SiolNET. Posel danes Novice
1,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaposleni v trgovini nezadovoljni, razmišljajo o stavki

1,32

termometer

Mercator, trgovina
Foto: Ana Kovač

Delavci v trgovinski dejavnosti so nezadovoljni in razmišljajo o stavki. Kot je pokazala anketa Sindikata delavcev trgovine Slovenije, bi jih kar 97 odstotkov podprlo stavko, katere namen bi bilo povišanje plač v dejavnosti trgovine, več kot tri četrtine pa bi se jih te stavke tudi udeležilo, če bi jim delodajalci to omogočili.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je anketo o zadovoljstvu med svojimi člani izvedel maja, prav tako je v zadnjih dveh mesecih povratne informacije o stanju v podjetjih zbiral na zborih delavcev. Sindikat je organiziran na območju celotne države, med več tisoč člani pa so zaposleni iz večine trgovskih družb v Sloveniji.

Branko Žerdoner Posel danes Potopil mariborsko livarno, zdaj vodi največjega jeklarja v državi

Kot so danes sporočili iz sindikata, je kar 68 odstotkov anketiranih zelo nezadovoljnih s plačilom, ki ga prejemajo za opravljeno delo. Skoraj dve tretjini jih brez malice in prevoza prejema mesečno plačilo med 600 in 750 evri neto, slaba četrtina manj kot 600 evrov, devet odstotkov od 750 do 900 evrov in samo dva odstotka več kot 900 evrov mesečno. Delavci tako ostajajo nezadovoljni in razmišljajo o stavki.

Finančna kriza deregulirala poklic prodajalcev in trgovinskih poslovodij

Zaposleni v trgovski dejavnosti so sicer zadovoljni z ureditvijo dela ob nedeljah in praznikih, kot velja od letošnjega 1. januarja, vendar hkrati opozarjajo na zlorabe dogovora med delodajalci. V sindikatu zato pravijo, da si prizadevajo za pravilno opredelitev izjem, ki bodo uredile vsa področja dela v tej panogi in omogočile, da tudi trgovinski delavci uživajo v zasluženem počitku ob praznikih.

Katarina Kresal, Miro Senica Posel danes Sporno posojilo Miru Senici, ki je pripeljal novega lastnika banke

Zaradi pretekle finančne krize in tudi zaradi sprememb zakona o trgovini, ki je dereguliral poklic prodajalcev in trgovinskih poslovodji, se je struktura zaposlenih v tej dejavnosti v zadnjih letih bistveno spremenila, zmanjšalo se je tudi njihovo število. Aktualna kolektivna pogodba, ki se izteka konec letošnjega leta, ne zadostuje več zahtevam delavcev v trgovinski dejavnosti, zato je določene določbe treba ponovno opredeliti in slediti potrebam delavcev, opozarjajo v sindikatu in dodajajo, da bodo zahteve za boljše delovno okolje vsekakor vodile v stavko, če nova kolektivna pogodba ne bo prinesla znatnih sprememb.

Fabris Peruško Posel danes V čigave roke gre Mercator

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 137
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin