Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 12. 2014,
16.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zdravko Počivalšek GZS Gospodarska zbornica Slovenije

Sreda, 10. 12. 2014, 16.04

7 let, 2 meseca

Zdravko Počivalšek: Ne strinjam se, da je država a priori slab lastnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novi gospodarski minister Zdravo Počivalšek poudarja, da je treba končati prakso imenovanja vodilnih v državnih podjetij zgolj prek prijateljskih povezav.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je danes predstavil tudi gospodarstvenikom na gospodarski zbornici. "Pričakovanja so velika in teh se bojim. To pa ne pomeni, da bom vrgel puško v koruzo," je povedal in poudaril, da si predvsem želi sodelovanja z vsemi zbornicami in organizacijami na področju gospodarstva, "iz katerega bomo črpali ideje, da spremenimo zgodbo".

Gospodarska rast je boljša, konkurenčnost še ne Počivalšek pravi, da se je splošna slika, vsaj kar zadeva gospodarsko rast, letos že izboljšala in da pričakuje prihodnje leto še višjo rast od letošnje, ki je bila 2,2 bruto domačega proizvoda. "Izvoz je dober, treba pa je dodatno spodbuditi domačo porabo, ki je med najmanj zadolženimi v Evropski uniji. Povečati jo je mogoče tudi s pozitivno energijo." Po njegovih besedah pa se je treba ukvarjati predvsem s konkurenčnostjo gospodarstva, saj je Slovenija v tem segmentu povsem zaspala.

Za bolj prožno in bolj varno delovno pravno zakonodajo Kot pravi, so plače pri nas preveč obdavčene. "Treba je zasledovati logiko, da bi z znižanjem davkov in posledično novim zaposlovanjem v državno blagajno dobili več. Poleg tega je treba uvesti bolj prijazno investicijsko okolje."

Termin premišljena privatizacija mu je všeč Kot pravi Počivalšek, mu je termin premišljena privatizacija všeč, saj si bo prizadeval, da bo šla privatizacija v korist države in podjetja v prodaji. Vse bo temeljilo na sprejeti strategiji upravljanja državnega premoženja, ki jo bo potem upravljal SDH. "Se pa ne strinjam s tem, da je država a priori slab lastnik," je jasen Počivalšek, ki pravi, da je treba spremeniti upravljanje in odločitve, kdo bo sedel v upravah in nadzornih svetih, te ne smejo temeljiti na poznanstvih, temveč na strokovnosti. O državnem premoženju je povedal tudi, da je premalo donosno.

Sem ambasador gospodarstva v vladi Kot je še poudaril Počivalšek, se bo takoj lotil tudi kadrovske konsolidacije ministrstva, saj to zdaj iz dodeljevanja subvencij, ki jih bo prihodnje leto manj, prehaja v ministrstvo, ki bo ustvarjalo pogoje za gospodarstvo. "Sem ambasador gospodarstva v vladi in želim, da vsi razumemo, da je temelj vse ekonomije gospodarstvo." Še enkrat je zagotovil, da si bo prizadeval, da gospodarstvo ne bo obremenjeno z novimi davki.

Ne spreglejte