Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2015,
17.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volkswagen Warren Buffett

Četrtek, 1. 10. 2015, 17.56

7 let, 2 meseca

Volkswagnove delnice strmo upadajo, ali jih bo kupil Warren Buffett?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cena delnice Volkswagna je zaradi afere s prirejanjem rezultatov pri testih izpušnih plinov upadla za 40 odstotkov. Številni menijo, da je trenutno podcenjena in primerna za nakup.

Kaj pa bi o tem rekel najuspešnejši vlagatelj in tretji najbogatejši Zemljan Warren Buffett?

Poglejmo, ali podjetje in delnica Volkswagna ustrezata naložbenemu pristopu Warrena Buffetta. Njegov pristop k vlaganju lahko deloma povzamemo po njegovem mentorju, Benjaminu Grahamu. Buffett je v enem izmed letnih poročil rekel, da sam posnema večji del njegove naložbene strategije.

Dodatno pa lahko prav iz teh letnih poročil ugotovimo, kakšni so bili razlogi za nakupe nekaterih drugih podjetij (na primer Coca Cole, Gillette, Exxona in drugih), s katerimi si je Buffett ustvaril imperij v podjetju, ki ga vodi.

Od leta 1965, ko je prevzel podjetje Berkshire Hathaway, je ustvaril ogromne donose zase in za preostale lastnike nekoč tekstilnega podjetja, zdaj največjega holdinga na svetu.

Ali se bo morda po tem ogromnem upadu cene delnic zaradi afere s ponarejanjem rezultatov okoljskih izpustov dizelskih motorjev v ZDA tudi Volkswagen znašel v Buffettovi lasti?

Dve preprosti pravili Buffett ima pri naložbah dve pravili. Prvo je: ne izgubi denarja. Drugo pa se glasi: ne pozabi prvega pravila. Preprosto reči, neverjetno težko izpeljati. Pri izboru svojih naložb upošteva več kriterijev. V grobem jih lahko razdelimo na dva sklopa – kakovost podjetja, vključujoč poslovanje podjetja, vodstvo in konkurenčno prednost, ter vrednotenje podjetja na borzi.

Visoka kakovost podjetja Kakovost podjetja je zagotovo visoka, saj je Volkswagen največji proizvajalec avtomobilov na svetu. Ne vemo, ali bo to po aferi tudi ostal, ampak je dober ugled vseeno dosegel zaradi dobrih proizvodov. Poslovanje podjetja je bilo v preteklosti tudi razmeroma dobro – donos na kapital, za katerega Buffett večkrat omenja, da je najpomembnejši dejavnik ocenjevanja kakovosti poslovanja, je bil v povprečju v zadnjih 10 letih višji kot pri konkurenci, vendar je v letu 2013 začel upadati in se stabiliziral pri približno šestih odstotkih.

Glede na izgube, ki jih bo podjetje utrpelo, bo tudi donos na kapital močno upadel, verjetno celo v negativno območje. Kar je seveda zelo slabo za lastnike delnic, ti so lahko poplačani samo iz dobičkov podjetja, ki se lastnikom vrne v obliki dividend. Prav zaradi pričakovanih izgub, ki bodo udarile v obliki kazni in stroškov popravil ter seveda nižje prodaje (VW je za to že pripravil devet milijard evrov), je cena delnice tako močno upadla.

Adijo, dobički? Naslednji kriterij je tudi precej vprašljiv – ali je vodstvo podjetja tudi v prihodnje sposobno ustvarjati visoke dobičke. Glede na škandal in odstop nekaterih vodilnih v podjetju bo zdaj treba poiskati nov menedžment. Ali bo novi vodja lahko ohranil konkurenčno prednost in prvo mesto v številu prodanih avtomobilov, je zelo močan dejavnik, ki bo imel dolgoročno enega od najmočnejših vplivov na gibanje cene delnice na borzi.

V desetih letih se mora naložba povrniti Zadnji kriterij, ki ga Buffett uporablja najbolj konsistentno, pa je vrednotenje podjetja na borzi. In ne po tem, pri kateri ceni je delnica danes, ampak kakšna je vrednost podjetja na borzi glede na njegovo poslovanje.

Buffett ima pravilo, da za nakup deleža ne želi plačati več kot 10-kratnika dobičkov (pred davki) tega podjetja. Meni namreč, da bo naložba poplačana iz dobičkov podjetja v 10 letih ali celo prej, če dobički naraščajo.

Trenutno je ta kriterij zelo ugoden za VW, saj je vrednost podjetja na borzi okoli 50 milijard evrov (še pred tednom dni je bilo vredno 80 milijard), dobička pa je imelo v zadnjem letu okoli 12 milijard (pred plačilom davkov), kar pomeni, da je to razmerje trenutno pod pet, torej dvakrat bolj ugodno, kot je Buffett pripravljen plačati za svoje naložbe.

Vendar smo zdaj v dvomih, ker ne vemo, ali bo v prihodnje dobiček VW vsaj približno tak. Ali bo podjetju uspelo ohraniti zaupanje kupcev in konkurenčno prednost pred tekmeci. Ali pa bo zaradi škandala prodaja morda močno upadla, zato bo pa manjši tudi dobiček. Če bi imeli odgovore na ta vprašanja, bi se lahko preprosto odločili, ali je delnica VW primerna za nakup ali ne.

Če bo Buffett zares kupil delnice VW, bo podjetje ostalo v portfelju naložb Berkshire Hathaway vsaj 10 let. Ste prepričani, da je tudi vaš naložbeni horizont tako dolg?

Ne spreglejte