Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2013,
12.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nikos Anastasiades London

Ponedeljek, 1. 4. 2013, 12.43

7 let, 2 meseca

Zet ciprskega predsednika svoj denar rešil tik pred zdajci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podjetje, ki je v lasti zeta ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadesa, je tik pred dogovorom z evropskimi posojilodajalci iz banke Laiki potegnilo 21 milijonov evrov in jih preneslo v London.

V dveh dneh, torej 12. in 13. marca, je podjetje A.Loutsios& Sons Ltd., ki je v delni lasti zeta ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadesa, Johna Loutsiosa, iz ciprske banke Laiki v London prenakazalo pet zadolžnic v skupni vrednosti 21 milijonov evrov, poroča ciprski časopis Haravgi. Dvig se je zgodil zgolj tri dni pred srečanjem evroskupine, kjer so sprejeli dogovor o finančni pomoči Cipru, ki med drugim predvideva tudi visoko obdavčitev bančnih vlog v vrednosti več kot sto tisoč evrov.

Nenavadno veliko transakcij v tujino Tiskovni predstavnik stranke AKEL, Stavros Evagorou, je pozval k preiskavi vseh spornih nakazil v tujino in dvigov gotovine v dneh in tednih pred zaprtjem ciprskih bank. Teh transakcij je bilo nenavadno veliko, zato se postavlja vprašanje, ali so ljudje, blizu krogov odločanja v ciprski centralni banki in predsedniški palači, vedeli za načrtovano zaprtje bank in informacije izkoristili za reševanje svojega denarja.

Sum zlorabe informacij Na Cipru še preučujejo, koliko denarja je z otoka odteklo pred sklenitvijo tega dogovora oz. pred zaprtjem bank in ali je prišlo do zlorabe informacij. Kot je objavila Evropska centralna banka (ECB), so gospodinjstva in podjetja z bančnih računov na Cipru februarja dvignila milijardo evrov. Obseg zasebnih bančnih vlog na otoku se je s tem v primerjavi z januarjem znižal za 2,1 odstotka na 46,4 milijarde evrov.

Komur pa je denar ostal na Cipru … Podatki sicer ne zajemajo bančnih vlog ciprske države in medbančnih depozitov, nakazujejo pa na krepitev zaskrbljenosti varčevalcev na otoku v času dogovarjanja Nikozije in mednarodnih posojilodajalcev o finančni pomoči Cipru. Predsednik Anastasiades je sicer zagotovil, da nihče, tudi podjetje njegovega zeta ne, ne bo izvzeto iz preiskave spornih prenakazil v tujino.

Varčevalci propadlih ciprskih bank, katerih vloge presegajo sto tisoč evrov, bi po najnovejših podatkih lahko izgubili kar do 60 odstotkov svojih vlog.

Ne spreglejte