Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
14.27

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,32

4

Natisni članek

Kranjska Gora smučišče

Četrtek, 24. 1. 2019, 14.27

5 let, 2 meseca

Vlada za: Kranjska Gora dobiva novo gondolo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,32

4

kranjska gora počitnice

Vlada je podelila 40-letno koncesijo za izgradnjo nove gondole v Kranjski Gori, ki bi smučarje in pohodnike lahko že kmalu popeljala na vrh Vitranca.

Podjetje RTC Žičnice Kranjska Gora, ki je v lasti avstrijskih in italijanskih poslovnežev, je že zaprosilo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Naložba bo stala med osem in deset milijonov evrov, delno pa jo bosta financirala tudi država in okoliške občine.

Zgornja postaja bo na samem vrhu 1600 metrov visokega Vitranca, gondolska pot bo imela sedem stebrov, kabel pa bo dolg 1800 metrov. Vlekel bo od 22 do 25 kabin, v katerih bo prostora za 10 ljudi. Zmogljivost krožno-kabinske žičnice bo tako do 1000 oseb na uro. Spodnja postaja pa bo stala na mestu zdajšnje stare žičnice Preseka.

Najvišja točka kranjskogorskega smučišča je zdaj na 1295 metrih nadmorske višine, kjer se na Podkorenu začenja poligon za tekme. Z vrha Vitranca, 300 metrov višje, se ni dalo smučati že od 80. let prejšnjega stoletja.

Kanin
Novice Slovenija smučarska dežela? Že dolgo ne več.

Projekt izgradnje gondole se je že zavlekel

"Gondola na vrh Vitranca bi našemu smučarskemu središču priskrbela novo dimenzijo smučanja in drugih dejavnosti v naravi," je povedala Senka Kemperle iz RTC Žičnice Kranjska Gora.

Gondola na vrh Vitranca je bila za nove lastnike prioriteta, toda pri pridobivanju potrebnih dovoljenj se je zavleklo. Za koncesijo so sicer zaprosili že aprila lani.

Območje, na katerem bodo zgradili gondolo, posega v prvo varstveno območje narodnega parka in ožjega zavarovanega območja Male Pišnice, Slemena nad Tamarjem in Slemenovo Špico. Ta območja so od leta 1961 pod posebnim varstvom in tako deli narodnega parka, ki štejejo med prvobitna naravna območja divjine, rastlinskih in živalskih vrst, njihovih osebkov in habitatov ter je tam še moč govoriti o naravnem razvoju ekosistemov in naravnih procesov. Pred izdajo gradbenega dovoljenja bo pripravljena ustrezna presoja sprejemljivosti posega in pri tem upoštevani kumulativni učinki posega.

Kranjska Gora, Podkoren | Foto:

"Gre za okolje, ki predstavlja življenjski prostor divjega petelina, zato tovrstni posegi terjajo skrbno pozornost pristojnih institucij," so povedali v RTC Žičnice Kranjska Gora.

Kdaj bodo začeli z gradnjo, še ne vedo. "Na to vprašanje zelo težko podamo odgovor. Želimo, da birokratski postopki čim prej dobijo svoj epilog. Ko bomo imeli gradbeno dovoljenje, bomo najbrž tudi lahko opredelili začetek gradnje in predvideli čas same gradnje," so pojasnili.

Golte
Novice Ukrajinski posli: kdo je resnični lastnik smučišča na Golteh

V Kranjski Gori obnavljajo žičnice

RTC Žičnice Kranjska Gora so koncesijo dobile že leta 2010, vendar za gradnjo sedežnice Vitranc 2 iz smeri Podkoren. Za ta projekt so tudi že dobili gradbeno dovoljenje, vendar so od tega projekta očitno odstopili in projekt izgradnje sedežnice nadomeščajo s projektom gradnje gondole iz središča Kranjske Gore na vrh Vitranca.

V podjetju so nam pojasnili še, da v prihodnje želijo posodobiti še katero od žičniških naprav. Napovedujejo tudi naložbe v opremo in stroje za zasneževanje in teptanje. Konec decembra je z obratovanjem pričela popolnoma prenovljena vlečnica Brsnina.

Kranjska Gora, Podkoren | Foto: In kako so zadovoljni z letošnjo smučarsko sezono? "Sledimo načrtom. Rezultati pa so primerljivi z lanskimi," so povedali. V Kranjski Gori so v sezoni 2017/2018 zabeležili rekordno leto, saj jih je obiskalo največ obiskovalcev, in sicer 221.000. "Tudi letos sledimo trendu," so dodali.

Najvišja točka kranjskogorskega smučišča je zdaj namreč na 1295 metrih nadmorske višine, kjer se s podkorenske strani začenja tekmovalni poligon. V preteklosti se je že dalo smučati tudi tistih 300 metrov višje, a proga ni v uporabi že od 80. let prejšnjega stoletja.

Ne spreglejte