SiolNET. Posel danes Finance
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koliko so Slovenci zagreti za varčevanje?

3

termometer

Slovenci so kljub nizkim obrestnim meram v bankah med najbolj zagretimi varčevalci v EU, je pokazala anketa Zveze potrošnikov Slovenije.

Na anketni vprašalnik sta odgovorila 602 obiskovalca spletnega portala Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), kar 70 odstotkov pa jih je odgovorilo, da varčujejo. Polovica izmed njih ni zadovoljna z višino privarčevanih sredstev, saj jim dohodki tega ne dopuščajo. Le vsak deseti je odgovoril, da mu zaradi dovolj visokih dohodkov ni treba varčevati. Tretjina vprašanih ne varčuje zato, ker je družinski proračun obremenjen z odplačevanjem posojila.

15 odstotkov vprašanih jih od prihrankov ne bi preživelo niti en mesec Tri četrtine vprašanih bi v primeru izgube zaposlitve lahko od prihrankov živelo tri mesece ali več, 15 odstotkov pa en mesec ali manj.

Najmočnejši motiv za varčevanje je ustvarjanje finančne rezerve, s katero bodo kos nepričakovanim izdatkom. Sem spadajo večja popravila, nakupi in počitnice. Veliko pa je tudi takih, ki jim višina dohodkov ne dopušča varčevanja za večjo finančno varnost v bolj oddaljeni prihodnosti. Zgolj tretjina vprašanih namreč varčuje za dodatek k pokojnini.

Petina varčevalcev denar hrani v nogavici Med varčevalci je najpopularnejši varčevalni račun na banki. Četrtina denar hrani kot bančni depozit, petina pa varčuje doma, saj banki ne zaupa. Med dolgoročnejšimi varčevalnimi produkti so najpogostejši vzajemni skladi in delnice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin