Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
17.12

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vlada revizija

Četrtek, 14. 4. 2011, 17.12

5 let

Vlada za revizijo poslovanja Teša, s poroštvom za šesti blok še čaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je obravnavala celovito poročilo o projektu gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

HSE je pozvala, naj imenuje posebnega revizorja, ki bo preveril poslovanje Teša, saj da projekt ni bil dobro voden. Država bo dala poroštvo za posojilo EIB le, če bo HSE v novem investicijskem programu dokazala, da je projekt donosen. Radić: Primer za učbenik, kako se projekta ne vodi Poročilo, ki ga je vlada pripravila na zahtevo odbora DZ za gospodarstvo, med drugim ugotavlja, da je bil projekt Teš 6 slabo voden. "Vodenje projekta je zagotovo lahko primer za učbenik, kako se projekta ne vodi," je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Iz pregleda poslovanja Teša se kaže "kar nekaj resnih sumov", da je prišlo do kršenja zakonodaje, po ministričinem mnenju gre tudi za sume korupcije.

Radićeva sicer pravi, da indici niso tako resni, da bi morali projekt prekiniti.

Pahor: Mislim, da gre za pametno odločitev Kot je dejal premier Borut Pahor, je vlada sklenila, da se lahko investicija nadaljuje pod pogojem, da je vodena gospodarno in transparentno. "Mislim, da je to pametna odločitev, ker v okviru nacionalnega energetskega programa potrebujemo odločitev o virih naše oskrbe z električno energijo v prihodnje," je povedal premier.

Pahorju se zdi razdelitev virov na eno tretjino obnovljivih virov, eno tretjino termoenergije in eno tretjino jedrske energije dobra, pri čemer želi v prihodnosti povečevati obseg obnovljivih virov energije.

"Gradnja termoelektrarne mora biti gospodarna" "Tudi zaradi katastrofe na Japonskem lahko pričakujemo zadržanost javnega menja glede nadaljevanja investicij v jedrsko energijo v prihodnje. Zato se mi zdi toliko bolj pomembno, da svojo energetsko neodvisnost zavarujemo z gradnjo termoelektrarne. Ta pa mora biti gospodarna," je poudaril Pahor.

Projekt Teš 6 že od vsega začetka ni tekel v skladu s pravili projektnega odločanja, je ugotovila ministrica. Odločitve, kot je podpisovanje pogodb z dobavitelji tehnološke opreme ali rezervacijskih pogodb, s katerimi so se prevzemale milijonske obveznosti, so po ministričinih besedah sprejemali v določenem krogu ljudi, ki so nato tiste, ki so morali o projektu odločati, postavili pred izvršena dejstva.

"Optimalne rešitve niso bile upoštevane" "Informacije niso bile takšne, da bi odločevalcem, naj bodo to nadzorniki ali v določenih primerih tudi vlada, omogočile, da bi se upoštevale optimalne rešitve z ekonomskega, tehnološkega in ekološkega vidika," je dejala Radićeva.

Vlada za revizorja, ki bo celovito preveril posle Vlada je zato sklenila Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) predlagati, naj imenuje posebnega revizorja, ki bo celovito preveril posamezne posle Teša, in sproži vse ostale postopke preverjanja poslovanja pri pristojnih organih za ugotavljanje kršitev.

Mnenja v poročilu namreč nimajo statusa izvedenskega mnenja, ki bi ga lahko uporabili pri dokazovanju morebitnih kršitev. Bo pa ministrica dokumente, ki so jih uporabili pri pripravi poročila, predložila komisiji za preprečevanje korupcije, generalni policijski upravi in državnemu tožilstvu.

"Projekt je bil visoko tvegan" Poročilo tudi ugotavlja, da je projekt, kot je zastavljen, visoko tvegan. Že če bi se samo ena od štirih postavk - cena premoga, emisijskih kuponov, prodajna cena elektrike in investicijska vrednost projekta - zvišala za 10 odstotkov, projekt ne bi bil dobičkonosen.

Zato je vlada sprejela sklep, da bo državno garancijo za 440 milijonov evrov oz. 80 odstotkov posojila predlagala le, če bo investitor pripravil nov investicijski program, v katerem bo jasno zapisano, da je projekt donosen in da bo stopnja donosa vsaj devet odstotkov, kot je ministrstvo zapisalo v svoji sektorski politiki.

Koliko je projekt vreden? Koliko je trenutna vrednost projekta, ministrica ni vedela povedati. Po zadnjih ocenah je ob upoštevanju stalnih cen 1,103 milijarde evrov, ob upoštevanju tekočih cen pa 1,189 milijarde evrov.

Vlada je HSE tudi pozvala, naj zagotovi, da bodo javna naročila v zvezi s projektom Teš 6 in tudi pri ostalih projektih izvedena v skladu z zakonom o javnem naročanju na vodnem, energetskem, transportnem področju in področju poštnih storitev.

Tot: Projekt vodimo izjemno transparentno Direktor Teša Simon Tot je povedal, da so doslej spoštovali vse vladne odločitve, pa bodo tudi odločitev o uvedbi revizije. Tot pravi, da o preteklosti ne more govoriti, zatrdil pa je, da projekt Teš 6 od njegovega prevzema vodenja termoelektrarne novembra lani vodijo izjemno transparentno.

Rotnik: Očitki namenjeni diskreditaciji mojega dela Odzval se je tudi nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik, ki ocenjuje, da pavšalni, z ničemer podprti očitki Radićeve in njenih sodelavcev, podani v javnosti zgolj zato, da se diskreditira njegovo delo in delo njegovih sodelavcev, niso nič novega.

"Čudi me, kako lahko gospa ministrica s takšno samozavestjo govori, da je vodenje projekta lahko dober primer za učbenik, kako se posla ne vodi. Koliko takšnih in podobnih projektov so gospa in njeni sodelavci že izpeljali - vse od zamisli do izvedbe? Strokovnjaki, ki sta jih najeli EBRD in EIB, ki se poklicno ukvarjajo s presojo, ali so projekti pripravljeni in vodeni tako, da so vredni njihovega sodelovanja, so ugotovili, da je s projektom vse v redu. Prav zato so odobrili kredit za ta projekt. Bi dali kredit, če bi bil projekt res tako tvegan v vseh smislih, kot se trdi sedaj?" sprašuje Rotnik.

"Ves postopek je bil voden transparentn" Ob tem se tudi sprašuje, komu je verjeti, kako se posel vodi - vladnim uradnikom ali strokovnjakom, ki posodijo denar? Po njegovih navedbah nikakor ne držijo očitki, da so bile odločitve sprejete v določenem krogu in mimo pravil. Vse odločitve v zvezi s projektom so bile po Rotnikovih zagotovilih sprejete skladno z zakonom in drugimi predpisi. Ves postopek je bil voden transparentno in z najvišjo stopnjo skrbnosti dobrega gospodarja, kar je tudi že preverjala protikorupcijska komisija.

"To, da vlada ponovno zahteva od HSE, naj imenuje posebnega revizorja, ki bo preveril vodenje posla Teša pri šestem bloku, pa vse bolj spominja na lov na čarovnice. Vse dosedanje revizije, vključno z revizijo PWC očitno niso našle nepravilnosti, ministrica in njeni sodelavci pa si jih na vsak način želijo. Kako dolgo se bodo še iskali revizorji, da bo mnenje ustrezno? Bo takšno mnenje potem še objektivno?" je dodal Rotnik.

"Kdo koga vleče za nos?" Čudi se tudi strokovnosti ministričinih sodelavcev, da bo vlada dala državno poroštvo v vrednosti 440 milijonov evrov le, če bo investitor pripravil nov investicijski program, kjer bo stopnja donosa projekta devet odstotkov. Pri termoenergetskih objektih to po Rotnikovi oceni tehnično nikakor ni mogoče. "Ministrica ve, kakšen pogoj postavlja? Kdo sedaj koga vleče za nos?" se sprašuje Rotnik.

"Najlažje je brez dokazov blatiti posameznike" Rotnika čudi tudi izjava Radićeve, da ni indicev za tako velike nepravilnosti, da bi bilo treba projekt Teš 6 ustaviti. "Če je bilo pri projektu res vse tako narobe in v Šaleški dolini očitno niso znali po ministričini ekonomiki postaviti niti prvih petih blokov Teša, potem bi človek pričakoval, da bo končno prevzela odgovornost tudi za dokončno ustavitev projekta. Tega ne zmore, lažje je brez dokazov blatiti posameznike, ki so projekt pripeljali tako daleč, da se lahko danes nemoteno nadaljuje," je še dejal.

Ne spreglejte