Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2015,
14.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

delnice trgovanje Apple Dow Jones

Četrtek, 26. 3. 2015, 14.15

7 let, 2 meseca

Vzemite 50 evrov in trgujte s ceno delnic najbolj vrednega podjetja na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od začetka leta je cena delnice Appla zrasla za okoli 10,50 odstotka, medtem ko je od junija prejšnjega leta, ko je bila izvršena delitev delnic, do danes cena zrasla za 80,60 odstotka.

FXLider je, posebno za bralce Siol.net, zagotovil 50 evrov, namenjenih za trgovanje s ceno delnic Appla in drugih največjih svetovnih podjetij na svetovni borzi, edini borzi, na kateri lahko investitorji služijo tako na rasti kot na padcu cen.

Tukaj prevzemite 50 evrov za trgovanje.

Apple v tem mesecu uradno vstopi v Dow Jones indeks, s čimer bo največje svetovno podjetje, po tržni vrednosti, končno postalo del najbolj poznanega indeksa delnic v ZDA. Ob dolgo pričakovanem dogodku bo proizvajalec iPhona zamenjal telefonsko podjetje AT & T, po zapiranju trgovanja 18. marca. To je prva reorganizacija tega indeksa v zadnjih 18 mesecih. Priključitev Dow Jones indeksu je najnovejši uspeh Appla, potem ko je po uradnih podatkih zadnje četrtletje prejšnjega leta sklenil z rekordno visokim profitom v zgodovini podjetja. Apple je prodal 74,4 milijona iPhone aparatov, predstavil novi iPhone 6 in presegel napovedi ekonomistov, z ustvarjeno prodajo v višini 18 milijard dolarjev.

"Vstop Appla v Dow kaže vse večjo dominanco tehnoloških podjetij v ZDA. AT & T je bil del tega indeksa skoraj zadnjih 100 let in z njegovim izstopom bo Verzion ostalo edino telekomunikacijsko podjetje v tem indeksu," pravijo v FXLider.

Apple se bo pridružil Microsoftu in Intelu, ki so člani Dowa od leta 1999. Vendar pa Google, kot drugo največje podjetje, po vrednosti podjetij v ZDA, še vedno ostaja zunaj tega indeksa. Prejšnji mesec je Apple postalo prvo ameriško podjetje s tržno vrednostjo prek 700 milijard dolarjev, s trenutno vrednostjo 730 milijard dolarjev.

"Vstop Appla v Dow je bil odložen zaradi previsokih cen delnic. Sistem za ocenjevanje delnic Dow Jones, ki je bil zasnovan leta 1896, povezuje vpliv družbe na indeks z njenimi cenami delnic tudi, če cena delnice ne signalizira njene skupne vrednosti. Ravno ta sistem je bil glavna ovira za zgodnejši vstop Appla. Vendar pa je lanskoletna delitev delnic v razmerju 7:1 zmanjšala zaskrbljenost, da bi višina cene delnic, ki je bila v tem času prek 600 dolarjev, lahko izkrivila indeks. Delitev delnic je privedla do povečanja števila delnic, ki so v obtoku, ni pa vplivala na skupno tržno vrednost podjetja. Med drugim je bil učinek te delitve tudi znižanje cen delnic v bližino povprečne ravni za Dow. Do spremembe v indeksu je prišlo po tem, ko je Visa razdelila svoje delnice v odnosu 4:1, s čimer je zmanjšan vpliv tehnološkega sektorja v indeksu. Vstop Appla bo nekoliko uravnotežil spremembo," pravijo v FXLider.

V svojem zadnjem nagovoru delničarjem je Tim Cook izjavil, da je v zadnjih 15 mesecih Apple kupil 26 podjetij, v glavnem na osnovi ocenjenega talenta in intelektualne lastnine. Imena sedemnajstih še niso znana javnosti, saj mora biti proces nakupa novih podjetij, po politiki Appla, kar se da tih in diskreten. Po navedbah direktorja družbe ima podjetje Apple zdaj prek 100.000 zaposlenih. Pokazal je zadovoljstvo in optimizem o sodelovanju z IBM-om, vendar na vprašanju o mogočem sodelovanju s Tesla Motors odgovoril, da ne bo sodelovanja in da za zdaj Apple ne namerava začeti proizvodnjo lastnega vozila.

Opozorilo o tveganju in izjava o omejitvi odgovornosti Produkti Contracts for Difference (CFD-ji) so produkti s finančnim vzvodom in predstavljajo visoko stopnjo tveganja za vaš kapital, saj se lahko cene hitro obrnejo proti vam. Izgube lahko presežejo vaše vloge, zato ste lahko primorani opraviti dodatna vplačila. Ti produkti morda niso primerni za vse kliente, zato poskrbite za razumevanje tveganja in poiščite neodvisne nasvete. To gradivo ne predstavlja ponudbe oziroma navajanja k transakcijam v kakšnem koli finančnem instrumentu. FXLider ne prevzema odgovornosti za kakršno koli uporabo, ki lahko izhaja iz teh izjav, niti za kakršne koli nastale posledice. Podan ni noben prikaz oziroma zagotovilo natančnosti ali celovitosti teh informacij. Posledično osebe, ki ukrepajo v skladu z njimi, delujejo izključno na lastno odgovornost.

Ne spreglejte