Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
17. 11. 2015,
14.50

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

osebne finance Heineken Pivovarna Laško mali delničarji

Torek, 17. 11. 2015, 14.50

7 mesecev, 4 tedne

Ali naj lastniki delnic Pivovarne Laško sprejmejo ponudbo Heinekena?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Heineken malim delničarjem za delnico Pivovarne Laško ponuja dobrih 25 evrov. Borzna analitika se strinjata, da je ponudba dobra, taktiziranje pa odsvetujeta.

Nizozemski Heineken je aprila letos s konzorcijem slovenskih prodajalcev sklenil pogodbo o nakupu večinskega dela Pivovarne Laško. Za 51-odstotni delež je odštel 115 milijonov evrov. Ker je predhodno že pridobil 2,3 odstotka delnic pivovarne, ima tako v lasti 53,43-odstotni delež. Zanj je do zdaj skupaj odštel 119,5 milijona evrov.

Včeraj pa je pivovarski velikan javno objavil še prevzemno ponudbo za nakup nekaj več kot štiri milijone preostalih delnic slovenske pivovarne. Malim vlagateljem, teh je več kot 6.600, za delnico ponuja 25,56 evra v denarju oziroma toliko, kolikor je znašala cena ob pridobitvi večinskega deleža spomladi letos.

Ponudba velja do 15. januarja Ponudba za prevzem velja od danes do vključno 15. januarja prihodnje leto.

Praga uspešnosti Heineken ni določil, kar pomeni, da bo ponudba uspešna ne glede na to, koliko delničarjev jo bo sprejelo.

Ponudba ponuja določeno prevzemno premijo "Ponujena cena je za dober odstotek višja, kot znaša trenutna tržna cena. Glede na ponujeno ceno in dejstvo, da je Heineken že zdaj večinski lastnik, malim delničarjem Pivovarne Laško svetujemo, naj ponudbo sprejmejo," pravi Tina Orzan, analitičarka v družbi ALTA Invest.

Z njo se strinja tudi borzni analitik Domen Granda iz GBD, ki nizozemsko ponudbo ocenjuje kot dobro.

"Objavljena ponudba ponuja določeno prevzemno premijo pri nakupu Pivovarne Laško. Ker ponudba ne vključuje praga uspešnosti, bodo vlagatelji denar prejeli ne glede na to, koliko malih delničarjev jo bo sprejelo," pojasnjuje Granda.

Za sprejem ponudbe se morajo lastniki delnic Pivovarne Laško do 15. januarja zglasiti v eni izmed borznoposredniških hiš, kupnina pa bo na njihove račune nakazana do konca januarja.

Taktiziranje ni smiselno Granda malim vlagateljem taktiziranje s prodajo delnic odsvetuje, saj se s tem izpostavljajo dodatnemu tveganju.

"Po izteku prevzemne ponudbe bo likvidnost z delnicami Pivovarne Laško na ljubljanski borzi veliko manjša, mali delničarji pa nimajo zagotovila, da se bo iztisnitev uresničila. Sam sicer pričakujem, da se bo zgodila, delnice pa bo moral Heineken odkupiti po enaki ceni," dodaja Granda.

Mali delničarji bodo lastniki Pivovarne Laško lahko ostali, če Heineken ne bo izvedel iztisnitve. A v tem primeru bodo postali manjšinski lastniki, ki ne bodo imeli vpliva na odločitve, tudi o višini dividende bo odločal Heineken.

Svoje delnice bodo mali delničarji po izteku prevzemne ponudbe tudi bistveno težje prodali.

Heineken bo nakup Pivovarne Laško stal 223 milijonov evrov Če bodo ponudbo sprejeli vsi delničarji, bo Heineken za skupno pivovarno, ki se bo imenovala Pivovarna Laško Union, odštel dobrih 223 milijonov evrov. Po napovedih Heinekena bodo v prihodnje obdržali obe proizvodnji ter blagovni znamki Laško in Union.

Družbo bo vodil dozdajšnji predsednik uprav Laškega in Uniona Dušan Zorko.

Ne spreglejte