SiolNET. Posel danes Novice
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vse glasnejši pozivi: ECB mora dvigniti obrestne mere

0,03

termometer

evro denar | Predsednica ECB Christine Lagarde je sicer napovedala, da se ji zdi zelo verjetno, da bo banka obrestno mero dvignila še pred koncem letošnjega leta, če inflacija v območju evra ne bo popustila. | Foto: Reuters
Predsednica ECB Christine Lagarde je sicer napovedala, da se ji zdi zelo verjetno, da bo banka obrestno mero dvignila še pred koncem letošnjega leta, če inflacija v območju evra ne bo popustila. Foto: Reuters

Guverner finske centralne banke Olli Rehn je prepričan, da mora Evropska centralna banka (ECB) že julija dvigniti ključno obrestno mero kot odgovor evropskemu boju s povišano inflacijo, ki jo je spodbudila ruska invazija na Ukrajino. ECB je sicer zadnja leta imela zelo nizke obrestne mere, s katerimi je podpirala šibko evropsko gospodarstvo.

Zaradi vse višjih cen življenjskih potrebščin se pojavljajo pozivi ECB, naj sledi vzorom drugih centralnih bank in tudi sama dvigne ključno obrestno mero.

Za razliko od ZDA, kjer so se plače letos povišale za šest odstotkov, so se Evropi dvignile med 1,5 in 2,5 odstotka, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Rehn izpostavil za nemški časnik Welt. Cene in plače so medsebojno povezane, pri čemer pa višje plače pomenijo tudi potiskanje cen navzgor, saj podjetja višje stroške pokrijejo tako, da zvišajo cene.

Inflacijska pričakovanja

Kljub temu, da v Evropi še ni prišlo do močnega dviga plač, se po Rehnovem mnenju že kažejo tako imenovani sekundarni učinki inflacije, do česar pride, ko ljudje in podjetja začnejo pričakovati, da bo višja inflacija vztrajala. To pa lahko vodi v višanje dejanske inflacije. "Zato moramo preprečiti, da bi se inflacijska pričakovanja zakoreninila," je dejal.

"V tretjem četrtletju, najverjetneje v juliju, moramo zato nujno dvigniti ključno obrestno mero," je poudaril Rehn.

Kakršenkoli dvig obrestnih mer s strani ECB bi bil prvi v več kot desetletju in bi pomenil povečanje trenutno nizke obrestne mere. Vendar pa bi prehiter dvig obresti v teh krhkih časih, ki jih zaznamuje vojna v Ukrajini, lahko škodil gospodarski rasti, piše AFP.

Predsednica ECB Christine Lagarde je sicer napovedala, da se ji zdi zelo verjetno, da bo banka obrestno mero dvignila še pred koncem letošnjega leta, če inflacija v območju evra ne bo popustila.

funt, evro Posel danes Vse za boj z inflacijo: tudi Britanci podražili funt delo od doma Posel danes V Nemčiji četrtina ljudi še naprej dela od doma kitajska Posel danes Kitajski izvoz na najnižji ravni v zadnjih dveh letih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin