Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2015,
13.37

Osveženo pred

1 dan, 22 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

varčevanje skladi pokojnina advertorial

Četrtek, 26. 3. 2015, 13.37

1 dan, 22 ur

Kako do 1400 evrov mesečne rente za pokojnino?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naredili smo izračun za tri osebe z različnimi dohodki in življenjskimi slogi: kako bi lahko najbolje oplemenitili svoje premoženje ter privarčevali za pokojnino, študij svojih otrok ali kar tako?

Varčevanje je naložba za boljše in bolj kakovostno življenje, omogoča nam lažje preživljanje tretjega življenjskega obdobja, otrokom pa lahko olajša prvi korak k samostojnosti.

Ne glede na to, kakšen je vaš končni cilj, je varčevanje v vzajemnih skladih najbolj smotrna odločitev, saj so donosi višji kot pri varčevanju na banki. Poleg tega je varčevanje v skladih manj tvegano kot varčevanje v delnicah.

Pokojnina: prej boste začeli, manjši bodo mesečni obroki

Skrb za bolj kakovostno starost bi se morala začeti že zgodaj. Ob prvi zaposlitvi ali najkasneje v srednjih 30ih letih. Če boste začeli dovolj zgodaj, bo vaš mesečni prispevek za varčevanje veliko nižji.

Pri varčevanju za starost je najbolj smiselno varčevati v vzajemnih skladih, saj omogočajo preprosto ter stroškovno ugodno možnost varčevanja v delnicah in obveznicah s ključnih kapitalskih trgov.

Za otrokovo prihodnost

Ob rojstvu otroka bi morali pomisliti tudi na stroške, ki jih prinese novo življenje. Ali mu boste lahko privoščili študij, kako mu boste pomagali, da si bo ustvaril družino z boljšimi izhodišči? Z NLB Skladi – Otroškim varčevalnim načrtom lahko varčujete za svojega otroka brez vstopnih stroškov.

Anja, Marko in Miha so začeli varčevati danes: koliko bodo privarčevali?

Pod drobnogled smo vzeli finančno stanje treh ljudi, ki so se odločili, da bi radi v prihodnjih letih privarčevali nekaj denarja: 23-letno Anjo, ki je ravno končala študij in se zaposlila, 33-letnega zaposlenega novopečenega očeta Marka in 50-letnega Miho, ki ga od upokojitve loči samo še 15 let in je bolj konservativnega značaja – ne želi torej sprejemati preveč naložbenega tveganja.

Koliko denarja lahko privarčujejo v 10, 15, 18 in 30 letih glede na svoje finančne zmogljivosti?

Anja bo varčevala toliko, kot bo zmogla

Ker ima Anja v povprečju 800 evrov dohodka na mesec, ji predlagamo varčevanje z NLB Skladi – Varčevalnim načrtom brez pologa.

Ta varčevalni načrt omogoča varčevanje v delnicah in obveznicah, v katere nalaga izbrani vzajemni sklad že s 40 evri mesečno. Anja lahko svoja vplačila v celoti prilagaja svojim zmožnostim: kakšen mesec, ko ji ostane več denarja, lahko naloži 100 evrov, kakšen mesec pa lahko varčevanje tudi preskoči.

Anja bi v desetih letih varčevanja s povprečnim mesečnim zneskom75 evrov vplačila lahko privarčevala od deset tisoč pa tudi do 20 tisoč evrov.

Marko naj varčuje zase in za hčerko

Očetu Marku, ki ima 1.500 evrov neto mesečnega dohodka, predlagamo dva varčevalna načrta. Za hčerko NLB Skladi – Otroški varčevalni načrt v višini 50 evrov mesečno, zanj pa NLB Skladi – Fleksibilni varčevalni načrt v višini 100 evrov mesečno, katerega glavni cilj varčevanja naj bodo sredstva, ki jih bo črpal ob upokojitvi.

Oba varčevalna načrta sta zelo prilagodljiva. Prednost otroškega varčevalnega načrta je, da se glasi na otroka, kar pomeni, da so privarčevana sredstva v otrokovi lasti, dodatno pa se pri tovrstnem varčevanju ne zaračunava vstopnih stroškov. Otrok lahko z denarjem razpolaga ob dopolnjenem 18. letu starosti. Pri vplačevanju oče ni k ničemur zavezan, vplačujejo pa lahko tudi stari starši, tete, strici in vsi drugi, ki želijo otroku pokloniti lepo prihodnost.

Marko lahko za hčerko v 18 letih po pesimističnem scenariju privarčuje 17 tisoč evrov, po optimističnem pa do 40 tisoč evrov. Za svojo pokojnino lahko v 30 letih z vplačevanjem 100 evrov mesečno v delniški podsklad računa na dobrih 1.400 evrov mesečne rente (nominalno brez upoštevanja inflacije), ki jo bo črpal naslednjih 25 let.

Pri 50 letih je skrajni čas za varčevanje

Moški, ki je dopolnil 50 let, lahko v Sloveniji pričakuje še 25,82 leta življenja (vir: Lifetable for Slovenia, 2007). Varčevanje je pri tej starosti nujno, če si posameznik želi prijetne in udobne jeseni življenja.

Čeprav bi bil povsem primeren tudi kakšen od delniških vzajemnih skladov, ki so usmerjeni na razvite kapitalske trge, bi Mihi zaradi konservativnega značaja svetovali, da varčuje v uravnoteženem vzajemnem skladu NLB Skladi – Globalni uravnoteženi, ki v približno enakem razmerju nalaga v delnice in obveznice z vsega sveta. Če bi vsak mesec do upokojitve privarčeval 75 evrov, bi na koncu lahko iztržil najmanj 21 tisoč evrov in v najboljšem primeru celo 34.888,85 evra.

Ne spreglejte