Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 1. 2019,
11.05

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

37

Natisni članek

banka vrhovno sodišče kredit švicarski franki

Sobota, 19. 1. 2019, 11.05

5 let, 3 mesece

Vrhovno sodišče še drugič odločilo v korist banke in ne posojilojemalca v frankih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

37

Švicarski franki | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vrhovno sodišče je tudi v drugi sodbi glede posojil v švicarskih frankih, ki je postala pravnomočna, odločilo v korist banke. Posojilojemalka je zahtevala ničnost kreditne pogodbe, vrhovno sodišče pa je pritrdilo sodiščema nižjih stopenj in presodilo, da je banka ustrezno opravila posojilno dolžnost, danes piše časnik Delo.

Posojilojemalka v švicarskih frankih je tožila banko in zahtevala ničnost kreditne pogodbe, a je prvostopenjsko sodišče tožbeni zahtevek zavrnilo. Posojilojemalka se je pritožila na drugostopenjsko sodišče, ki je sodbo sodišča prve stopnje potrdilo, zato je vložila revizijo na vrhovno sodišče.

To je decembra lani revizijo zavrnilo. Pritrdilo je višjemu sodišču, da je banka ustrezno poučila posojilojemalko o tveganjih sklenitve posojila v švicarskih frankih s spremenljivo obrestno mero in da je bila seznanjena z morebitnimi ekonomskimi posledicami, ki jih prinaša sklenitev takšne kreditne pogodbe. Zato je bila posojilna dolžnost banke ustrezno in pošteno opravljena, je odločilo.

Spor bi se lahko prenesel na ustavno sodišče

Po pisanju Dela gre za peto odločitev vrhovnega sodišča v tožbah posojilojemalcev v švicarskih frankih proti bankam. V prvih treh primerih je sodišče zadeve vrnilo na nižje instance, v zadnjih dveh pa je revizijo zavrnilo in odločilo v korist bank.

Spor bi se lahko preselil na ustavno sodišče. Odvetnik Robert Preininger je, kot je povedal za Delo, namreč vložil ustavno pritožbo na prvo pravnomočno sodbo vrhovnega sodišča (o kateri je vrhovno sodišče obveščalo novembra lani). Zaprosil je za prednostno obravnavo, češ da ta primer vpliva tudi na preostalih 16 tisoč posojilojemalcev ter da "gre za hude škodljive posledice za posameznike in njihove družine".

Ne spreglejte