnem času običajno že na dopustu, zato za nujne primere poskrbijo nadomestne ekipe z omejenimi pooblastili. Temu primerno je tudi umirjeno dogajanje na borzah v drugi polovici meseca. Decembrska rast je bila, zgodovinsko gledano, pogosteje negativna, volatilnost pa nizka. Če za kaj bolj razburljivega niso poskrbeli dogodki, kot je tokratni ruski primer.

Ne spreglejte