SiolNET. Posel danes Novice
3,82

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Vrhovno sodišče še drugič odločilo v korist banke in ne posojilojemalca v frankih

3,82

termometer

Švicarski franki
Foto: Reuters

Vrhovno sodišče je tudi v drugi sodbi glede posojil v švicarskih frankih, ki je postala pravnomočna, odločilo v korist banke. Posojilojemalka je zahtevala ničnost kreditne pogodbe, vrhovno sodišče pa je pritrdilo sodiščema nižjih stopenj in presodilo, da je banka ustrezno opravila posojilno dolžnost, danes piše časnik Delo.

Posojilojemalka v švicarskih frankih je tožila banko in zahtevala ničnost kreditne pogodbe, a je prvostopenjsko sodišče tožbeni zahtevek zavrnilo. Posojilojemalka se je pritožila na drugostopenjsko sodišče, ki je sodbo sodišča prve stopnje potrdilo, zato je vložila revizijo na vrhovno sodišče.

To je decembra lani revizijo zavrnilo. Pritrdilo je višjemu sodišču, da je banka ustrezno poučila posojilojemalko o tveganjih sklenitve posojila v švicarskih frankih s spremenljivo obrestno mero in da je bila seznanjena z morebitnimi ekonomskimi posledicami, ki jih prinaša sklenitev takšne kreditne pogodbe. Zato je bila posojilna dolžnost banke ustrezno in pošteno opravljena, je odločilo.

Spor bi se lahko prenesel na ustavno sodišče

Po pisanju Dela gre za peto odločitev vrhovnega sodišča v tožbah posojilojemalcev v švicarskih frankih proti bankam. V prvih treh primerih je sodišče zadeve vrnilo na nižje instance, v zadnjih dveh pa je revizijo zavrnilo in odločilo v korist bank.

Spor bi se lahko preselil na ustavno sodišče. Odvetnik Robert Preininger je, kot je povedal za Delo, namreč vložil ustavno pritožbo na prvo pravnomočno sodbo vrhovnega sodišča (o kateri je vrhovno sodišče obveščalo novembra lani). Zaprosil je za prednostno obravnavo, češ da ta primer vpliva tudi na preostalih 16 tisoč posojilojemalcev ter da "gre za hude škodljive posledice za posameznike in njihove družine".

Komentarji

37

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • katalonija2 / 19.01.2019. ob 13:42 +6 0

  Sodb ne vseh stopnjah je že ogromno. Od tistih, v katerih so kreditne pogodbe razglašene za nične, do številnih drugostopenjskih, ki zadeve, v katerih je sodišče na 1. stopnji pritrdilo bankam, vračajo v ponovno sojenje. In nekaj sodb Vrhovnega, kjer so obrazložitve diametralno nasprotne. Je to normalno?

  +6 0
 • SANJSKIKREDIT / 19.01.2019. ob 13:59 +4 - 1

  Slovenska sodišča sodijo vsak po svoje. Kriteriji za sojenje so bili podani z sodbo sodišča EU, kjer je navedeno katere kriterije bi morala izpolniti banka pri trženju kreditov v frankih! V Sloveniji se te kriterije razlaga vsak po. Dejstvo je tudi, da so banke na Madžarskem tožile zaradi konverzije pred sodišče EU in gladko izgubile!

  +4 - 1
 • NAJCREDO / 19.01.2019. ob 18:41 +4 - 1

  Nehajte že enkrat kriviti kreditojemalce! Jasno je, da so regulatorji bankam, ki so bistvene pasti pri kreditu zamolčale, gledali skozi prste. Banke so med letom 2009-2010 naenkrat vse prenehale s trženjem teh famoznimi kreditov, ZAKAJ ŽE, ZAKAJ LE ??? Slovenska sodišča sodijo vsak po svoje, upam, da ne več dolgo... Sodišče EU lepo pove, da je banka pri kreditih v frankih dolžna izpolniti pojasnilno dolžnost v celoti !!!

  +4 - 1
delitve: 62
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin