Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
17. 3. 2015,
16.29

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

osebne finance denar limit izredni limit banke

Torek, 17. 3. 2015, 16.29

7 mesecev, 3 tedne

Koliko vas stane, če banko zaprosite za povečanje limita?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Povečanje limita na osebnem bančnem računu je lahko hitra in preprosta rešitev za premostitev finančnih težav, a ne poceni. Koliko vas bo stalo, če želite izredni limit povečati na dva tisoč evrov?

Komitenti bank v Sloveniji imajo ob odprtju osebnega računa večinoma že samodejno vključen osnovni oziroma redni limit za prekoračitev sredstev. Ta se pri najosnovnejših transakcijskih računih običajno giblje okoli 200 evrov. Banke sicer komitentom ponujajo tudi pakete, ki že vključujejo osnovni limit do dva tisoč evrov brez stroškov odobritev in zavarovanja.

A mesečno vodenje takšnih paketov je nekajkrat dražje od vodenja osnovnih računov. Če banke za vodenje osnovnih računov zaračunavajo okoli dva evra mesečno, boste za vodenje "prestižnih računov" plačali okoli osem evrov.

Kaj prinaša izredno povečanje limita? V primeru večjih nepričakovanih izdatkov, kot so na primer izdatki za bližajoče prvomajske počitnice ali večje hišno popravilo, pa tistim z nižjimi dohodki omenjeni znesek ne bo zadostoval. Ena izmed hitrejših in preprostejših rešitev, kako si lahko posameznik zviša svojo plačilno sposobnost, je izredno povečanje limita.

A s tem so povezani enkratni stroški odobritve, k temu pa je treba prišteti tudi obresti za dovoljene prekoračitve. Nekatere banke zahtevajo tudi zavarovanje rizika.

Na odobritev ni treba čakati Čas odobritve limita je odvisen od želene višine limita in izpolnjenih pogojev komitenta. Če ta izpolnjuje vse pogoje, ga banke uredijo takoj ali najpozneje v enem dnevu. Načeloma ga odobrijo za obdobje do enega leta, nekatere tudi manj.

Ob prvi odobritvi izrednega limita se komitent odloči, ali želi skleniti izredni limit z avtomatsko obnovo ali ne. Če se poslovanje komitenta ne poslabša, se limit po preteku enega leta samodejno obnovi. V nasprotnem primeru je treba znova zaprositi za njegovo podaljšanje, to pa zahteva nove stroške. Koliko vas bo vse skupaj stalo?

V enem letu boste banki plačali 200 evrov več V bankah, ki smo jih prosili za izračune, smo prišli do naslednjih podatkov. Za odobritev vam bodo zaračunale enkraten znesek v višini okoli 40 evrov. Obrestne mere za dovoljeno prekoračitev znašajo okoli osem odstotkov na leto, za nedovoljene prekoračitve še malenkost več.

Če je stanje osebnega računa vse leto negativno v višini dva tisoč evrov, bi v celem letu za obresti plačali 160 evrov. Nekatere banke zaračunavajo še stroške ocene rizika, ki se gibljejo okoli 1,5 odstotka od želenega zneska limita (30 evrov). Skupaj torej več kot 200 evrov.

Strošek dviga s kreditno kartico na bankomatu polovico nižji, a pozor Ena izmed možnosti za rešitev nenadnih finančnih težav je tudi dvig omenjenega zneska s kreditno kartico na bankomatu. Banke bi vam v tem primeru zaračunale nadomestilo v višini okoli petih odstotkov dviga. Tako bi vas za dvig dva tisoč evrov olajšali za okoli 100 evrov, kar je ceneje od izrednega limita.

Seveda si mora stranka pred tem urediti možnost najvišjega zneska dviga na kreditni kartici, kar pa je znova odvisno od bonitete komitenta. Pri tem mora tudi upoštevati, da bo treba omenjeni znesek poravnati že prihodnji mesec.

Ne spreglejte