SiolNET. Posel danes Finance
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Menjalni tečaji: na bankomatih na Hrvaškem raje ne izberite konverzije

10

termometer

Hrvaška kuna
Foto: Bojan Puhek

Veliko Slovencev poletni dopust preživi na Hrvaškem. Kje naj si dopustniki priskrbijo hrvaške kune, da jih ne bo preveč udarilo po žepih? Posebno pozornost je treba nameniti dvigovanju denarja na hrvaških bankomatih.

Lani so Slovenci po podatkih hrvaškega ministrstva za turizem samo v prvih osmih mesecih ustvarili kar 8,9 milijona prenočitev na Hrvaškem. Pogosto vprašanje, ki si ga slovenski turisti zastavijo pred odhodom na dopust na Hrvaško je, kje kupiti kune.

Hrvaška je od leta 2013 članica Evropske unije, a je uradno plačilno pri južnih sosedih še vedno hrvaška kuna. Glede na menjalno razmerje lahko pri menjavi evrov v kune izgubite ali pridobite nekaj denarja, razlika je tudi, če denar dvigujete ali menjate na bankomatu ali na banki.

Hotel Palace Posel danes Zakaj bi se srbski tajkun rad znebil Kempinskega v Portorožu?

Težava z bankomatom se je zgodila našemu bralcu. Na bankomatu v Novalji na Pagu je bil menjalni tečaj tisti dan 1 evro za 6,742 kune, splošni menjalni tečaj tisti dan pa je bil 1 evro za 7,415 kune. Bralec je dvignil 800 kun in za to plačal 118,66 evra, ob tem je moral plačati še dva evra provizije. Če bi denar menjal na banki, ne na bankomatu, bi prihranil 79,86 kune, kar znaša slabih 11 evrov.

Izberite možnost brez konverzije

Pri dvigu denarja z bankomatov v tujini je treba biti še posebej pazljiv. Ob dvigu denarja vas bankomat vpraša, ali želite plačati s konverzijo, kar pomeni, da hrvaški bankomat izbrani znesek preračuna v evre, uporabljen bo torej tečaj banke oziroma bankomata, na katerem dvigujete denar. Če izberete možnost izplačila v lokalni valuti, torej izplačilo brez konverzije, pa bo uporabljen menjalni tečaj vaše banke v Sloveniji. To je tudi precej ceneje, zato vedno izberite možnost brez konverzije.

Bankomat Foto: STA

Na Novi Ljubljanski banki zato priporočajo podroben pregled menjalnega tečaja pred dvigom denarja tako na domači banki, kot na tisti, na kateri dvigujete denar. Pri dvigovanju denarja iz bankomata je treba še preveriti, kakšni so stroški posamezne banke za dvig gotovine.

Po žepu vas lahko udari tudi plačevanje s kreditnimi karticami, saj pri tem slovenske banke zaračunavajo visoke provizije kot nadomestilo za menjavo valute. Večinoma se provizije gibljejo okoli odstotka dvignjenega zneska.

Menjalni tečaj boljši na Hrvaškem

Če je pred leti veljalo pravilo, da se denar pred odhodom na Hrvaško bolj splača menjati na slovenski banki, se je danes stanje obrnilo. Če bi danes denar zamenjali na Novi KBM, bi za znesek 10 evrov dobili 72,76 hrvaške kune, če bi 10 evrov zamenjali na Novi Ljubljanski banki 72,71 kune, na SKB pa bi za znesek 10 evrov dobili 72,81 evra.

Uroš Čufer Posel danes Bogata nagrada Italijanov nekdanjemu članu slovenske trojke Urošu Čuferju

Če pa bi denar menjali na Hrvaškem na Zagrebški banki, bi za 10 evrov dobili 73,20 kune, na Hrvaški poštni banki pa 73,74 kune. Ti tečaji veljajo le za menjavo z gotovino na banki, ne pa za dvige na bankomatu, kot smo že opisali zgoraj.

Najslabši menjalni tečaj je v menjalnicah ob mejnem območju, zato je denar bolje zamenjati pred odhodom ali ob prihodu na izbrano destinacijo. Na Novi Ljubljanski banki zato svetujejo, da si pred potovanjem na Hrvaško priskrbite vsaj nekaj gotovine v lokalni valuti.

NLB zamrznila nadomestilo za plačevanje v državah zunaj evrskega območja

NLB in Intesa Sanpaolo sta bili do nedavnega edini banki pri nas, ki sta uvedli dodatno nadomestilo za plačila in dvige gotovine v državah izven evrskega območja. Pri NLB je nadomestilo znašalo 1,5 odstotka zneska dviga gotovine ali nakupa s kartico, pri Intesi Sanpaolo pa je šlo poleg dvigov na bankomatih in nakupih s kartico, še za spletne nakupe izven evrskega območja.

Po predlogu Evropske komisije o dopolnitvi uredbe za pocenitev čezmejnih plačil v evrih v vsej Evropski uniji so v NLB 20. aprila opustili dodatno nadomestilo za plačila. Pri Intesi Sanpaolo bodo zamrznitev uvedli 1. julija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 50
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin