Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
13. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

2

Natisni članek

Na dopustu dopust počitnice Slovenija turizem

Četrtek, 13. 4. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Trendi v turizmu

Kako se spreminjajo potovalne navade Slovencev

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

2

počitnice, oddih | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bližajo se prvomajski prazniki, ko si veliko Slovencev privošči počitnice. Preverili smo, ali so Slovenci v zadnjih letih kaj spremenili potovalne navade. Bolj kot pri počitnicah so razlike opazne pri potovanjih.

Odgovor ni preprost in enoznačen. Dejstvo pa je, da je na spletu vedno več ponudbe, ki jo s pridom izkoriščajo potovanj željni turisti. Predvsem mlajše generacije, ki so digitalno bolj pismene od starejših. Po besedah Petra Majerleta iz Kompasa se je vse začelo pred približno petimi leti, ko so gostje potovalne informacije začeli zbirati prek spleta. Izoblikovala se je povsem nova ciljna skupina individualnih gostov.

"V zadnjih petih letih delež mlajših, digitalno pismenih in izobraženih individualnih potnikov nenehno narašča, vedno več se jih s tem tudi identificira. A med njimi znova opažamo potnike, ki so se iz različnih razlogov vrnili k paketnim agencijskim aranžmajem," uvodoma pojasnjuje izvršni direktor v turistični agenciji Kompas.

Ker najmlajša populacija nima sredstev za potovanje, so v tej skupini večinoma ljudje med 30. in 45. letom, izločiti pa je treba mlade družine, opozarja Majerle.

Nekatere destinacije težje dostopne posameznikom kot skupinam

Majerle kot glavni razlog za "vrnitev odpisanih" pripisuje geopolitičnim napetostim po svetu, zaradi česar so nekatere turistične destinacije zaradi birokratskih ovir posameznikom težje dostopne in manj varne.

Pri turističnih agencijah so zaenkrat pogoji odstopa od aranžmaja bistveno ugodnejši kot pri letalskih prevoznikih. | Foto: Thinkstock Pri turističnih agencijah so zaenkrat pogoji odstopa od aranžmaja bistveno ugodnejši kot pri letalskih prevoznikih. Foto: Thinkstock

Pogoje poslovanja do individualnih potnikov so v zadnjem obdobju zaostrili tudi letalski prevozniki, zato je tveganje odpovedi zanje postal preveliko. V primeru odpovedi poletov zaradi terorizma so na primer posamezniki v primerjavi z agencijskimi potniki prepuščeni samim sebi. Agencijski potniki pa lahko v nekaterih pogojih, kot so zdravstveno stanje, smrt v družini, službeni zadržki, odstopijo od aranžmaja. Pri turističnih agencijah so za zdaj pogoji odstopa bistveno ugodnejši kot pri letalskih prevoznikih.

Le tretjina individualnih potnikov si sama uredi vse za potovanje

V novi skupini individualnih potnikov je po Majerletovih besedah okoli tretjina takšnih, ki vse naredijo sami. Dve tretjini pa je takšnih, ki nekatere turistične storitve poiščejo prek agencije. "Če nekdo na primer potuje na Kitajsko, zaradi manjšega tveganja odpovedi hotel rezervira sam, letalsko vozovnico pa zaradi večjega tveganja kupi pri agenciji," ponazori Majerle.

Vse večji upad paketnih gostov, torej gostov, ki se ob nakupu paketnih aranžmajev v varnem zavetju turističnega vodnika ali predstavnika odpravijo na potovanje oziroma počitnice, opaža tudi Tomaž Lukančič iz turistične agencije Impulse travel.

"Medtem ko se za paketne aranžmaje še vedno odločajo starejše generacije gostov, pri mladih ni več tako. Mladi do 35 let vse pogosteje potujejo v lastni režiji. Na spletu kupijo letalsko vozovnico, si prek Airbnbja poiščejo prenočišče, vnaprej rezervirajo rent a car, z vodnikom Lonely planet naredijo načrt potovanja in se odpravijo po svetu," svoje izkušnje pojasnjuje Lukančič.

Cenovno ni bistvene razlike

Vzrok za nakup paketnih aranžmajev pri gostih, starejših od 45 let, Lukančič vidi v slabšem znanju tujih jezikov, neobvladovanju spletnih rezervacij, strahu pred najemom avtomobila v tujih krajih …

Medtem ko starejši gostje čutijo strahu pred najemom avtomobila v neznanih deželah, tega pri mlajši populaciji ni zaznati. | Foto: Jure Gregorčič Medtem ko starejši gostje čutijo strahu pred najemom avtomobila v neznanih deželah, tega pri mlajši populaciji ni zaznati. Foto: Jure Gregorčič Lukančič pravi, da paketni turizem ni nujno cenejši od individualnega, zagotovo pa bistvene razlike v ceni ni več. Pogosto se dogaja, da poceni paketni aranžmaji ponudijo prenočišče zunaj mestnih središč, kar mladim ne ustreza. Biti želijo namreč v središču dogajanja, tudi ponoči, zato jim odročna nastanitev ni všeč. Prav tako ne želijo biti vezani na dnevni program ogleda krajev in znamenitosti, urnik obrokov …

Majerle pa pove, da je paketno potovanje za enako storitev, enak termin in enako obdobje nakupa še vedno nekoliko cenejše. Ker paketi niso narejeni po meri vseh gostov, se nekateri raje odločijo za individualni paket, ki je nekoliko dražji. Bistveno cenejša pa so potovanja, ki vključujejo nizkocenovne letalske prevoznike.

Paketne počitnice še vedno cenejše

V Kompasu so zaradi individualnih potovanj v zadnjih treh letih imeli okoli 10 odstotkov manjše prihodke od paketnih potnikov. A tega ne pripisujejo samo novi ciljni skupini, temveč tudi krizi, terorizmu in geopolitičnim napetostim. Letos znova opažajo veliko rast prodaje, rast pa je večja zaradi prodaje paketnih potovanj kot pa individualnih.

Ali bo klasičnim turističnim agencijam v prihodnosti zmanjkalo gostov? Lukančič odgovarja, da je ponudba organiziranih paketnih potovanj že danes manjša kot pred desetletji. Tudi mesta se polnijo slabše kot nekoč, saj gostje raje potujejo sami, je prepričan.

Tenerifi plaža | Foto: A Lukančič poudarja, da je drugačna zgodba pri paketnih počitnicah. "Če se gostje na primer odločijo za prvomajski oddih na Kreti, kjer jim agencija ponudi letalski prevoz iz Ljubljane in hotelsko storitev po njihovi izbiri, bodo paketne počitnice zanje zagotovo cenejše," ponazori Lukančič. V primeru potovanj pa ni več tako. Z njim se strinja tudi Majerle.

Lukančič naraščanje števila individualnih potovanj pripisuje današnjemu tempu življenja, ko zaposleni ne vedo, ali jim bo nadrejeni sploh odobril dopust v terminu organiziranega potovanja prek agencije. Dopust si tako raje organizirajo v lastni režiji in svojem terminu.

Ne spreglejte