Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2011,
16.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Luka Koper stavka

Ponedeljek, 18. 7. 2011, 16.47

7 let, 2 meseca

Žerjavisti v Luki Koper napovedali stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uprava Luke Koper je od upravnega odbora sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti v luki prejela sklep o začetku stavke.

Če ne bodo izpolnjene njihove zahteve, bodo žerjavisti začeli stavkati 29. julija. V Luki ugotavljajo, da so zahteve v večjem delu enake tistim iz februarske napovedi stavke, čeprav so bila določena vprašanja v tem času rešena.

Za zagotovitev ustreznih varnostnih razmer Najpomembnejša stavkovna zahteva žerjavistov je tedaj bila, da mora družba zaposliti dodatne žerjaviste, saj naj bi bilo zaradi obsega dela ogroženo zdravje in varnost zaposlenih.

Poleg te so zahtevali še zagotovitev varnega opravljanja dela pri traktorjih, ki nimajo ustreznega zavornega sistema, zagotovitev ustreznih varnostnih razmer zaradi pogostejših delovnih nesreč, nadomestila za težke delovne pogoje za posamezna delovna mesta, spoštovanje zakonodaje pri odrejanju dela preko polnega delovnega časa, izplačilo nadomestil delavcem med prazniki, odpravo zamud pri napredovanju in odpravo neenakomernega ocenjevanja ter uvedbo kontrole urnika za zunanje delavce.

Februarja so žerjavisti po pogajanjih med pogajalskima skupinama uprave in sindikata zamrznili stavkovne aktivnosti, uprava pa se je zavezala, da bo zadržala sklepe, ki jim nasprotuje sindikat.

Stavka kot reakcija na uvedbo nove organizacije dela? V upravi Luke so v sporočilu za javnost poudarili, da so bila nekatera vprašanja v tem času že rešena, nekatera pa so v procesu reševanja, kot na primer zahteva po večji varnosti v pristanišču.

"Uprava družbe razume napoved stavke kot reakcijo na uvedbo nove organizacije dela na kontejnerskem terminalu," v skladu s katero morajo upravljavci dvigal v posamezni izmeni delati uro in pol več kot prej oziroma namesto sedanjih štirih ur v povprečju približno pet ur in pol, navajajo v Luki.

Takšno rešitev je uprava predlagala sindikatu že v začetku leta, vendar jo sindikat vztrajno zavrača, dodajajo. Uvedba novega sistema, ki omogoča večjo kadrovsko racionalizacijo, je bila po njihovem neizogibna zaradi nenehnega povečevanja pretovora na kontejnerskem terminalu in zaradi pomanjkanja delovne sile v času dopustov.

Pogajanja naj ne bi obrodila sadov "Uprava je sindikat seznanila z dejstvom, da gre za začasen ukrep, ki bo trajal štiri mesece. Poleg tega bodo upravljavci dvigal v tem času dodatno nagrajeni," še pojasnjujejo. Vodstvo družbe sicer stavkovne zahteve preučuje in bo storilo vse v njegovi moči za rešitev nastalega spora.

V sindikatu žerjavistov zaenkrat ne dajejo izjav, neuradno pa smo izvedeli, da naj bi bili žerjavisti nezadovoljni, ker pogajanja z upravo v tem času povečini niso obrodila sadov, vodstvo Luke pa naj bi pri svojih odločitvah ravnalo samovoljno.

Žerjavisti so v preteklih letih že večkrat napovedovali stavko, vendar do nje dejansko nikoli ni prišlo, saj so vedno sklenili dogovor z upravo.

Ne spreglejte