Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
6. 2. 2024,
14.47

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

vzajemni skladi Luka Podlogar NLB Skladi obveznice delnice

Torek, 6. 2. 2024, 14.47

2 meseca, 2 tedna

Zmerni optimizem največjega slovenskega upravljavca skladov

"Recesije v najverjetnejšem scenariju ne bo"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
recesija brezposelnost | V družbi NLB Skladi ocenjujejo, da recesije po najverjetnejšem scenariju ni pričakovati. | Foto Bor Slana

V družbi NLB Skladi ocenjujejo, da recesije po najverjetnejšem scenariju ni pričakovati.

Foto: Bor Slana

Po tem, ko je lani rast delniških tečajev presegla vse že tako optimistične napovedi, ostajajo pri družbi NLB Skladi tudi letos optimistični glede obetov za globalno gospodarstvo in kapitalske trge. Po dolgem času ponovno postajajo privlačne tudi obveznice, a vendarle več obetov pripisujejo delnicam.

Ocene temeljijo na pričakovanjih, da se bosta globalna gospodarska rast in inflacija vsaj v prvi polovici prihodnjega leta še naprej zniževali, kar bo evropski centralni banki ECB in ameriški centralni banki Fed dopuščalo več prostora za ohlapnejšo monetarno politiko.

Pričakuje se, da bo v drugi polovici leta (tudi) Evropska centralna banka zmanjšala referenčne obrestne mere. | Foto: Reuters Pričakuje se, da bo v drugi polovici leta (tudi) Evropska centralna banka zmanjšala referenčne obrestne mere. Foto: Reuters

Dodaten veter v jadra gospodarske rasti bi lahko zapihal v drugi polovici letošnjega leta, ko se pričakuje nižanje referenčnih obrestnih mer centralnih bank.

Obveznice ponovno zanimive

V družbi NLB Skladi, ki bo 12. maja dopolnila 20 let svojega obstoja, še ocenjujejo, da bo nezaposlenost ostala na relativno nizkih ravneh in da bo letos inflacija nižja od tiste ob koncu leta 2023, kar je spodbudno tako za delniške kot tudi obvezniške naložbe. Te že dolgo niso bile tako privlačne. Donosi delnic letos po predvidevanjih ne bodo tako visoki kot lani, deloma zato, ker so banke povišale obrestne mere na depozite glede na isto obdobje lani.

Po večletnem obdobju nizke ali celo negativne donosnosti postajajo obveznice spet zanimiva naložbena priložnost. | Foto: Shutterstock Po večletnem obdobju nizke ali celo negativne donosnosti postajajo obveznice spet zanimiva naložbena priložnost. Foto: Shutterstock

Kot spodbudne vidijo tudi ljudske obveznice, katerih vpis in prodaja potekata te dni, in jih pozdravljajo kot še eno naložbeno priložnost. Ob tem vendarle ne pričakujejo, da bi zanimanje zanje zmanjšalo povpraševanje po njihovih vzajemnih skladih ter drugih finančnih produktih in storitvah. "Naša prodaja in tržni delež še naprej rasteta," je povedal predsednik uprave NLB Skladov Luka Podlogar in dodal, da se mora vsak vlagatelj sam vprašati, ali so ljudske obveznice primerne zanj.

Vplačila presegajo izplačila

Lani so namreč znesek na računih svojih skladov povečali za 171 milijonov evrov, kar predstavlja 50,5-odstotni tržni delež po vplačilih med slovenskimi družbami za upravljanje. Ta znesek upošteva tudi izplačila, saj so nekateri vlagatelji že dosegli svoje naložbene načrte, a so vplačila še vedno bistveno višja. "Bili so tudi primeri paničnih izplačil, a je teh vedno manj, vlagatelji so vedno bolj poučeni," je še povedal Podlogar.

Predsednik uprave NLB Skladi Luka Podlogar | Foto: Srdjan Cvjetović Predsednik uprave NLB Skladi Luka Podlogar Foto: Srdjan Cvjetović

Za družbo NLB Skladi je tako bilo lansko leto drugo najuspešnejše doslej – le v letu 2021 so dosegli še boljši rezultat. V svojem krovnem skladu ima tako zbrane 1,9 milijarde evrov.

Nevtralno do Evrope in ZDA, veliki izzivi na Kitajskem

Gospodarski kazalniki nakazujejo, da so ZDA v veliko boljši gospodarski formi kot Evropska unija, ki je blizu dveh resnih vojnih žarišč in obenem trpi zaradi svoje energetske odvisnosti. A tudi če so ZDA gospodarsko presenečenje lanskega leta, v družbi NLB Skladi ocenjujejo, da so ameriške delnice trenutno nadpovprečno vrednotene, in zato svetujejo nevtralno držo, enako kot do evropskih delnic kljub manjšim obetom evropskega gospodarstva.

Ameriške delnice so trenutno nadpovprečno vrednotene, zato upravljavci skladov svetujejo nevtralno držo, prav tako tudi do evropskih delnic – kljub manjšim obetom evropskega gospodarstva. | Foto: Getty Images Ameriške delnice so trenutno nadpovprečno vrednotene, zato upravljavci skladov svetujejo nevtralno držo, prav tako tudi do evropskih delnic – kljub manjšim obetom evropskega gospodarstva. Foto: Getty Images

Po drugi strani na Kitajskem, kjer imajo še vedno velike težave v nepremičninskem sektorju, cene delnic padajo, država pa se sooča z vse višjo zadolženostjo. Na azijskem trgu je svetla točka Japonska, na tej celini edina razvita država s še vedno ekspanzivno monetarno politiko.

Spopadi po vsem svetu krepijo obrambno industrijo

Tradicionalni vlečni konji, kot sta farmacija in informacijska tehnologija, še naprej vlečejo naprej. V farmaciji se pričakujejo blagodejni učinki umetne inteligence, spodbudni pa so tudi obeti novih razvojnih zdravil, tudi takšnih, ki bi se učinkovito spopadla z debelostjo. Panoga informacijske tehnologije se lahko pohvali z močno rastjo marž in dobičkov.

Farmacija ostaja ena izmed najperspektivnejših panog, tudi za vlagatelje. | Foto: Shutterstock Farmacija ostaja ena izmed najperspektivnejših panog, tudi za vlagatelje. Foto: Shutterstock

Zaradi velikih spopadov po vsem svetu prihaja v ospredje tudi obrambna industrija, ki ji države namenjajo vedno več sredstev. Upoštevati pa je treba, da je v njej zelo majhno število podjetij in da so vstopne ovire zelo velike, še opozarjajo v družbi NLB Skladi.

Ne spreglejte